Ludvikova do evropske krone

Zaključna turnirja evropskega pokala v moški in ženski konkurenci sta potrdila premoč italijanskih klubov, z novo lovoriko pa se je okitila tudi balinarka Buttria Helena Ludvik, sicer doma iz Petrinj.

Klemen Sosič  Foto: Simon Maljevac
Klemen Sosič  Foto: Simon Maljevac

SEŽANA > “Vedele smo, da nas čakata dva zelo naporna dneva, zato smo se na ta vrhunec sezone zelo dobro pripravile. Že pred samim žrebom je bilo jasno, da bomo morale dati vse od sebe,” je priprave na zaključni turnir ženskega evropskega pokala, ki je minuli vikend potekal v Čavlah nad Reko, opisala Helena Ludvik. Dolgoletna članica Buttria je skupaj s soigralkami končno dočakala prvo evropsko lovoriko, pot do nje pa je bila zelo zahtevna.

Odlična v polfinalu

“Favoritinje so bile balinarke francoskega Saint Vulbasa, ki so naslov prvakinj osvojile štirikrat zapored, in prav proti njim smo se pomerile v polfinalu. Odigrale smo odlično tekmo in zasluženo slavile,” je pojasnila balinarka iz Petrinj pri Kozini, ki je k polfinalni zmagi z 12:8 prispevala pomembne štiri točke v igri v krog in igri dvojic. V velikem finalu so italijansko zasedbo pričakale domačinke, ki so v polfinalu ugnale ljubljanski Krim, kljub malce slabši predstavi Ludvikove pa je zmaga po izjemno izenačenem boju romala v Italijo. “Proti Francozinjam sem odigrala zelo dobro, v finalu pa ne več. Do izraza je prišla utrujenost od polfinalne tekme in v določenih trenutkih smo malce popustile. V zaključku tekme pa smo se zbrale in prišle do zmage, ki je v Buttrio prinesla prvi naslov evropskih klubskih prvakinj.”

Začeli odlično, potem pa popustili

Malce slabše volje so se iz italijanskega Savigliana vrnili balinarji Hrasta, ki so nastop na zaključnem turnirju najboljših štirih moštev sklenili v polfinalu. Zasedba domače La Perosine se je izkazala za kakovostnejše moštvo, ki je uspešno izkoristilo slab dan Kobjeglavcev. Ti so po zmagi Martina Zdauca in Anžeta Petriča v štafetnem zbijanju prišli do začetne prednosti, a je nadaljevanje dvoboja minilo povsem v znamenju italijanskih balinarjev. Ti so v nedeljskem velikem finalu morali priznati premoč rojakom iz zasedbe BRB Ivrea, ki so še četrtič zapored zasedli prvo mesto.

“Tako zame kot za večino soigralcev je bil to prvi nastop na zaključnem turnirju evropskega pokala in v polfinalu je do izraza prišlo pomanjkanje izkušenj. Balinarji La Perosine so vajeni takšnih tekem iz domačega prvenstva, tako da so bili kos pritisku. Nismo razočarani zaradi poraza temveč zaradi slabše igre. Če bi prikazali vse svoje znanje, bi se tekma zagotovo drugače odvijala,” je svoje vtise po vrnitvi iz Italije strnil balinar Hrasta Klemen Sosič, ki je vseeno zadovoljen s končnim izkupičkom v letošnji sezoni: “Z drugim mestom v domačem prvenstvu in delitvijo tretjega mesta v Evropi smo lahko zelo zadovoljni, tako da po rezultatski plati nimamo razlogov za razočaranje.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano