Liberty Media je kupilo formulo 1

Podjetje Liberty Media ameriškega poslovneža Johna Maloneja je potrdilo nakup skupine, ki bdi nad tekmovanjem v formuli 1. Dolgoletni prvi mož tekmovanja Bernie Ecclestone bo v formuli 1 ostal kot izvršni direktor tekmovanja, za novega predsednika upravnega odbora pa bo imenovan Chase Carey. Posel je ocenjen na osem milijard dolarjev.

 Bernie Ecclestone Foto: Wikipedia/Ryan Bayona
Bernie Ecclestone Foto: Wikipedia/Ryan Bayona

WASHINGTON > Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, posel Liberty Media prinaša kontrolo nad organizacijo tekem za veliko nagrado, ki se odvijajo na več celinah, od Melbourna, Šanghaja, Sočija, Ciudad de Mexica pa vse do Abu Dabija.

Tekmovanje sicer vsako leto prinese več milijard od oglaševanja in pravic do prenosa tekem, saj gre še vedno za enega od najbolj gledanih tekmovanj na svetu. Prav tako več milijonov prinese prodaja izdelkov pod imenom formula 1.

Trenutno največji lastnik skupine, ki organizira svetovno prvenstvo v formulo 1 je podjetje CVC Capitals, ki ima v lasti 35,1 odstotka delnic, proces nakupa pa bo nekoliko zapleten.

Kot poroča AFP, bo Liberty Media za nakup tekmovanja odštela 4,4 milijarde dolarjev v gotovini, delnicah in hibridnih obveznicah. Ob tem bo prevzela še za 4,1 milijarde dolarjev dolga skupine. Liberty Media Group, enota preko katere bo podjetje kupilo tekmovanje, se bo ob tem preimenovalo v Formula One Group.

Po mesecih pogajanj z različnimi morebitnimi kupci, so v Liberty Media pristali, da bodo Bernieja Ecclestona, ki je iz tekmovanja ustvaril večmilijardni posel, obdržali kot izvršnega direktorja tekmovanja, prav tako bo 85-letnik obdržal manjši del delnic novoustanovljene Formula One Group, še poroča agencija.

STA


Najbolj brano