Malo časa in denarja

Kakšna bo igralska podoba Gorice v novi sezoni? To je vprašanje, ki vznemirja novogoriške nogometne privržence, a tudi klubski strokovni štab.

Matija Širok (v modrem dresu) ima še proste roke pri 
klubskem izboru.  Foto: Leo Caharija
Matija Širok (v modrem dresu) ima še proste roke pri klubskem izboru.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Da bo sestavljanje igralskega mozaika za novo vodstveno ekipo, ki se je lotila sanacijskega programa, zahtevno opravilo, je bilo jasno še pred volilno skupščino ND Gorica konec maja. Poletni čas s kratkim tekmovalnim premorom in dolgim prestopnim rokom ni zaveznik uprave, ki ima šibka pogajalska izhodišča in ob omejenih denarnih virih ter zadolženosti kluba zožen manevrski prostor za pogajanja z igralci.

Večina domačih nogometašev s prvoligaško kilometrino je stara približno 25 let, in si želi v nogometu nekaj zaslužiti, zato tudi iščejo opcijo v tujini. Imajo sicer status prostih igralcev, a v novodobnem nogometu, kjer je veliko tovrstne ponudbe, to ni posebna primerjalna prednost. V drugi skupini so mlajši igralci iz goriške nogometne šole, bodisi tisti, ki so v pretekli sezoni ali dveh okusili prvoligaška zelenici, bodisi tisti, ki šele trkajo na vrata članskega nogometa. V tretjo skupino sodijo novinci, ki vidijo igranje na slovenski prvoligaški sceni kot izziv.

Številčnost ekipe v novi sezoni torej ne bo težava, glavno vprašanje je, ali bo novogoriška zasedba usposobljena za prvoligaški maraton s 36 prvenstvenimi krogi. Dolgoročni načrti so sicer povezani s selekcioniranjem oziroma razvojem (domače) ekipe, a to je proces, ki se je v zadnjih treh, štirih letih zanemaril. Po neuspeli zgodbi s Parmo in odhodu posojenih igralcev je zazijala vrzel, ki jo je treba zakrpati. Temelji so za zdaj še majavi, a bi lahko v tem tednu postali dokaj solidni.

Po podpisu vratarja Grege Sorčana so rešili eno od perečih zadev. Z Janušom Štrukljem sicer nimata veliko prvoligaških izkušenj, a dajeta določeno gotovost, da bi moštvo lahko izpeljalo sezono brez vratarskih pretresov. V obrambni vrsti je še precej odprtih zadev. V klubu ostaja kapetan Alen Jogan, Tine Kavčič, ki je opozoril nase v prvi tretjini prvenstva 2013/14, v pretekli sezoni praktično ni igral, Uroš Celcer prav tako še lovi tekmovalno formo, Tine Hlede pa spoznava prvoligaški nogomet. Če bi ostali Matija Širok, Nejc Mevlja in Miha Gregorič, ali pa vsaj dva izmed naštete trojice, bi novogoriška obramba dobila bistveno močnejše obrise. V zaledju pa je nekaj zanimivih mladincev, kot je Matija Kavčič.

Včeraj so Novogoričani odigrali prvo od dveh zaporednih preglednih tekem z gorenjskima drugoligašema. Proti Zarici je zaigrala kombinirana zasedba oziroma so priložnost dobili nogometaši, ki so imeli manj minut v nogah po uvodnih pripravljalnih dvobojih. Zmaga z 1:0 je pripadla Kranjčanom, za katere je v 69. minuti zadel Blaž Šujica. Novogoričani so v končnici prvega polčasa zapravili enajstmetrovko (Tilen Nagode), v nadaljevanju pa še nekaj zrelih priložnosti. Danes ob 18. uri bodo gostili Šenčur.

Tudi funkcionalnost nogometašev na sredini igrišča je težko oceniti. Trener Miran Srebrnič je na pripravljalnih tekmah precej koristil trojček z mladim Janom Humarjem, Dino Martinovićem in še vedno vprašljivim Amedejem Vetrihom v občutljivi vlogi zadnjega zveznega igralca, kjer je bil v pretekli sezoni precej širši izbor. Na priložnost pa čakata tolminska nogometaša Jaka Kolenc in Aljaž Kanalec. Za ustvarjalni del je zadolžen Amel Džuzdanović, nekaj zanimivih potez pa je ponudil Izolan Andrej Kotnik.

Velik vprašaj visi nad Dejanom Žigonom in Luko Majcnom, ki sta bila v pretekli sezoni najboljša goriška strelca. Blessing Eleke je za zdaj veliki up, da je pravi napadalni kaliber pa bo moral še dokazati. Igralsko konstanto lovi Sandi Arčon, Tilen Nagode in Osuji Amarachi pa šele spoznavata prvoligaško stvarnost. Išče se še klasični napadalec, ki bi znal zadržati žogo.ALEŠ SORTA


Najbolj brano