Lindsey Vonn s 37. zmago v smuku

Američanka Lindsey Vonn je zmagovalka smuka v Cortini d'Ampezzo. Na tem prizorišču v italijanskih Dolomitih je osvojila še deseto zmago ter se tako izenačila s slovito Avstrijko Renate Götschl, njen mejnik lahko preseže že v nedeljo na superveleslalomu. Slovenka Ilka Štuhec je bila 17.

Lindsey Vonn Foto: Rick Wilking
Lindsey Vonn Foto: Rick Wilking

CORTINA D'AMPEZZO > Američanki Lindsey Vonn se je najbolj približala Kanadčanka Larisa Yurkiw, njen zaostanek je znašal 28 stotink sekunde za drugo mesto. Vonnove ni prehitela niti Švicarka Lara Gut, ki se je na progi zadržala 67 stotink sekunde dlje.

Enaintridesetletna Američanka je bila najhitrejša na obeh treningih, najhitrejšo linijo pa je nato ubrala tudi na smuku, ki ga je nekajkrat prekinil veter, ter osvojila rekordno 37. smukaško zmago v svetovnem pokalu. Za eno zmago je prehitela slovito Avstrijko Annemarie Moser-Pröll. Vonnova ima zdaj že 74 zmag v svetovnem pokalu, največ med vsemi še aktivnimi smučarji, v absolutni kategoriji na večni lestvici vodi Šved Ingemar Stenmark s 86 zmagami.

Vonnovi v smukaški razvrstitvi v tej sezoni ni para, zbrala je že 400 točk, druga na lestvici Yurkiw zaostaja 122 točk, tretja Avstrijka Cornelia Hütter pa je na tretjem mestu s 128 točkami zaostanka. Gutova (-168), ki je zmagala na smuku v Val d'Iseru, na edinem, na katerem Vonnova v tej zimi ni osvojila niti točke, je četrta v smukaškem seštevku. V skupnem seštevku je Gutova (810) ubranila vodstvo, a Vonnova (800) zaostaja le še deset točk, tretja je Švedinja Frida Hansdotter (-149), ki smuka ne vozi.

“V medijih je bilo pred tekmo toliko govora o rekordih, da sem bila na startu kar nekoliko živčna. Seveda je še veliko mejnikov in rekordov za osvojiti, a vseeno je 37 smukaških zmag kar veliko,” je bila zadovoljna Vonnova, ki je v cilju za 1,01 sekunde prehitela do takrat vodilno Tino Weirather iz Liechtensteina, kljub napaki na progi: “Ni bilo lahko zaradi spremenljivih vetrovnih razmer.”

Na startu petega ženskega smuka za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo je bila le ena Slovenka, Ilka Štuhec je nastopila s startno številko 26. Mariborčanka je na prvem treningu smuka postavila deveti čas, a je bila na tekmi bolj zadržana. Ob prihodu v cilj je zaostala 2,27 sekunde za 17. čas in tudi končno mesto. Štiriindvajsetletne Štajerke, ki je pričakovala, da bo izboljšala ali vsaj ponovila 13. mesto s smuka v Zauchenseeju, namreč do konca ni prehitela nobena tekmovalka. Štuhčeva v smukaškem seštevku kot edina Slovenka z osvojenimi točkami zaseda 20. mesto (71 točk). V skupnem seštevku je 46. (103 točke), najvišje uvrščena je veleslalomistka Ana Drev (147) na 36. mestu.

“Smo deloma zadovoljni z izidom. Gre za njen najboljši dosežek v Cortini, škoda pa, da to ni bila njena najboljša vožnja. S Cortino je vedno imela težave, danes pa je odpeljala najbolje do zdaj. Čas na drugem treningu ni bil merodajen. Preizkusili smo novo linijo, potegnilo jo je nazaj, nato pa se je samo še odpeljala naprej v stoječem položaju. Prvi dan pa je uspel. Na tisto vožnjo bi bilo potrebno še nekaj dodati, jo nadgraditi, biti bolj agresiven. Danes ji to ni uspelo, ni pa bil to maksimum,” je nastop Štuhčeve pospremil glavni trener ženskih hitrih disciplin Aleš Brezavšček.

V Cortini bo jutri na sporedu še superveleslalom, na katerem bo poleg Štuhčeve startala še Vanja Brodnik, ki ni nastopila na smuku zaradi težav s kolenom, formo je namesto v Cortini utrjevala na tekmah Fis v Cerknem.

STA


Najbolj brano