Lepi spomini kot slovenski navdih

Slovenijo je v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v nogometu spet doletela Ukrajina. Prvo tekmo bodo izbranci Srečka Katanca odigrali v gosteh.

Jevgen Konopljanka (v rumenem dresu) je glavni adut 
ukrajinske reprezentance.
Jevgen Konopljanka (v rumenem dresu) je glavni adut ukrajinske reprezentance. 

NYON > Reprezentančni dvoboj v Kijevu, kjer bo Koprčan Damir Skomina že jutri sodil obračun tretjega kroga skupinskega dela lige prvakov med domačim Dinamom in Chelseajem, bo na sporedu 14. novembra. Povratna tekma bo tri dni kasneje. Pred tokratnim obračunom Ukrajine in Slovenije bo predvsem med navijači obeh reprezentanc veliko obujanja spominov. Za Slovenijo in njenega selektorja srečnih, za Ukrajince bistveno manj. Prav Srečko Katanec, ki ga sicer ni bilo na včerajšnjem žrebu, je pravzaprav edina stična točka iz repasaža za evropsko prvenstvo (EP) leta 2000.

Ukrajinska šola

Slovenijo in Ukrajino je v Nyonu spet povezal nekdanji član francoske reprezentance, Dominique Rocheteau, ki je s soigralci leta 1984 osvojil naslov evropskega prvaka. V Franciji je bil kot nogometaš v dresu jugoslovanske reprezentance tudi Katanec, ki je nato kot selektor popeljal slovensko izbrano vrsto tudi na njeno doslej prvo in edino EP. Prek Ukrajine ga bo poskušal še na drugega. Katanec, ki je bil uspešen še v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP) leta 2002 ima stoodstotni izkupiček v repasažu, Ukrajinci ničnega. Je pa res, da so v preostalih neuspešnih poskusih preboja na SP prek dodatnih kvalifikacij imeli zelo zahtevne tekmece: Hrvaško (1998), Nemčijo (2002 in 2010) ter Francijo (2014).

Na preostalih treh dvobojih dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo bo v središču pozornosti skandinavski obračun Švedske in Danske (14. in 17. novembra). Norveška bo prvo tekmo z Madžarsko gostila 12. novembra. Povratni dvoboj bo tri dni kasneje. Bosna in Hercegovina pa bo svoje prvo evropsko prvenstvo lovila na obračunih (13. in 16. novembra) z Republiko Irsko.

V skupinskem delu zadnjih kvalifikacij so bili izbranci Mihaila Formenka v skupinskem delu do konca v igri za drugo mesto, ali da bi si kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca priigrali neposredni nastop v Franciji. Naposled so se na EP prebili aktualni evropski prvaki Španci in Slovaki, ki so silovito odprli kvalifikacije. Ukrajinci so na prelomu tisočletja sloveli kot napadalna ekipa, kar je bilo ob Andreju Ševčenku in Sergeju Rebrovu razumljivo. Tudi sicer je ukrajinska šola nogometa, ki jo je pri kijevskem Dinamu zastavil legendarni trener Valerij Lobanovski, imela velik vpliv na reprezentančne uspehe Sovjetske zveze v drugi polovici 80. let.

Eden glavnih predstavnikov izbrane vrste, ki se je leta 1988 prebila v finale EP, je bil Aleksander Zavarov, sedanji pomočnik ukrajinskega selektorja. “Slovenija je dober žreb, s katerim smo lahko zadovoljni. Pomembno je, da si že doma na prvi tekmi priigramo dobro popotnico pred povratnim dvobojem, kot tudi da ne bo podcenjevanja tekmeca, ki nas je v preteklosti verjetno stalo napredovanja na EP leta 2000,” je povedal Zavarov, ki je bil svoj čas nogometaš Juventusa, kjer je igral tudi proti Katančevi Sampdoriji.

Čvrsto in domače

Ukrajinci so se v teh kvalifikacijah izkazali kot čvrsta ekipa, ki tekmecu ne pusti veliko. Na desetih dvobojih so prejeli vsega štiri gole. Manj so jih le Angleži in Španci, ki so naše tekmece dvakrat ugnali z 1:0. Tretji poraz so Ukrajinci z istim izidom zabeležili na začetku kvalifikacij doma s Slovaško. Okostje reprezentance, ki je na lestvici FIFA uvrščena 22 mest više kot Slovenija (46), tvorijo nogometaši iz domačih klubov.

Ukrajinska liga si je v preteklem desetletju ustvarila podobo (finančno) močne lige, zaželene za tujce, a tudi za najboljše domače nogometaše, ki nimajo potrebe, da bi šli s trebuhom za kruhom. Državljanska vojna z uporniki na vzhodu in spor z Rusijo sta zamajala status ukrajinske lige, ne pa tudi razmerja sil v reprezentanci, ki jo - povsem drugače kot slovensko - v veliki večini tvorijo igralci iz domačih klubov: Zorje iz Luganska, Metalista iz Harkiva Dnipra ter seveda udeležencev lige prvakov Šahtorja iz Donjecka in kijevskega Dinama, od koder prihaja s štirimi goli najučinkovitejši ukrajinski strelec teh kvalifikacij in igralec z najvišjo tržno vrednostjo (25 milijonov evrov) v ukrajinski reprezentanci Andrej Jarmolenko.

“Žreb kot žreb. Opcija, ki bi lahko bila danes ugodna, se lahko čez mesec dni izkaže za drugačno. To ne bosta običajni tekmi, saj so pritiski nekoliko drugačni, kar posledično pomeni tudi drugačen slog nogometa. Kdor bo boljši, naj zmaga, sam pa vseeno menim, da imamo velike možnosti za preboj na evropsko prvenstvo,” je povedal slovenski selektor Srečko Katanec, ki spominom na medsebojna dvoboja z Ukrajino pred 16 leti ne pripisuje pomembne vloge.

Zunaj ukrajinskih meja igrajo le redki reprezentanti. Med njimi je s 140 nastopi za izbrano vrsto tudi najbolj izkušeni Anatolij Timoščuk. Defenzivni igralec, ki je svoj čas nosil tudi dres Bayerna, pri 36. letih nima več takšne vloge, kot jo ima pri nas njegov vrstnik Milivoje Novaković. V igro vstopi le, če je zares nujno, sicer pa je član kazahstanskega Kajrata mentor mlajšim soigralcem v slačilnici. Prvo ime reprezentance je nedvomno prodorni Jevgen Konopljanka, ki je imel v tujini v zadnjih letih precej častilcev, a se je prek ukrajinske meje podal šele pred letošnjo sezono, ko je oblekel dres španske Seville. Selektor Formenko se je kot obrambni igralec in trener kalil še v sovjetski nogometni šoli. Izkušenj mu pri 67. letih ne manjka. Potem ko je tri desetletja vodil različne klube v domovini je leta 2012 dočakal selektorski poziv.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano