Lepa razglednica iz svete dežele

Miha Mevlja piše svojo drugo zdomsko zgodbo v Izraelu. Nekdanji član mlade nogometne reprezentance in Gorice brani barve tamkajšnjega prvoligaša Bnei Sakhnin, v katerem si je nabral že kopico raznovrstnih izkušenj.

Miha Mevlja (v rdečem dresu) se je v Izraelu dobro znašel
Miha Mevlja (v rdečem dresu) se je v Izraelu dobro znašel 

NOVA GORICA > Najpomembnejše so seveda igralske. Zvezni nogometaš iz Lokve pri Divači je nepogrešljiv član udarne enajsterice. Prav igralska stalnost je bila na tehtnici ob odločitvi, kje v tujini bo nadaljeval svojo zdomsko nogometno zgodbo, ki jo je začel lani v Švici. V Lausanni je užival dober status na igrišču in izven njega, imel pa je tudi veljavno pogodbo za letošnjo sezono.

Izraelske izkušnje

Ker je klub izpadel v drugo ligo, je izkoristil možnost, po kateri si je lahko poiskal novega delodajalca. ”V Lausanni bi me obdržali, a sem si želel igrati prvoligaški nogomet. Poleti se je pojavila konkretna ponudba iz Izraela, od koder prihaja tudi moj zastopnik. Nekdanji soigralec Sandi Arčon mi je predstavil svoje izraelske izkušnje in naposled sem podpisal enoletno pogodbo za klub iz Sakhnina, kjer je pred desetletjem igral tudi Nastja Čeh,” je pojasnil Miha Mevlja.

Izrael je navkljub slovesu večno nemirnega območja kar obljubljena dežela za slovenske nogometaše, tudi reprezentante. Poleg Čeha so na Bližnjem vzhodu v preteklosti denimo igrali še Milan Osterc, Marko Šuler, Branko Ilić ...

V Izraelu se je Miha Mevlja dobro znašel. Začetek je bil sicer zapleten. Zaradi spopadov v Gazi so za mesec dni preložili prvenstveni start. Namesto avgusta se je prvoligaško tekmovanje začelo konec septembra. “Tekmovalni ritem smo lovili na pokalnih dvobojih. Zavoljo dogajanja pa nismo imeli drugih nevšečnosti. Ob praznovanju judovskega novega leta pa tako ali tako nastopi tekmovalni premor. Sam sem ga izkoristil za krajši obisk domačih. Nova priložnost se bo ponudila šele spomladi. Tekmovalni razpored je zavoljo prvenstvenega zamika zgoščen, tudi sicer pa Izraelci med našimi božičnimi-novoletnimi prazniki ne prekinjajo lige,” je pojasnil 24-letni Mevlja.

Vroče ozračje

Preteklo nedeljo je odigral tako in drugače vroč derbi z Beitarjem iz Jeruzalema. “Za Bnei Sakhnin stiska pesti precej pripadnikov muslimanske veroizpovedi, ki so bili v velikem številu zastopani tudi na zelenici. Na tribunah se je zbralo kakih 8000 gledalcev, dogodek pa je varovalo vsaj 800 policistov. Ko smo zmagali, je nastala prava norišnica na stadionu in na poti domov,” je pojasnil Mevlja, ki doslej ni doživel slabe izkušnje. Niti na gostovanjih, kjer na klub iz Sakhnina zaradi napetih odnosov na Bližnjem vzhodu ne gledajo s posebnimi simpatijami. “Do nas tujcev so še posebej skrbni, tako da lahko razmišljam izključno o dogajanju na zelenici. Tudi sicer je življenje udobno in zaradi milega podnebja tudi ugodno. Sakhnin je mesto s 50.000 prebivalci, do obmorske Haife pa je kakih 50 kilometrov. Sicer prebivam v klubskem stanovanju v mestecu, v neposredni bližini Sakhnina. Na začetku decembra se mi bo pridružilo dekle, za praznike pa me bo obiskala tudi družina,” je življenjski utrip orisal Mevlja in hkrati tudi potrdil priljubljenost nogometa v sveti deželi.

“Na stadionih vlada navijaško, temperamentno ozračje. V igri je več dinamike, manj pa taktike. Prva liga s 14 klubi je zelo izenačena, o čemer priča tudi lestvica po devetih odigranih krogih. Ashdod na šestem mestu, ki še vodi v ligo za prvaka, ima denimo le pet točk več od nas, ki se nahajamo na predzadnjem mestu. Sicer pa je liga kar močna. Večina reprezentantov Izraela, ki je zelo dobro odprl kvalifikacije za evropsko prvenstvo, igra doma,” je nogometna razmerja razčlenil Mevlja, ki je v sredo zvečer s soigralci prestal še en zanimiv obračun s telavivskim Maccabijem. Sakhnin je doma moral priznati premoč tekmecu, ki je slavil s 3:1. ALEŠ SORTA


Najbolj brano