Ljubljanski garač rešuje Portorož

Na vsakem “spodobnem” teniškem turnirju si organizatorji želijo, da bi domači matadorji dosegli lepe rezultate in tudi TZS je lahko zadovoljna z izkupičkom portoroškega Challengerja, kajti ob odsotnosti Blaža Role, Aljaža Bedeneta in Grege Žemlje se je izkazal Blaž Kavčič.

Dinamične dvojice s poklicnimi igralci so vselej magnet tudi za gledalce Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Dinamične dvojice s poklicnimi igralci so vselej magnet tudi za gledalce Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PORTOROŽ > Po svoje je Blaž Kavčič-Kavka fenomen, kajti v mladih letih so ga raznorazni teniški “strokovnjaki” kljub športnim genom (njegova mati je nekdanja alpska smučarka Bojana Dornig) kar malce zaničevalno uvrščali med garače, ki med fantastično nadarjenimi izbranci svetovnega tenisa nimajo niti najmanjših možnosti za preboj. Obrnilo se je povsem drugače, saj je 27-letni “antitalent” s fanatično delavnostjo postal prvi Slovenec med elitno stoterico ATP lestvice in kljub nekaterim poškodbam tam tudi vztraja. Medtem pa Kavčič ne odstopa s svoje poti in tudi na portoroškem Challengerju ostaja glavni adut organizatorjev, ki upajo, da jim bo “delavec” v zaključku turnirja napolnil tribune. Rdečelasi fajter se je na začetku tedna ubadal s povišano temperaturo, vendar mu ni padlo na kraj pameti, da bi odpovedal nastop pred domačimi navijači. Še več, brez ugovarjanja je bil na voljo najmlajšim na otroškem dnevu, v četrtek pa je v srečanju 2. kroga ambiciozni Venezuelec Ricardo Rodriguez-Pace ostal brez pravega odgovora na konstantni Kavčičev pritisk, ki je po vodstvu 6:4, 3:0 včeraj na hitro zaključil zaradi dežja prekinjeni dvoboj, nato pa s 6:2 in 6:4 odpravil še Hrvata Nikolo Mektića. Domači optimisti so sicer upali na interni slovenski obračun, vendar pa Tom Kočevar-Dešman še drugič zapored le ni bil kos srečnemu poražencu Mektiću, katerega je sicer premagal v finalu kvalifikacij. Portoroža se je naposled usmililo tudi vreme, zato je jasno, da se bosta v današnjem polfinalu ob 17.45 pomerila Anglež Kyle Edmund in drugi nosilec Gilles Müller (Luksemburg), prvopostavljeni Kavčič pa bo ob 19.30 igral s tretjim nosilcem Rusom Evgenij Donskoyjem.

Iz ne najbolj jasnih razlogov Slovenci že po tradiciji ne dajo veliko na igro dvojic in tudi na domačem Challengerju so nastopili le trije naši (povabljeni) dubli, od katerih sta zgolj Matjaž Jurman in Gregor Repina videla tudi drugi krog. Tam sta klonila proti preizkušenima mojstroma Delgadu in Müllerju, ki pa tudi nista odšla do konca, kajti beloruska druga nosilca Sergej Betov ter Aleksander Bury sta ju ugnala v polfinalu in bosta za naslov igrala proti srbsko-italijanski navezi Ilija Bozoljac-Flavio Cipolla.

Če je soditi po navdušenju 29-letnega Srba Bozoljca, so organizatorji vsekakor dobro opravili svojo nalogo: “Klobuk dol, verjetno se Slovenci še sami ne zavedate, kako prijeten turnir ste ustvarili v Portorožu. Mešanica tekmovalnosti in sproščenega vzdušja tik ob morju je vsekakor zmagovita kombinacija, tukaj resnično igramo z užitkom.”

Četrtkov deževni večer so udeleženci večinoma sicer izkoristili za dobrodelni turnir v pokru, ko so v igralnici hotela Metropol skušali zbrati kar največ sredstev za nesrečnega Pirančana Nicka Špoljarja Dežjota, ki se je komaj polnoleten hudo ponesrečil pri skoku v vodo, a še vedno ljubi življenje.

BORIS PLANINC


Najbolj brano