Maček je grizel do konca, a Dekiju ni prišel do živega

Medtem ko so Celjani že sredi tedna odigrali tekmo 6. kroga skupinskega dela lige prvakov, je bil pretekli vikend v središču pozornosti slovenskih ljubiteljev rokometa obračun med Pick Szegedom in Montpellierjem.

Dean Bombač je bil z osmimi goli najboljši strelec sobotnega 
dvoboja v Szegedu.
Dean Bombač je bil z osmimi goli najboljši strelec sobotnega dvoboja v Szegedu. 

SZEGED > Na igrišču je bilo v sobotnem dvoboju skupine B kar pet slovenskih rokometašev, med njimi tudi primorska reprezentanta. Koprčan Dean Bombač je z madžarskim podprvakom gostil francoske tekmece, ki so z Draganom Gajićem, Juretom Dolencem, Matejem Gabrom in Izolanom Borutom Mačkovškom ohranili močan slovenski pridih. Ozračje, ki ga je ustvarilo 3200 gledalcev v majhni, a polni in vroči dvorani v Szegedu, je dalo slutiti, za kako pomemben dvoboj gre. Resda v obeh elitnih osemčlanskih skupinah lige prvakov moštva niso odigrala še niti polovice tekem, se pa razmerja moči vse bolj jasno zarisujejo.

Papirnati favoriti, ki so si v uvodnih krogih še privoščili kakšen spodrsljaj, stvari postavljajo na svoje mesto. V spremenjeni različici tekmovanja pa je boj za mesta, ki vodijo v izločilne boje, vse bolj ogorčen. Naj spomnimo: zmagovalca skupin A in B se bosta neposredno uvrstila v četrtfinale, v osmino finala pa se bodo prebile ekipe, ki bodo razvrščene od drugega do šestega mesta v obeh skupinah. Szeged in Montpellier sta imela na petem oziroma šestem mestu pred medsebojnim obračunom enako število točk (4) kot sedmouvrščeni švedski predstavnik Kristianstad, zato je imel obračun na Madžarskem tudi nekaj pridiha izločilnega dvoboja. Točke so tako rekoč štele dvojno.

Breme favoritov

Primerjalna prednost domačega igrišča je vsaj v rokometnih krogih še vedno velika, po drugi strani pa je v dvobojih bolj ali manj enakovrednih tekmecev tudi svojevrstno breme. Szeged, ki se je v pretekli sezoni lige prvakov nenadejano prebil celo do četrtfinala, ga je večji del tekme težko prenašal. Montpellier je med drugim gnala tudi želja po maščevanju za predlanski poraz v finalnem dvoboju pokala EHF. Takrat so Madžari slavili za gol, z dramatičnim in rezultatsko negotovim razpletom pa je postregel tudi sobotni obračun.

Že sam začetek tekme je zaznamovala živčnost. Žoga je v naglici polzela iz rok, strelci pa nikakor niso mogli naravnati merilnih naprav. Po petih minutah se je tako na semaforju svetil rezultat 1:1, čeravno se je na obeh straneh zvrstilo precej napadov. Madžarskega je po običaju vso tekmo vodil Bombač, ki je z značilnimi prodori, asistencami in preigravanji iskal vrzeli v čvrstem in visokem obrambnem bloku Francozov, v katerem je ena osrednjih vlog pripadla Gabru. Bombač je, potem ko je uvidel, da je francoski oreh še posebej trd in mu ne bo dovolil razviti moštvene igre, posegel po učinkovitejših prijemih. Če ne bo šlo zlepa, bo pač šlo zgrda, so razmišljali v domačem taboru.

Gostitelji so poskušali francosko cono izvleči iz šestmetrske črte in pri tem izsiljevati prekrške, kar jim je v dobršni meri uspevalo. Ob odločitvah hrvaškega sodniškega para so živci najprej popustili ideologu igre Montpellierja Diegu Simonetu. Argentinski reprezentant si je že v 22. minuti prislužil tretjo dvominutno izključitev in s tem rdeči karton. Gostitelji so ponujeno izkoristili in ušli za tri gole. Zdelo se je, da si bodo lahko do odmora priigrali občutnejšo prednost, a so francoski podprvaki, pri katerih je v končnici prvega polčasa vstopil v igro tudi Mačkovšek, strnili vrste in vzpostavili rezultatsko ravnotežje, ki je vladalo v dobršnem delu tekme.

Izidi 6. kroga lige prvakov, skupina B - Kristianstad : Rhein Neckar Löwen 32:29, Szeged : Montpellier 28:27, Vardar (Brumen 1) Kielce (Zormana ni bilo v ekipi) 34:24, Barcelona : Kolding 28:25; vrstni red Vardar 10, Barcelona 9, Rhein Neckar 7, Kielce, Szeged 6, Kristianstad, Montpellier 4, Kolding 2; skupina C - Čehovski Medvedi : Tatran Prešov (Furlan 0) 29:28.

Ni časa za počitek

Izolanu je vidna vloga pripadla v nadaljevanju dvoboja, tako kot tudi Draganu Gajiću. Pridružila sta se razigranemu Juretu Dolencu in tudi strelsko učinkovitemu Gabru. Slovenski četverec Monptellierja je skupno zabil 16 golov in v napadu držal priključek z Madžari, ki se kljub glasni podpori občinstva nikakor niso mogli otresti tekmeca. Še več, Francozi so vseskozi pretili in večkrat prešli v vodstvo. Zadnjič v 53. minuti, ko je Mačkovšek z značilnim projektilom dosegel svoj drugi gol za vodstvo Montpellierja 25:24. Potem je na sceno stopil Bombač, ki je imel prste vmes pri sklepnih golih Szegeda. Najprej je iz tira vrgel postavljeno tekmečevo obrambo in popeljal Szeged v vodstvo s 26:25, nato je uspešno podal za 27. gol Madžarov, piko na i pa je postavil s svojo šesto uspešno izvedeno sedemmetrovko za 28:26. Vzkliki uradnega napovedovalca “Deki, Deki” pa so se začeli razlegati po dvorani.

“Nismo odigrali, kot znamo. Večji del tekme smo se mučili. Dobro smo se pripravili na tekmeca, a smo sprva zatajili v obrambi, potem pa so se težave prenesle še v napadalni del. Čutiti je bilo pritisk dvoboja, ki smo ga morali dobiti in tako upravičiti vlogo favorita. Na koncu nam je uspelo, kar je najpomembnejše,” je povedal Bombač, ki mu trofejni španski trener Juan Carlos Pastor neizmerno zaupa. Praviloma mu sicer privošči nekaj minut počitka, tokrat pa je 26-letni organizator igre prebil na parketu vso tekmo. Časa za slavje sicer ni. Szeged še v tem tednu čakata dve pomembni prvenstveni tekmi z najbližjima zasledovalcema, Tatabanyo nekdanjega celjskega trenerja Vladana Matića in Csurgom.

Prihodnji teden pa si bo lahko Bombač privoščil nekaj dni oddiha v domačem Kopru. V novembrski reprezentančni akciji bo selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović namreč preizkusil nekatere nove moči. Na turnir v Nemčijo pa bo zato odpotoval Mačkovšek, ki je bil tako kot soigralci po malem razočaran nad razpletom v Szegedu. “Zamudili smo lepo priložnost za zmago, s katero bi bili z eno nogo že v osmini finala. Malo nam je zmanjkalo, ob tem pa je bil tudi sodniški kriterij čuden. Za naprej lahko gradimo na spodbudni predstavi, ki smo jo pokazali,” je povedal 23-letni Izolan, ki ga pred ponedeljkovim reprezentančnim zborom v Zrečah čakajo še klubske obveznosti v Franciji. V četrtek bo Montpellier v prvenstvenem derbiju gostil Paris Saint-Germain, v nedeljo pa bo prišlo na vrsto še domače pokalno tekmovanje.

V Szegedu so Mačkovšek in soigralci sicer grizli do zadnjega piska sirene, a so ostali brez pravega zaključnega strela, ki bi jim prinesel izenačenje in dragoceno točko v boju za šesto mesto v skupini B lige prvakov. Tekmecu se bodo lahko oddolžili čez dober mesec, 29. novembra, ko bo v Montpellierju povratni dvoboj.

Zdaj bo v ligi prvakov napočil tritedenski premor. Szeged v 7. krogu 14. novembra čaka gostovanje na Švedskem pri Kristianstadu, Montpellier pa se bo dan kasneje doma pomeril z Rhein Neckarjem.

ALEŠ SORTA

Pick Szeged : Montpellier 28:27 (14:14)

Športna dvorana, gledalcev 3200, sodnika Gubica, Milošević (oba Hrvaška).

Pick Szeged: Sierra, Mindegia, Källman 3, Robledo 3, Dos Santos 2, Wyszomirski, Zubai 2, Ilyes 1, Balogh 6, Blažević, Prodanović 1, Bombač 8 (6), Parondo 2, Čuruvija, Vranješ, Ancsin. Trener: Juan Carlos Pastor.

Montpellier: Gerard, Simonet 1, Tolmi, Dolenec 6, Eszteki 3, Guigou 2, Siffert, Costa 1, Borges, Gaber 3, Bonnefont 3, Faustin, Fabregas 1, Gajić 5 (2), Mačkovšek 2, Trener: Patrice Canayer.

Sedemmetrovke - Szeged 6 (6), Montpellier 2 (2); izključitve - Szeged 8, Montpellier 10.


Najbolj brano