Lorenzo in Rossi po Brnu skupaj na vrhu

Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec 11. dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. V elitnem razredu motoGP je v Brnu premagal rojaka Marca Marqueza (Honda), tretji pa je bil še en Yamahin dirkač, Italijan Valentino Rossi.



Nadaljevanje sezone bo zelo zanimivo, saj sta po današnji 
dirki Rossi in Lorenzo povsem izenačena na vrhu.  Foto: Reuters
Nadaljevanje sezone bo zelo zanimivo, saj sta po današnji dirki Rossi in Lorenzo povsem izenačena na vrhu.  Foto: Reuters

BRNO > Lorenzo je v Brnu opravil vse tako, kot je želel. V kvalifikacijah si je priboril prvo izhodišče, na dirki pa tudi nekoliko tvegal z namestitvijo mehkejših različic pnevmatik. A se mu je vse skupaj obrestovalo, saj na progi ni imel pravega tekmeca in je zanesljivo pripeljal preizkušnjo na Češkem do uspešnega konca.

Za razliko od nekaterih prejšnjih dirk je bilo tokrat kmalu jasno, da v Brnu, če akterji pri vrhu ne bodo delali napak, ne bo prav veliko dogajanja. Lorenzo je zanesljivo vodil, Marquez je bil drugi, Rossi pa tretji. Takšen vrstni red je na mestih za stopničke ostal do konca, dogajanje sta popestrila le Dani Pedrosa in Andrea Iannone z bojem za četrto mesto v zadnjih krogih, ki ga je nazadnje dobil Italijan.

Lorezo je tako zanesljivo prišel do zmage, kar je po štirih zaporednih zmagah med Španijo in Katalonijo ter po premoru treh preizkušenj, ko je ostal brez najvišje stopničke, njegova peta zmaga v sezoni.

“Malo me je skrbelo zaradi izbire gum, ko sem pred startom gledal v nebo. A nazadnje sem brez težav prišel do svojega ritma in sem lahko vzdrževal naskok pred Marcom. Zdaj imava z Valentinom enako število točk, kar je zelo pomembno pred nadaljevanjem sezone,” je bil z razpletom zadovoljen Lorenzo.

Nadaljevanje sezone bo zelo zanimivo, saj sta po današnji dirki oba Yamahina dirkača povsem izenačena na vrhu. Oba sta pri 211 točkah, tretji Marquez pa, čeprav se je v drugem delu sezone pobral po slabšem začetku, precej zaostaja, zdaj je pri 159. Za njim je Iannone s 142, nato pa je spet precejšnja luknja do naslednjega, saj ima Bradley Smith 106 točk.

“Na začetku sem še skušal napasti Jorgeja, toda na koncu nisem imel dovolj oprijema, tako da sem bolj pazil na Valentina. Tudi drugo mesto ni slabo, pravzaprav smo lahko z doseženim kar zadovoljni,” je dogajanje povzel Marquez, Rossi pa se je tudi sprijaznil z najnižjo stopničko: “Nisem imel najboljših pnevmatik, imel sem precej težav, tako da ni bilo mogoče ostati v stiku s prvima dvema.”

V nižjih razredih moto2 in moto3 sta zmagala Francoz Johann Zarco in Italijan Niccolo Antonelli. Zarco je premagal Španca Esteva Rabata in Alexa Rinsa, z zmago pa še povečal naskok v skupnem seštevku. Zdaj je pri 224 točkah, današnja drugo- in tretjeuvršeni Rabat in Rins pa sta že precej zadaj s 145 oziroma 144 točkami.

V moto3 je prvo zmago dosegel Antonelli, za njim sta na odru končala še rojak Enea Bastianini in Južnoafričan Brad Binder. Skupno pa vodi danes sedmouvrščeni Britanec Danny Kent s 199 točkami, drugi je Bastianini s 154, tretj pa njegov rojak Romano Fenati s 122.

Naslednja dirka bo VN Velike Britanije v Silverstonu čez 14 dni.

STA


Najbolj brano