Le peščica slovenskih krmarjev med prvo stoterico najboljših na Barkolani

Slovencev je še vedno le za vzorec na največji jadralni regati v Sredozemlju, sloviti Barkolani, ki so jo v nedeljo v šibki burji že 47. zapored izpeljali v Trstu. Med prvo stoterico se je letos uvrstilo sedem slovenskih krmarjev, prav toliko kot lani.

Jadrnica Holiday Dream Club s krmarjem Juretom Orlom je 
osvojila 13. mesto. Foto: Studio Borlenghi-Andrea Pisapia
Jadrnica Holiday Dream Club s krmarjem Juretom Orlom je osvojila 13. mesto. Foto: Studio Borlenghi-Andrea Pisapia

TRST > Izstopa dosežek Dušana Puha, ki je na Barkolani vedno krojil vrh razpredelnice, a je nato z Velikim Viharnikom dve leti ostal na suhem. Jadrnico je od Telekoma, kjer so Viharnika nekaj časa želeli celo razrezati, odkupil ptujski podjetnik Dejan Kovačič, in tako Puh s svojo posadko spet lahko jadra. Petega mesta na Barkolani so bili povratniki izjemno veseli.

Puh je tako letos prevzel primat Juretu Orlu, ki je bil lani z desetmetrsko Mini Jeno na 18. mestu najboljši slovenski krmar. Letos je Orel stal za krmilom precej daljše barke, 24-metrske Holiday Dream Club, in z ekipo samih izkušenih slovenskih jadralcev dosegel 13. mesto. Bolje kot lani sta se s 15. mestom odrezala tudi Peter Podunavac in Samo Žvan na Generaliju, ki sta lansko uvrstitev, ko je bila regata zaradi popolnega brezvetrja na robu regularnosti, izboljšala za 16 mest. V posebni razvrstitvi udeleženk Barkolane pa sta Podunavac in Žvan v prvi kategoriji osvojila drugo mesto. Tretje mesto v isti kategoriji in 20. mesto absolutno je letos osvojil še en povratnik na regati, Mariborčan Uroš Žvan z Megaenergijo.

V četrti kategoriji je šesto mesto osvojil Srečko Kenda z Limonco, v tretji kategoriji pa je na četrtem mestu pristala Eureka z Gorazdom Rajarjem za krmilom. Ponovno pa je uspelo primat v sedmi kategoriji obdržati Gorazdu Frasu iz JK Izola. S svojim 7,7 metra dolgim Luciferjem je zmagal že sedmič v osmih letih, v absolutni konkurenci pa je po lanskem 50. letos osvojil 87. mesto.

Razvrstitev v absolutni konkurenci: 1. Robertissima III; 2. Jena No Borders Team; 3. Pendragon; 4. Onboard Anywave; 5. Veliki Viharnik - Dušan Puh (JK Pirat) ... 13. Holiday Dream Club - Jure Orel (JK Jadro Koper); 15. Generali - Peter Podunavac, Samo Žvan (JD Mariborčanka); 20. Megaenergija - Uroš Žvan (YC Skipper Maribor); 67. Limonca - Srečko Kenda (JK Fagar); 80. Eureka - Gorazd Rajar (JK Sail Nation); 87. Lucifer - Gorazd Fras (JK Izola).

Po prevladi Esimita Europe 2, ki je na regati kraljeval pet let zapored in je bila po mnenju nekaterih ta draga jadrnica s profesionalno posadko preveč bahava za Barkolano, je letos slavila Robertissima III. Kljub temu, da Barkolana s športnega vidika ni prava regata, saj na njej tekmujejo jadrnice različnih dolžin in posadke z različnim znanjem, prav visoka uvrstitev na tej regati mnogim krmarjem pomeni največ.

Slovenci bi za ponovno zmago na Barkolani imeli verjetno največ možnosti z Maxi Jeno, če bi ta spet prišla v domače roke, vendar je vrhunskih slovenskih posadk in tudi ambicij na Barkolani in v jadranju nasploh vse manj.

ALJA TASI


Najbolj brano