Lepa popotnica v novo sezono

Otvoritvena tekma sezone v slalomu na divjih vodah za točke ICF Rankinga v Solkanu ni postregla s presenečenji. Vrh so krojili tekmovalci, ki smo jih tam pričakovali.

Alja Kozorog se je prebila v finale med kanuistkami, konec tedna pa jo v Tacnu čaka še zadnja izbirna tekma za svetovno prvenstvo v kategoriji do 23 let. Foto: Nina Jelenc
Alja Kozorog se je prebila v finale med kanuistkami, konec tedna pa jo v Tacnu čaka še zadnja izbirna tekma za svetovno prvenstvo v kategoriji do 23 let. Foto: Nina Jelenc

SOLKAN > Za ene je bila tekma dobrodošla popestritev v pripravljalnem obdobju, drugim je služila kot primerjava v solidni konkurenci, v kateri smo pogrešali sicer napovedanega olimpijskega prvaka iz Londona 2012 Danieleja Molmentija. Italijan je dobil naraščaj, zato se je prihodu v Solkan zadnji hip odpovedal. Zmaga med kajakaši pa je vseeno pripadla (bivšemu) olimpijskemu prvaku, Nemcu Alexandru Grimmu, ki je leta 2008 dobil slalom v Pekingu.

Nasploh je imelo močno nemško zastopstvo na včerajšnjih zaključnih bojih, ki so se začeli v dežju in končali v soncu, še največ uspeha. Slavili so v treh izmed šestih kategorij. V kanuju dvosedu sta ob odsotnosti svetovnih prvakov Luke Božiča in Saša Taljata zmagala David Schröder in Nico Bettge, med kajakašicami pa je bila prva ena najboljših tekmovalk v pretekli sezoni Ricarda Funk. V finalu se ji je najbolj približala članica domačega KK Soške elektrarne Uršo Kragelj. ”Občutki sicer še niso tisti pravi. Na treningih sem izpeljala že boljše vožnje. Vseeno sem zadovoljna s predstavami na tekmi. Gre vendarle za uvodne preizkušnje, ki so namenjene bolj treningu kot čemu drugemu,” je pojasnila Kragljeva, ki ima seveda za glavni cilj septembrsko svetovno prvenstvo v Londonu, kjer se bodo tudi delile kvote za olimpijske igre prihodnje leto v Riu. Reprezentančni kolegici Eva Terčelj in Ajda Novak sta se v Solkanu zvrstili za Kragljevo na četrto in šesto mesto.

Izidi slaloma v Solkanu, moški K-1: 1. Grimm (Nem), 2. Romeo (Ita) 0.38, 3. Kauzer (Slo)0.68; C-1: 1. Savšek, 2. Berčič 1.99, 3. Lenarčič (vsi Slo) 2.07; C-2: 1. Schröder-Bettge, 2. Anton-Benzien (oba Nem) 0.43, 3. Gewissler-Skakala (Svk) 1.62; ženske, K-1: 1. Funk (Nem), 2. Kragelj (Slo) 1.28, 3. Medon (Pol) 3.74; C-1: 1. Weratschnigg (Aut), 2. Stöcklin 2.72, 3. Herzog (obe Nem) 9.79.

Pri kajakaših se je Peter Kauzer po poškodbi vrnil s tretjim mestom, Martin Albreht pa je bil četrti. Sicer pa nosilci slovenske slalomske kakovosti vse bolj postajajo kanuisti. V kategoriji C-1 je imela Slovenija tri tekmovalce na stopničkah. Zanesljivo je zmagal svetovni podprvak Benjamin Savšek pred Anžetom Berčičem in Juretom Lenarčičem, na tekmi pa ni bilo še enega močnega aduta Luke Božiča. Med kanuistkami je v finalu edina slovenska predstavnica Alja Kozorog osvojila deveto mesto. Tekmovalka solkanskega kluba si prizadeva za uvrstitev v reprezentančno selekcijo, ki bo čez mesec dni v Braziliji zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu (SP) za mladince in mlajše člane.

V Solkanu so opravili dve od treh izbirnih tekem, po katerih si je nastop na SP že zagotovil up KK Soške elektrarne Niko Testen. Med kajakaši v kategoriji mladincev zelo dobro kaže tudi njegovima klubskima kolegoma Tinetu Kanclerju in Jakobu Ježu. Podobna ugotovitev velja za kanuista Jakoba Jeklina med mladinci. Blizu pa je v isti kategoriji tudi Gašper Kovačič. Kancler in Jež sta se izkazala tudi med dvojci, kjer pa je norma prezahtevna. Pri mlajših članih sta bila Žiga Taljat (C-1, mlajši člani) in Kozorogova (C-1, mlajše članice) boljša v soboto. Oba se bosta morala še potruditi za izpolnitev norme na tretji in zadnji izbirni tekmi konec tedna v Tacnu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano