Lorenzu za slovo od Yamahe zmaga v Valencii

V španski Valencii se je končala sezona svetovnega prvenstva v motociklizmu. Zadnjo preizkušnjo elitnega razreda motoGP je dobil domačin Jorge Lorenzo (Yamaha), njegov rojak Marc Marquez (Honda), ki si je že pred zadnjo postajo zagotovil naslov prvaka, pa je bil drugi.

V španski Valencii se je končala sezona svetovnega prvenstva v motociklizmu. Zadnjo preizkušnjo elitnega razreda 
motoGP je dobil domačin Jorge Lorenzo (Yamaha). Foto: Michael Kooren
V španski Valencii se je končala sezona svetovnega prvenstva v motociklizmu. Zadnjo preizkušnjo elitnega razreda motoGP je dobil domačin Jorge Lorenzo (Yamaha). Foto: Michael Kooren

VALENCIA > Nekdanji svetovni prvak, krono iz leta 2015 je moral predati že pred koncem te sezone, se je v veličastnem slogu poslovil od dolgoletnih prijateljev in sodelavcev v ekipi Yamahe. Lorenzo bo po današnji dirki zapustil Japonce in nove izzive poiskal pri Ducatiju, za slovo pa je v domači Valencii pokazal vrhunsko predstavo, v kateri je dobil vse: kvalifikacije, rekord steze in zmago.

Za nameček je bila to že njegova jubilejna 250. dirka v karieri. Zmaga pravzaprav ni bila vprašljiva niti za trenutek, čeprav se mu je na koncu začel približevati aktualni prvak Marquez, a je vseeno zmanjkalo časa in krogov za kakšen resnejši spopad.

Lorenzo je tako osamljen vozil na prvem mestu, bolj zanimivo pa je bilo v ozadju. Boji Andree Iannoneja in Valentina Rossija, pozneje pa še vključitev Marqueza v igro, potem ko je nosilec letošnje lovorike zaspal na startu in bil v uvodnem krogu šele peti, pa so poskrbeli za nekaj razburljivega dogajanja za vodilnim.

"Srečen sem in povsem sproščen. Za mano je izjemen konec tedna, pred dirko nisem bil povsem prepričan, da mi bo uspelo, ker so bili tekmeci zelo močni. Zadnjih deset krogov je bilo peklenskih, a je zmaga za vse nas lepo darilo. Danes bomo imeli veliko praznovanje," se je smejalo Lorenzu.

Kljub drugemu mestu pa ni bil razočaran niti Marquez. "Najslabši del je bil start, kjer sem veliko izgubil. Pozneje sem prišel v svoj ritem, na koncu pa nisem bil dovolj hiter za Jorgeja, čeprav sem prišel blizu. Zaslužil si je zmago, zame pa je tudi to lep način za konec sezone."

Marquez je bil nazadnje tako močan, da je brez težav končal na drugem mestu, Iannone pa kljub težavam zaradi še en povsem zaceljenih poškodb, zaradi katerih je po dirki potarnal, da je težko obvladoval motor, tudi ni prepustil zadnje stopničke. Tudi zanj je bila dirka precej čustvena, saj bo tudi ob kmalu menjal dirkaško okolje, tokrat je zadnjič nastopil v rdečem za Ducati.

"To je bila zelo težka dirka. Po 16 krogih sem mislil, da je konec, da ne bom mogel več dirkati. A sem zdržal, čeprav so me pri zaviranju omejevale bolečine. Imel sem dober ritem, nisem dovolil Rossiju, da uide, in res sva imela dobro bitko. Hvala vsem v Ducatiju za vse v teh letih," se je od rojakov poslovil Iannone.

Maverick Vinales, še eden do dirkačev, ki se selijo (iz Suzukija v Yamaho), pa je v zadnji dirki za staro ekipo končal na petem mestu. Slabše se je dirka končala za povratnika po poškodbi, drugega Hondinega voznika Danija Pedroso, ki je padel, ter za povabljenca Miko Kallia, ki je nastopil z motorjem KTM za naslednjo sezono, a so mu tehnične težave preprečile, da bi prišel do cilja.

Dirkači sicer ne bo bodo imeli prav veliko počitka. Že v torek jih namreč, ostali bodo kar v Valencii, čakajo prvi testi za sezono 2017, ki bodo zaradi številnih menjav okolja še bolj pomembni kot ponavadi, največ zanimanja pa bo požel Lorenzo, ki bo oblekel rdeči Ducatijev kombinezon.

Skupni seštevek svetovnega prvenstva je bil odločen že pred zadnjo dirko v Valencii, saj si je naslov, tretjega v karieri po letih 2013 in 2014, Marquez privozil že tri dirke pred koncem. Skupno drugo mesto je pripadlo Rossiju, tretje pa Lorenzu.

Sezona 2017 se bo začela konec marca naslednje leto v Katarju.

STA


Najbolj brano