Ljubljanske ulice bo preplavilo rekordno število tekačev in tekačic

Zadnjo oktobrsko nedeljo bodo slovensko prestolnico znova preplavili tekači in tekačice, na sporedu bo namreč Volkswagen 21. Ljubljanski maraton. Letošnji tradicionalni tekaški praznik bo rekorden po številu nastopajočih na maratonu (42 km) in polmaratonu (21 km) ter rekreativnem teku (10 km).

Število tekačev na maratonu v Ljubljani raste, letos bo 
rekordno. Foto: STA
Število tekačev na maratonu v Ljubljani raste, letos bo rekordno. Foto: STA

LJUBLJANA > Na dvodnevnem tekaškem dogodku bo skupno nastopilo 28.487 tekačev in tekačic, od tega na nedeljskih preizkušnjah kar 18.868. V primerjavi z lanskim maratonom bo na letošnjem nastopilo za 14,4 odstotka več, na 42 km dolgi preizkušnji pa za 22,5 odstotka več tekmovalcev in tekmovalk.

Na lanskem ljubljanskem maratonu je z rekordnim časom (2:08:21) slavil Etiopijec Limenih Getachew, v ženski konkurenci pa njegova rojakinja Melkam Gizew (2:25:44). Na 21 kilometrov sta bila najhitrejša Rok Puhar in Tina Čačilo, na 10 km pa Jan Petrač in Sonja Roman.

“Število nastopajočih je že prav neverjetno. Bolj razmišljam o tem, pravega odgovora ne najdem. Verjetno bi ga prej našli sociologi ali kulturologi,” je dejal predsednik organizacijskega odbora ljubljanskega maratona Andrej Razdrih. “Na vsak način je to izraz dobrega dela organizatorjev in neverjetnega razvoja tekaške ter športne kulture v Sloveniji. Menim, da smo Slovenci glede udeležbe, tu ne mislim zgolj na ljubljanski maraton, pravi fenomen. V dveh dneh bo po ulicah našega mesta glavnega mesta teklo več kot procent skupnega slovenskega prebivalstva, kar je nekaj neverjetnega,” je dodal.

V prihodnosti morda omejitve števila nastopajočih

Za prireditelje je veliko število nastopajočih tudi velik organizacijski zalogaj, kar je potrdil direktor ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. “Se že kar malce bojimo, saj preprosto ne vemo, kako bomo vso to silno množico tekačev umestili v tako majhen prostor. Napovedi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bo v prihodnosti nastopilo 40.000 ali 50.000 tekačev, se letos še ne bodo uresničile, a tem visokim številkam smo čedalje bliže. V prihodnosti bomo zavoljo varnosti morda morali razmisliti o določenih omejitvah glede števila nastopajočih, kar so že naredili na nekaterih evropskih in svetovnih maratonih," je povedal Zalokar.

Najdaljša preizkušnja v enem samem krogu

Trasa bo potekala po ulicah in cestah v središču mesta in njegovi okolici, tretjič v zgodovini pa bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu. V nedeljo se bo tek na 10 km začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa ob 10.30. Že deset minut prej bo start paraplegikov in rolkarjev.

Prireditelji tekmovanja bodo v soboto, 29. oktobra, za mlajše starostne kategorije priredili tudi srednješolski tek (3,5 km), osnovnošolski tek (2 km), promocijski tek (600 m in 1600 m), Lumpi tek (200 m) in Fun tek (3,5 km). Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in Uršulinsko cerkvijo, cilj bo na Kongresnem trgu.

Dogodek brez odpadkov

Ob tem kaže omeniti, da se je Ljubljana, letošnja zelena prestolnica Evrope, kot prva evropska prestolnica zavezala, da bo spodbujala organizacijo dogodkov brez odpadkov. Ljubljanski maraton je primer dobre prakse, saj se je organizacijski odbor s podpisom zaveze “Zero Waste” zavzel, da bo tudi letošnji maraton dogodek brez odpadkov.

Na dogodku bodo udeleženci svoje odpadke odlagali ločeno, ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah pa bodo stali zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov za embalažo in biološke odpadke.

STA


Najbolj brano