Madžari nekoliko presenetljivi zmagovalci avstro-ogrskega dvoboja

Nogometaši Madžarske so v tekmi 1. kroga evropskega prvenstva v Franciji (skupina F) premagali Avstrijo z 2:0 (0:0). Za Madžarsko sta zadela Adam Szalai v 52. in Zoltan Stieber v 87. minuti.

Fotografija je simbolična. Foto: Jure Batagelj
Fotografija je simbolična. Foto: Jure Batagelj

BORDEAUX > Dvoboj sosedov in zgodovinsko zelo povezanih držav so mnogi v srednji Evropi označili kar za avstro-ogrski obračun, ki je imel tudi precej zgodovinskega pridiha: Madžari so spet na velikem tekmovanju po kar 30 letih premora, še daljša pa je zgodovinska brada do danes edinega uradnega medsebojnega dvoboja teh ekip, ko je leta 1934 Avstrija na SP premagala Madžare z 2:1.

In še eno zgodovinsko vrednost je imela današnja tekma, mejnik pa je postavil madžarski vratar Gabor Kiraly. Postal je namreč najstarejši udeleženec evropskih zaključnih turnirjev, saj je star natanko 40 let in 74 dni. S tem je na drugo mesto potisnil doslej najstarejšega, Lotharja Matthäusa, ki je bil leta 2000 ob zadnjem nastopu za Nemčijo na EP star 39 let in 91 dni.

Favoriti so bili na papirju Avstrijci, ki so se skozi kvalifikacije prebili brez težav in osvojili 28 od 30 možnih točk, njihov prvi mož pa je seveda zvezdnik Bayerna David Alaba, ni pa zanemarljiv niti učinek še dokaj svežega angleškega prvaka z Leicestrom Christiana Fuchsa.

Prav nosilec igre rdeče-belo-rdečih Alaba je bil tisti, ki bi lahko že takoj spremenil potek tekme. V 31. sekundi tekme se je odločil za značilen močan strel z leve strani s 25 metrov, toda žoga je, ko je bil Kiraly že premagan, končala v vratnici.

Avstrijci so imeli v nadaljevanju terensko premoč, bili aktivnejši, madžarska obramba pa je imela več dela kot na drugi strani avstrijska. Še tri lepe priložnosti so imeli, najprej še eno Alaba, ko je žogo po njegovem strelu z desetih metrov vratar odbil, v 35. minuti je bil nevaren Zlatko Januzović, vendar je strel napadalca Werderja Kiraly spet ubranil, pred koncem polčasa pa je Marko Arnautović po podoru podal globinsko žogo na drugo stran kazenskega prostora, kjer pa je bil Martin Harnik prepozen, da bi jo potisnil v mrežo.

Madžari so imeli v tem delu igre le eno resnejšo priložnost, v 44. minuti je po prodoru streljal kapetan Balazs Dzsudzsak, a je žoga poletela mimo vrat Roberta Almerja.

Začetek nadaljevanja je bilo podoben, s terensko premočjo Avstrije, ki pa je bila jalova in Madžari so postajali vse pogumnejši.

Plod takšnega razmerja je bil tudi gol Madžarske v 62. minuti. Attila Fiola je na robu kazenskega prostora spretno s podajo našel Adama Szalaia, ki se je otresel treh tekmecev in imel še dovolj moči, da je žogo ob vratarju potisnil v gol.

Stvari so se za Avstrijo obrnile na slabše v 66. minuti, ko je po prekršku v madžarskem kazenskem prostoru drugi rumeni karton dobil Aleksandar Dragović, tako da je Avstrija ostala le z desetimi.

Panični avstrijski napadi in poskusi reševanja vsaj točke so se končevali ob trdni madžarski obrambi, v 87. minuti pa je rezervist Zoltan Stieber izkoristil razredčeno obrambo tekmecev in hiter protinapad končal z natančnim strelom za potrditev presenetljive, a tudi zaslužene zmage.

V večerni tekmi te skupine, ki bo tudi zadnja v 1. krogu EP v Franciji, se bosta pomerili Portugalska in Islandija. Avstrijce tekma 2. kroga čaka v soboto, 18. junija s Portugalsko v Parizu, isti dan se bo Madžarska merila z Islandijo v Marseillu.

> Stadion Stade de Bordaux, gledalcev 38.000, sodniki: Turpin, Cano, Danos (vsi Francija).

> Strelca: 0:1 Szalai (62.), 0:2 Stieber (87.).

> Avstrija: Almer, Klein, Dragović, Hinteregger, Fuchs, Arnautović, Alaba, Baumgartlinger, Harnik (od 77. Schöpf), Junuzović (od 59. Sabitzer), Janko (od 65. Okotie).

> Madžarska: Kiraly, Fiola, Guzmics, Lang, Kadar, Gera, Nemeth (od 88. Pinter), Nagy, Kleinheisler (od 80. Stieber), Dzsudzsak, Szalai (od 69. Priskin).

> Rumeni kartoni: Dragović; Nemeth.

> Rdeč karton: Dragović (66.).

STA


Najbolj brano