Madridski derbi v dveh dejanjih

Nogometna liga prvakov bo še tretjič v zadnjih štirih sezonah postregla z madridskim obračunom. Real in Atletico se bosta tokrat soočila v polfinalu, drugi par tvorita Monaco in Juventus.

 Foto: Jure Batagelj
Foto: Jure Batagelj

NYON > Po včerajšnjem žrebu lahko torej z gotovostjo trdimo, da 3. junija v Cardiffu ne bomo spremljali španskega oziroma madridskega dvoboja. Daleč od tega, da finalna obračuna lige prvakov 2014 in 2016 nista bila razburljiva. Oba sta trajala več kot 120 minut in ponudila napeti končnici, ki sta razveselili privržence Reala in spravila v jok navijače Atletica.

Nogomet je v finalih v Lizboni in Milanu ponazoril, kako tanka je lahko ločnica med zmagovalci in poraženci. Če Realov kapetan Sergio Ramos pred tremi leti že po izteku rednega dela tekme ne bi dosegel izenačujočega gola, bi se nogometna zgodovina pisala drugače. Izčrpani Atletico je klonil po podaljških, v lanskem finalu, kjer je strelska vloga spet pripadla branilcu Ramosu, pa so bile usodne enajstmetrovke. Ob izvajanju najstrožjih kaznih se je dvakrat stresel okvir Realovih vrat. Na drugi strani Jan Oblak ni uspel zaustaviti strela z bele točke, zaradi česar je bil tudi tarča kritičnih opazk. Letos se bo Atletico z Realom soočil že v polfinalu v dvojnem obračunu. Prvi bo 2. maja na stadionu Santiago Bernabeu, na povratni tekmi, 10. maja, pa bo gostitelj Atletico.

Včeraj so izžrebali tudi polfinalna para evropske lige. Manchester United, ki je v četrtfinalu po podaljških izločil Anderlecht, a tudi ostal brez poškodovanega Zlatana Ibrahimovića, se bo pomeril s Celto iz Viga. Drugi polfinalni par je Ajax : Lyon. Prvi tekmi bosta 4. maja, povratni pa teden dni kasneje.

V tovrstnih derbijih utegnejo odločati podrobnosti. Tehtnico na eno ali drugo stran lahko nagneta (sodniška) napaka ali prekinitev. Real se je v letošnjih izločilnih bojih soočil z igrivima tekmecema, kot sta Napoli in Bayern, Atletico bo precej bolj prilagodljiv in obrambno nastrojen. Protinapad je še vedno najmočnejše orožje Reala, ki lahko v končnici sezone stavi tudi na Cristiana Ronalda v imenitni strelski izvedbi. Portugalec se gotovo ne bo zadovoljil z osvojitvijo naslova španskega prvaka. Real bi lahko odločilni korak v prvenstvu napravil že jutri na dvoboju z Barcelono. El clasico morda ne bo tako odmeven kot nekateri prej, a tekmovalni naboj ne bo nič manjši.

Real ima šest krogov pred koncem na vrhu lestvice ob tekmi manj tri točke več od na gostovanjih ranljive Barcelone, ki bi se ji po slovesu od lige prvakov še kako prilegla zmaga v Madridu. Juventus, ki drži šesti zaporedni naslov v Italiji v rokah, se je z Monacom v ligi prvakov pomeril že pred dvema letoma. V obojestransko trdem četrtfinalnem dvoboju je odločil edini gol, ki ga je Juventus dosegel v kneževini. Precej več zadetkov je padlo v sezoni 1997/98, ko sta se kluba pomerila v polfinalu. Juventus je takrat napredoval s skupnih 6:4.

Na štirih izločilnih dvobojih Monaca, ki v letošnji sezoni doživlja napadalno preobrazbo, je padlo 21 zadetkov. Vodilna ekipa francoskega prvenstva jih je dosegla 12, a sta bila Manchester City in Borussia Dortmund, ki prisegata na posest žoge, tekmeca po meri Kyliana Mbappeja in drugih hitronogih adutov Monaca. Juventus, ki v letošnjih izločilnih bojih še ni prejel zadetka, bo bržkone druga pesem. Prva tekma bo 3. maja v Monte Carlu, povratna pa šest dni kasneje v Torinu. ALEŠ SORTA


Najbolj brano