Lahko pride med deseterico

Danes ob 10. uri bo v švicarskem St. Moritzu na svetovnem prvenstvu alpskih smučark prvič aktivna Novogoričanka Ana Bucik, ki bo skušala izboljšati dosežek iz Vaila 2015, ko je v kombinaciji zasedla enajsto mesto. Mariborčanka Ilka Štuhec je sposobna celo napada na zlato odličje.

Ana Bucik bo skušala izboljšati enajsto  mesto s prejšnjega 
SP v Vailu pred dvema letoma. Foto: Nebojsa Tejic
Ana Bucik bo skušala izboljšati enajsto mesto s prejšnjega SP v Vailu pred dvema letoma. Foto: Nebojsa Tejic

ST. MORITZ >Prvo dejanje današnje ženske kombinacije na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Švici bo smuk (ob 10. uri), ob 13. uri pa bo sledil še slalom. Primorci bodo posebej stiskali pesti za članico SK Gorica Ano Bucik, ki se je na prejšnjem svetovnem prvenstvu v ameriškem Vailu izkazala z enajstim mestom.

Ilka Štuhec bo glavno slovensko orožje po tekmovalnem slovesu branilke zlata iz leta 2015, Tine Maze. Štuhčeva je že zmagala na edini letošnji kombinacijski tekmi v svetovnem pokalu, sicer pa je bila s sedmim mestom zelo dobra že v Vailu 2015. “Še so rezerve oziroma deli, ki jih želim boljše odsmučatie. Na zadnjem skoku moram še popraviti nekaj stvari, da ne bom šla tako naokoli. Morda je sneg malenkost trši. A še vedno je dober oprijem, razmere so vrhunske. Res se že veselim, da gre končno zares,” pravi Štuhčeva. Dobro uvrstitev pričakuje tudi Gorenjka Maruša Ferk, ki je bila na edini letošnji kombinaciji v Val d' Isereu 12. Bucikovi tedaj ni šlo najboljše in je dosegla 28. skupni čas, a je od tedaj prišla v vrhunsko formo v slalomu (sedma v Mariboru). Pred odhodom si je zaželela, da bi izboljšala svojo kombinacijsko uvrstitev iz Vaila.

Ilka Štuhec v odlični smukaški formi
Ilka Štuhec je najbolje opravila tudi z drugim treningom smuka v St. Moritzu. Vodilna tekmovalka v smukaškem seštevku svetovnega pokala je v cilj prišla še nekoliko hitreje kot v sredo (1:33,37), včeraj se je ura ustavila pri času 1:34,53. Tudi tokrat se ji je najbolj približala Švicarka Fabienne Suter (+0,53), tretja je bila Avstrijka Christine Scheyer (+0,80). Dobra je bila tudi ameriška smukaška kraljica Lindsey Vonn s četrtim časom. Američanka sicer napoveduje, da bo danes osvojila zlato odličje.

Maruša Ferk in Ana Bucik sta svoje sredine smukaške izide na včerajšnjem treningu časovno izboljšali - Bucikova celo za dve sekundi. Včeraj sta dosegli 37. oziroma 50. čas. Primorka je za zmagovalko zaostala za štiri sekunde in pol, kar je glede na to, da se ne ukvarja s smukom, soliden dosežek. Pred današnjo tekmo razmišlja takole: “O smukaški formi žal ne morem govoriti, ker nimam dovolj treninga. Pri meni se čas premika po sekundah. Vsako vožnjo, ki jo opravim, se počutim boljše in bolj sigurna. Prav zaradi tega mi je malo žal, da je torkov trening odpadel. Na tekmi bom poskusila še nekaj dodati tako v liniji, kot v pristopu in upam, da mi bo uspela takšna vožnja, ki mi bo omogočala dobro izhodišče za slalomski nastop.”

Če bi Bucikova ohranila smukaški zaostanek znotraj okvira štirih sekund, bi se z vrhunskim slalomom lahko prebila blizu deseterice.

STA, IM


Najbolj brano