Malo možnosti za napredovanje Primorcev

S prvimi današnjimi tekmami se začenja sezona odbojkarskih tekmovanj v drugi in tretji ligi za moške in ženske. Po sedmih letih bo primorska moška odbojka spet zastopana v drugi ligi.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

PRVAČINA >Vrnitev primorske moške odbojke v drugo ligo po sedmih letih odsotnosti (nazadnje je bil v njej VC Portorož), bi imela drugačno težo, če ne bi šlo za nazadovanje novogoriškega Go Volleya.

S prvo ekipo se je vrnil v Prvačino, kjer se je pred poldrugim desetletjem odvijala zgodba o uspehu drugega najboljšega primorskega kluba, ki se je kasneje zaradi denarnih težav ob pomoči sedanjega pokrovitelja Gen-I za nekaj let preselil v Novo Gorico.

Uvodno tekmo bo Go volley danes ob 20. uri v športni dvorani v Prvačini odigral s Črnučami. Odšli so trener Jasmin Čuturič in starejši igralci - Andraž Paliska, Gregor Sirk, Dalibor Tomić in obetavni Jani Konjedic, ki bo študij združeval z igranjem pri Calcitu. Vrzeli so zapolnili mladinci, ki so že lani nabirali minute v prvi ligi. Doma vzgojeni Jani Godnič,Mark Maraž, Matic Vrtovec, Žan Marc, Alan Vidmar, Tilen Križanič, Danijel Filputti, Jakob Kavčič in Jan Markič bodo morali dokazati, da lahko brez tuje pomoči nosijo polno odgovornost. V mlajših selekcijah jih je do odličij vodil Samo Miklavc, zdaj prvi trener in pomočnik članskega reprezentančnega selektorja. Športni direktor Uroš Stanič je optimist: “Naš dolgoročni cilj je stabilno poslovanje in igranje na temelju domačega znanja z ambicijo, da se vrnemo v prvo ligo najkasneje čez tri leta. Če se bo ponudila priložnost že letos, jo bomo zgrabili.“

Trije tekmeci

Go volley bo imel vsaj tri hude tekmece. Prvi favorit je Šoštanj, močne zasedbe imajo še v Hočah in Črnučah. V tretji ligi bosta Primorsko predstavljala druga ekipa prvoligaša Salonita in VC Portorož. Pri cementarjih so tekmovalne ambicije v ozadju, ker je to zanje predvsem šola, iz katere najboljši učenci napredujejo v prvo moštvo. Salonit začenja jutri ob 16. uri doma s Kočevjem. Pri Portorožanih, ki so po izstopu pred leti začeli novo zgodbo, je drugače. Že v lanski sezoni so bili tretji.

Ankaran blizu prve lige

V ženski konkurenci je primorsko drugoligaško zastopstvo močno po zaslugi Ankarana, ki že nekaj let niha med vrhom druge lige in kvalifikacijami za vstop v prvo. Omejen proračun in skromna telovadnica v Hrvatinih sta dejavnika, ki resno ovirata napredovanje. Kljub temu je pričakovati, da bodo tako Ankarančanke, kot tudi Izolanke (Galeb grup Robotina) letos visoko, saj so bile lani druge oziroma tretje, bazen igralk v slovenski Istri pa je širok in si vsaka igralka lahko najde sebi primerno raven tekmovanja. Ankarančanke danes ob 19. uri doma pričakujejo Novomeščanke.

Primorska novost tretje lige je oživitev druge novogoriške ekipe pod imenom Gen-i volley II. Njeno prvo dejanje bo jutrišnji derbi z Neptunom iz Kanala. Že tradicionalno sta v tem tekmovanju aktivna podmladek prvoligaša Luke Koper in OK Piran. Letos ni pričakovati, da bi katera od primorskih ekip napredovala. Najpomembneje je izšolati mlade, ki potem napredujejo na višje ravni tekmovanja - v svojem klubu ali pri sosedih. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano