Koprska darila za mariborsko božičnico

Ne le s prihodom dveh mladih moči v Ljudski vrt, Koprčani so Mariborčane danes še dodatno obdarovali, saj so se domov vrnili z lahko zmago in dodatnimi evri na osebnih računih - seveda, če bodo na koncu sezone državni prvaki. “Hvala direktorju, ker nam je obljubil dodatne premije,” je dodatno spodbudo potrdil kapetan Marcos Tavares.

Nogometaši Maribora so v gosteh premagali Luko Koper s 
5:0. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nogometaši Maribora so v gosteh premagali Luko Koper s 5:0. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Po velikem spodrsljaju Olimpije v Krškem je Maribor imel idealno priložnost za prijetnejše zimovanje in znižanje zaostanka za jesenskimi prvaki na vsega tri točke razlike. Želeno so dosegli, zelo verjetno bistveno lažje, kot so sami pričakovali.

Koprčani so, željni dokazovanja, začeli zelo podjetno in s tem - vsaj tako je sprva delovalo na igrišču, nekoliko presenetili - Mariborčane, ki so sicer za malico sprožili nekaj napadov proti koprskim vratom, vendar brez pravega učinka. Tudi Koprčani so si priigrali vsaj eno obetavno akcijo, ko se je izpostavljeni napadalec Jaka Štromajer sam znašel v kazenskem prostoru in sprožil, vendar je pomočnik glavnega sodnika Dejana Balažiča dvignil zastavico za zelo vprašljiv prepovedan položaj.

A so potem po vrsti velikih neumnosti Koprčani že v prvem polčasu dobili poker zadetkov v lastno mrežo. V takem stanju, kot je trenutno koprska ekipa, z vrsto mlajših moči, je prevladoval vtis, da je koprski strokovni štab v prid všečnosti žrtvoval mlade igralce, ki so rinili iz napake v napako, kar se pri tako izkušeni ekipi, kot je Maribor, ne more končati brez kazni. Prvi zadetek gostov je bil kot iz nekdanje italijanske TV serije Mai dire gol. Petar Stojanović je z desnega boka podal pred koprska vrata, kjer se je žoga od Antonia Pavića odbila v vratnico. Vratar Kristijan Kahlina je skočil za žogo in jo odbil v polje do osamljenega Gregorja Bajdeta, ki mu z neposredne bližine res ni bilo težko zadeti praznih vrat. Maribor je nato v 29. minuti izigral koprsko obrambo kot v učbenikih in Agim Ibraimi je žogo že potisnil v mrežo, na srečo domačih je pred tem stranski sodnik pokazal na prepovedan položaj.

Toda pozneje te sreče ni bilo več. Pred drugim zadetkom je Jan Andrejašič, ki je do tedaj s prodori zaposloval mariborsko obrambo, po nepotrebnem žogo vrnil vratarju Kahlini, ki jo je, namesto da bi jo odbil daleč v polje, poslal naravnost pred Ibraimija, ki darila ni zavrgel, temveč ga je izkoristil. Dve minuti zatem je bil nepredvidljivi Luka Vekić v protinapadu že v kazenskem prostoru, vendar je preveč okleval in po sili razmer mu je žogo branilec Aleš Mertelj snel z noge. Minuto zatem je popolnoma razglašeno koprsko vrsto brez težav matiral še Sintayehu Sallalic. Mariborčani niso imeli težkega dela niti pri četrtem zadetku. Tik pred koncem polčasa je namreč mladi Rok Požrl zaplaval, koprska obramba je le stala in Ibraimiju ni bilo težko zabiti.

V drugem polčasu smo gledali podobno situacijo. Popolnoma razglašeni Koper se kajpak ni moglo upirati vijoličastim, ki so z lagodno igro nadzirali visok rezultat. Koprčani so padali iz napake v napako in po napaki Igorja Gala, ki je tekmecem podaril žogo, je Kahlina le uspel ubraniti vsaj en nevaren strel Sallalichu. Prvi pravi napad so domači proti mariborskim vratom sprožili šele deset minut pred koncem tekme. Andrejašič bi sicer lahko podal na levo stran do debitanta Harisa Dedića, vendar je raje sam sprožil in zadel zunanji del mreže. Ko so gledalci, ki so še uspeli zdržati do konca tekme, že zapuščali stadion in preden je gledalce pred TV ekrani muk odrešil glavni sodnik, je peto žogo v koprsko mrežo potisnil še rezervist Jean-Philippe Mendy.

“Žal smo na tekmi naredili preveč napak. Vendar smo v stanju, v katerem trenutno smo, tisto, kar smo lahko, iztržili,” je menil domači trener Slavko Matić, medtem ko je bil Krunoslav Jurčić tokrat dobre volje: “Jasno je, da Koper zaradi številnih sprememb ni enak tekmec, kot je bil še pred meseci. Toda te tekme sem se nekoliko bal, ker nikoli ne veš, kako bo ekipa reagirala. Tokrat sem lahko zelo zadovoljen.”

ROK MAVER


Najbolj brano