Luka Božič in Sašo Taljat: “Vse poti vodijo v Rio”

Luka Božič in Sašo Taljat nista ubranila naslova niti osvojila medalje na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Sta pa v Londonu izpolnila glavni cilj: člana Soških elektrarn sta Sloveniji s četrtim mestom priveslala olimpijsko kvoto v kanuju dvosedu, zato smo ju v športnem uredništvu izbrali za športnika meseca septembra.

Luka Božič (desno) in Sašo Taljat že pogledujeta proti 
olimpijskim igram prihodnje leto.  Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Luka Božič (desno) in Sašo Taljat že pogledujeta proti olimpijskim igram prihodnje leto.  Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

MOST NA SOČI > Četrta mesta na velikih tekmovanjih praviloma pustijo nekaj grenkega priokusa, še posebej, ko v igri stotink medalja spolzi iz rok. Vložek na tokratnem svetovnem prvenstvu (SP) pa je bil bistveno večji. Delile so se olimpijske kvote. Mostarja Luka Božič in Sašo Taljat sta bila edini slovenski adut med dvojci. Tudi zato sta bila odgovornost in breme večja kot sicer.

Po tako in drugače zahtevni sezoni, ki je sledila sanjskemu izkupičku iz leta 2014, bo oktobrski oddih Luki Božiču in Sašu Taljatu prišel še kako prav. Novembra se za mostarska kanuista in njunega trenerja Dejana Testena namreč že začenja oziroma nadaljuje operacija olimpijske igre. V Rio se bodo prvič odpravili konec prihodnjega meseca, ko se bodo na krajših pripravah in testni tekmi seznanili s pred kratkim odprto olimpijsko progo.

> Kako sta torej doživela četrto mesto?

Taljat: “Kot uspeh. V Londonu sva prikazala dobre predstave. Bila sva najboljša, ko je bilo to najbolj potrebno. Do medalje nama je zmanjkalo 12 stotink, a to ne spreminja končne ocene.”

Božič: “Za odličje potrebuješ tudi nekaj sreče. Sezona se ni odvijala po željah, zato sva s prikazanim v Londonu še toliko bolj zadovoljna. Dobila sva potrditev, da je bil vadbeni načrt dobro zastavljen. SP je bil tudi svojevrstna generalka za olimpijske igre (OI), na katerih bo treba na točno določen dan uprizoriti najboljše predstave.”

> Kaj je in kaj ni bilo dobrega v pretekli sezoni?

Božič: “Predvsem smo se veliko naučili. Skozi vso sezono z izjemo SP smo imeli precej težav, ki so se začele že takoj na evropskem prvenstvu, kjer se po daljšem času sploh nisva prebila v finale. Nato sva tekmovala s cmokom v grlu, tudi zato ker naslednje tekme niso prinesle rezultatskega napredka. Lani nam je uspevalo praktično vse, kar smo si zamislili, letos je šlo domala vse narobe. Tudi sreča ni bila naš zaveznik. Glavno je, da sva osvojila kvoto.”

Taljat: “Kvota je bila prigarana, ker smo se vso sezono ubadali z obilico težav. Tekme svetovnega pokala so si sledile iz tedna v teden, tako da niti ni bilo časa oziroma manevrskega prostora za popravke oziroma spremembe. Čim bolje smo se skušali pripraviti za naslednjo tekmo, čeprav je bilo težko brez ustrezne rezultatske podlage. Sicer verjamem, da bi se že prvi del sezone odvil drugače, če bi prebili led z dobro uvrstitvijo. Ko sva v drugem delu sezone zamenjala čoln in v tekmovalnem premoru poudarek namenila vadbi, je bil izkupiček na preostalih tekmah svetovnega pokala in na SP bistveno boljši.”

> Je lov na olimpijske kvote vplival na rezultate?

Božič: “Med samo sezono niti ne. Bolj smo se obremenjevali z lastnimi težavami, pa menjavo čolna. Lov na kvoto ni botroval povišani napetosti, ki se je seveda pojavila v odločilni polfinalni vožnji SP. A s podobnimi občutki se je soočala konkurenca. V finalu, ko je bilo že jasno, da imamo kvoto v žepu, smo bili vsi bolj sproščeni.”

Taljat: “SP v Londonu je bila psihološko ena najtežjih tekem. Recimo: po daljšem času Slovaki niso imeli svojega predstavnika v boju za medalje. Najmočnejši češki čoln pa je pristal šele na 14. mestu. Tudi sicer je kar precej favoritov ostalo brez finala.”

> V Sloveniji v zadnjem ciklusu nimate konkurence. Kvota, ki ste jo osvojili, pa praktično pomeni tudi vozovnico za olimpijske igre, mar ne?

Taljat: “Nimava je še v žepu. Potrditi jo bova morala na domačih izbirnih tekmah ter evropskem prvenstvu prihodnje leto. Teoretično se lahko zgodi, da se pojavi še kakšen domač čoln. Je pa res, da imava že nekaj dobropisa iz letošnje sezone.”

Božič: “V zadnjih štirih letih sva dosegla takšno raven, da z osvojitvijo olimpijske vozovnice ne bova imela težav. Formo bova vsekakor stopnjevala za olimpijske igre.”

> Na olimpijskih igrah bo imela vsaka država le po en čoln v posamezni kategoriji. V finalu SP so med dvojci nekatere imele tudi po dva ali celo tri. Ali to pomeni, da je medalja v Riu kaj bližje?

Božič: “Izhodišča ostajajo enaka. Države, ki so pridobile kvoto, bodo na igre poslale najboljši čoln. Kaj lahko se zgodi, da tekmo končaš kot zadnji. Potruditi se bo treba že v kvalifikacijah, kjer bo tekmovalo 12 čolnov. V polfinale se jih prebije osem, šest pa v finale. Od tod naprej pa je medalja res bližje kot na SP, kjer se v finalu meri deset čolnov.”

Taljat: “Na OI je lažje priti do dobrega izida oziroma uvrstitve med deseterico. Po drugi strani je medaljo tako kot na SP težko ali pa še težje osvojiti. Olimpijsko odličje je seveda vredno več, zato ima tekma dodaten naboj.”

> Vam bo olimpijska izkušnja pred štirimi leti kaj pomagala v pripravi na Rio?

Taljat: “Nekoliko lažje bo, saj smo že spoznali veličino dogodka oziroma olimpijski utrip. Prvič smo bili kar precej pod vtisom iger, zdaj bistveno bolj stvarno pristopamo k olimpijski tekmi.”

Božič: “Sva štiri leta starejša oziroma bolj izkušena. Za nama je tudi nekaj vrhunskih rezultatov. Pristop bo gotovo drugačen. Gotovo bom na igrah bolj užival, zato se že veselim olimpijskega izziva tako kot tudi nove sezone.”

> Vse močnejši so signali, da bo dvojec prihodnje leto zadnjič v olimpijskem sporedu. Kaj to pomeni za vajino skupno kariero?

Taljat: “Tako se govori, a s tem se ne obremenjujemo. Osredotočeni smo na štiriletni načrt z olimpijskim vrhuncem avgusta prihodnje leto.”

Božič: “Še zmeraj imam nekaj upanja, da bo dvojec ostal v olimpijskem sporedu. Sicer pa ne gledamo kaj bo čez eno leto oziroma po koncu prihodnje sezone. Vse misli in sile so usmerjene v Rio.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano