Lovijo francoski vlak

Drevi slovensko nogometno reprezentanco čaka eden ključnih dvobojev v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Z zmago bi na obzorju že videli Francijo, poraz v Švici bi izbrance Srečka Katanca potisnil v boj za tretje mesto.

Milivoje Novaković (v belem dresu) je z golom iz enajstmetrovke odločil prvi medsebojni dvoboj Slovenije in Švice 
v teh kvalifikacijah. Foto: STA
Milivoje Novaković (v belem dresu) je z golom iz enajstmetrovke odločil prvi medsebojni dvoboj Slovenije in Švice v teh kvalifikacijah. Foto: STA

NOVA GORICA > Čeprav so reprezentance odigrale komaj dobro polovico dvobojev v kvalifikacijski skupini E in so do konca še štirje krogi, bodo preračunavanja vse pogostejša. Anglija si bo z zmago na gostovanju pri San Marinu danes tudi teoretično zagotovila vozovnico za evropsko prvenstvo. Preostaja še ena, o kateri bosta najverjetneje odločali Švica in Slovenija.

Verjetna postava Slovenije - Handanović, Jokić, Ilić, Cesar, Struna, Stevanović, Kurtić, Kampl, Birsa (Kirm), Iličić, Novaković.

Igre brez meja

Kljub porazu na prvi medsebojni tekmi v Mariboru so v rahli prednosti nocojšnji gostitelji Švicarji. Ne zgolj zaradi treh točk viška, pač pa tudi zaradi razporeda. Čeprav selektorji in tudi športne izkušnje pravijo, da ne velja prehitevati dogodkov, se bomo nekoliko ozrli tudi k torkovemu 8. krogu. V njem bodo Švicarji gostovali pri Angliji na Wembleyju, kjer utegnejo biti gostitelji že z mislimi na klubski sceni. Da bi domači selektor Roy Hodgson preveč kombiniral z zasedbo v hramu nogometa vendarle ne gre pričakovati. Slovenija bo v Ljudskem vrtu gostila Estonijo. Kakšno? Zaprto, organizirano, disciplinirano. Tu presenečenj na taktični ravni ne gre pričakovati, lahko pa se zgodijo v izvedbi na igrišču. Veliko bo odvisno od današnjega razpleta baltskega derbija, v katerem bo Estonija gostila Litvo.

Kaj pa obračun v Baslu? Tu velikih zasukov v igri v primerjavi s prvo medsebojno tekmo ne gre pričakovati. Slovenija hoče imeti žogo več v svojih nogah, a praksa se je pogosto izkazala za drugačno. Želje so eno, realnost pa drugo, četudi bi imeli v udarni enajsterici hkrati Valterja Birso in Josipa Iličića, ki sta se izkazala v uvodnih krogih italijanskega prvenstva, kot tudi Kevina Kampla, ki je po prestopu k Bayerju iz Leverkusna lačen igranja. Švica premore nespremenjeno igralsko jedro v najboljših letih in kakovost, ob tem pa selektor Vladimir Petković slovi kot trener, ki veliko daje na posest žoge, četudi je ta včasih jalova. Še bolj kot na učinkovitost napadalcev Josipa Drmića in Harisa Seferovića se zanaša na prodornost Stephana Lichtsteinerja in Ricarda Rodrigueza na bočnih položajih ter nepredvidljivost Granita Xhake in Xherdana Shaqirija. Slednja so si Srečko Katanec in njegov izbranci gotovo zapomnili. Prvi jim je v prejšnjem ciklusu z golom prizadejal poraz v zadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo in jim dokončno zaprl pot v Brazilijo. Shaqiri, ki se je po ne posebej posrečenem polletnem obdobju pri Interju, kjer je bil soigralec Samirja Handanovića, preselil v Anglijo (Stoke), pa je dobršen del tekme v Ljudskem vrtu vnašal nemir v vrste gostiteljev. S štirimi goli in štirimi asistencami je pravzaprav ključni mož Švice v tem kvalifikacijskem ciklusu.

Skupina E, 7. krog, danes - Švica : Slovenija, San Marino : Anglija, Estonija : Litva; vrstni red - Anglija 18, Švica 12, Slovenija 9, Estonija 7, Litva 6, San Marino 1.

Precej kombinacij

Pri Sloveniji je to gotovo Milivoje Novaković, ki je dosegel že pet zadetkov. Čeprav je novopečeni član St. Etienna Robert Berić to poletje navduševal s predstavami in goli v dresu Rapida, pa za Katanca dileme praktično ni. Novaković, ki bo zaradi zlomljenega prsta, bržkone igral z opornico, bo tekmo začel. Tako kot po vsej verjetnosti drugi primorski reprezentant Andraž Struna, ki utegne zaigrati namesto Miša Brečka na desni strani obrambne vrste. V primerjavi z junijskim obračunom proti Angležem se bo gotovo zgodila vsaj ena sprememba v zvezni vrsti, če ne celo dve.

Aleša Mertlja bo bržkone zamenjal Dalibor Stevanović, v ofenzivni različici Kampl-Birsa-Iličić pa bi mesto v udarni enajsterici bržkone izgubil Andraž Kirm, ob dodatnih rošadah pa Bojan Jokić. Strateško preigravanje pred tekmo z velikim vložkom ni presenetljivo. Z zmago ene ali druge reprezentance bi se odprla pot do Francije, remi bi gotovo podaljšal negotovost do zadnjega. Morda vse do novembrskih kvalifikacij, v katere po vsej verjetnosti vodi tretje mesto v skupini. Pravico v Baslu bo delila češka sodniška ekipa na čelu s Pavlom Kralovecom. ALEŠ SORTA


Najbolj brano