Lepi spomini na Stožice

Sproščeno, a brez strahu. To je vodilo nogometašev Gorice za drevišnji prvenstveni obračun z Olimpijo v Ljubljani. Uvodni dvoboj vselej prinaša nekaj negotovosti, še posebej za favorita, v tem primeru gostitelje.

Zadnji medsebojni dvoboj Gorice in Olimpije so z 2:1 dobili zeleni Ljubljančani, za katere je zadel  tudi bivši član Gorice, sedaj 
pa napadalec Olimpije, Ezekiel Henty (številka 55). Foto: Jure Batagelj
Zadnji medsebojni dvoboj Gorice in Olimpije so z 2:1 dobili zeleni Ljubljančani, za katere je zadel tudi bivši član Gorice, sedaj pa napadalec Olimpije, Ezekiel Henty (številka 55). Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA >Olimpijina prenova je bila, kar zadeva klubsko piramido, celovita. Morda še najmanj korenita je bila v igralski zasedbi, ki je bila vendarle deležna sprememb in to v obeh smereh. Odhodov je bilo osem, prihodov prav tako. Morda je bolj pomenljivo, da so v moštvu obdržali domala vse nosilce igre iz spomladanskega dela sezone, za razliko od Novogoričanov.

Drugi sporočilen podatek je, da so vlogo kapetana namenili Andražu Šporarju, torej igralcu z največjo dodano vrednostjo v klubu. Napadalec mlade reprezentance naj bi v novem diagramu tako dobil odgovornejšo vlogo ne le pred nasprotnikovimi vrati. Postal naj bi vodja in simbol Olimpije, ki ima novega predsednika, novega športnega direktorja in novega trenerja. Marjan Pušnik je najstarejši trener v prvi ligi, po ambicijah pa ne zaostaja veliko za mlajšimi kolegi. Prej nasprotno. Temperamentni Korošec si je v zadnjem obdobju nabral kar nekaj izkušenj v različnih nogometnih kulturah, pri čemer je z enim očesom vselej pogledoval proti slovenski sceni. Pušnikovo ime je predvsem povezano s Celjem in v začetku mandata Zlatka Zahovića za krajši čas tudi z Mariborom. Verjetno si niti sam ni mislil, da bo nekoč pristal pri Olimpiji.

V letošnji sezoni bo moč spremljati tekme prve slovenske nogometne lige na Kanalu A. Televizijske kamere bodo ta konec tedna v neposrednem prenosu spremljale oba primorska kluba, danes Gorico, jutri pa Luko Koper.

Trenerska klop Ljubljančanov je bila v obdobju pod okriljem Izeta Rastoderja precej majava. Redki so na njej zdržali vso sezono. Bomo videli, kako bo z novo garnituro, ki za zdaj kaže nogometne ambicije. Predsednik in lastnik Milan Mandarić ima denar, športni direktor Ranko Stojić pa poznanstva. Če bo tudi potrpežljiva in se držala nogometnih postulatov, potem se bo morda Olimpija nekoč spet vrnila na položaje, od katerih je oddaljena že dve desetletji.

Od novogoriškega šampionskega obdobja je minilo šele desetletje, v katerem pa je klub doživel občuten zdrs na vseh področjih. Sestavljanje mozaika je zahtevno. V Stožicah bo Miran Srebrnič na igrišče predvidoma poslal enajsterico, ki jo je preizkusil na zadnji prijateljski tekmi z banjaluškim Borcem. Miran Burgić, ki je v pretekli sezoni branil barve Olimpije, bo na klopi. ”Tekmecu se bomo zoperstavili z disciplinirano igro in s potrebno mero agresivnosti. V nogometu se lahko zgodi marsikaj, upam le, da nam bodo šli posamični dogodki na roko,” je pojasnil trener Novogoričanov, ki jim je na zadnjem medsebojnem obračunu, sicer v športnem parku, sreča obrnila hrbet. Srebrnič je takrat vskočil na mesto glavnega trenerja v zaključku sezone. Po porazu z Ljubljančani je Gorica nanizala štiri zmage in remi.

Danes se seveda začenja znova. So pa Novogoričani neredko znali presenetiti v Stožicah. Tudi v prejšnjem Srebrničevem mandatu. Pred tremi leti so na svojem prvem (poletnem) gostovanju v sezoni z goloma Sandija Arčona in zadetkom Alena Jogana premagali Olimpijo s 3:1. Oba sta tudi v sedanjem igralskem kadru Gorice, kjer je še nekaj akterjev iz sezone 2012/13.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano