Makedonci, stari znanci

Upajmo, da se zgodovina ne bo ponovila. Tako razmišljajo slovenski privrženci rokometne reprezentance pred jutrišnjo tekmo osmine finala. Makedonija je namreč pred štirimi leti na evropskem prvenstvu Sloveniji preprečila nastop v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre.

Kakšno taktiko bosta na igrišču skovala slovenski selektor Boris Denič (desno) in kapetan Uroš Zorman? Foto: STA
Kakšno taktiko bosta na igrišču skovala slovenski selektor Boris Denič (desno) in kapetan Uroš Zorman? Foto: STA

DOHA >V Srbiji leta 2012 sta se Slovenija in Makedonija pomerili za peto mesto. Dvoboj je po dramatičnem razpletu pripadel Makedoncem. Kako bo jutri? “Čaka nas najpomembnejša tekma svetovnega prvenstva. Za nas se prvenstvo šele začenja z izločilnimi dvoboji. Osebno bi si sicer bolj želel Avstrijo v osmini finala, a ime tekmeca niti ni tako pomembno. Ključno je, da se mi izkažemo v pravi podobi,” je pojasnil Sebastian Skube, ki bo poskušal jutri sprati grenak spomin, vezan na takratni obračun z Makedonci v Beogradu. Zgrešil je napad za izenačenje in morebiten podaljšek. Strel je ubranil Borko Ristovski, ki je tudi na svetovnem prvenstvu v Katarju zadnja ovira pred makedonskim golom.

Makedonija je po včerajšnji zmagi nad Avstrijo osvojila drugo mesto v skupini B. Boljša je bila le Hrvaška, ki jim je prizadejala edini poraz v skupini. Pred dvema letoma so višjeuvrščene ekipe v osmini finala uveljavile papirnato prednost. Izjema je bila Poljska, ki je klonila pred Madžarsko. Po imenih in po širini igralskega kadra je Slovenija korak pred Makedonijo, ki pa ima svoje adute. Eden je gotovo Kiro Lazarov, eden najboljših strelcev na svetovni sceni v zadnjih letih. Desni zunanji igralec Barcelone je edina zvezda in vodja makedonske reprezentance, ki pa jo odlikujeta homogenost in čvrstost.

To dokazujejo tudi rezultati. V zadnjih letih so redni udeleženci velikih tekmovanj. Za razliko od slovenske reprezentance so se uvrstili tudi na evropsko prvenstvo na Danskem. Vsakič pa so se tudi prebili v drugi del tekmovanja.

Prvi štirje pari osmine finala, jutri - Slovenija : Makedonija, Avstrija : Katar, Španija : Tunizija, Hrvaška : Brazilija.

V Katarju so prepričljivo osvojili drugo mesto v skupini B. V obrambi stavijo na obrambo 6-0 s stebroma Velkom Markoskim in Acetom Jonovskim. Z Lazarovom se na zunanjih položajih zelo dobro dopolnjujeta Zlatko Mojsovski in Filip Mirkulovski, ki prepletata strelske sposobnosti s taktično podkovanostjo. Zelo dobro so pokriti tudi na krilih z Gocejem Georgievskim in Dejanom Manaskovom, sinom Pepija Manaskova, sijajnega strelca, ki je nekoč nosil dres Celja. Barve makedonske reprezentance brani še en rokometaš, ki ga ljubiteljem slovenskega rokometa ni treba posebej predstavljati. Koprski zet Renato Vugrinec je pri 39. letih koristna menjava, ko potrebuje Lazarov nekaj oddiha.

Skupina B, izidi 5. kroga - Tunizija : Iran 30:23, Hrvaška : Bosna in Hercegovina 28:21, Makedonija : Avstrija 36:31; vrstni red - 1. Hrvaška 10 točk, 2. Makedonija 8, 3. Avstrija 5, 4. Tunizija 5, BiH 2, 6. Iran 0.

Selektor je Hrvat Ivica Obrvan, ki kot bivši trener velenjskega Gorenja dobro pozna slovenske reprezentante. ASO


Najbolj brano