Kupec bi lahko celo zaslužil?!

Sodišče v Parmi je v stečajnem postopku določilo pet narokov za izvedbo javne dražbe za prodajo kluba. Prvi je razpisan za 6. maja, ko bo izklicna cena 20 milijonov evrov.

 Foto: STA
Foto: STA

PARMA > Pričakovati je, da Parma novega lastnika v začetku maja še ne bo dobila, saj bi slednji z nakupom ekipe na svoja pleča prevzel tudi poplačilo vseh t.i. športnih terjatev. Te znašajo 74 milijonov evrov, velika večina jih izhaja iz neplačanih osebnih dohodkov igralcem, strokovnemu štabu in zaposlenim. Stečajna upravitelja in igralci se že več dni pogajajo o drastičnem znižanju plač in posledično t.i. športnega dolga. Če je bilo še prejšnji teden mogoče zaslediti, da bo dovolj dvotretjinsko znižanje, pa zadnje informacije kažejo, da naj bi nogometaši pristali celo na tričetrtinski odpis dolgov. Z dosego tovrstnega dogovora bi si stečajna upravitelja bistveno povečala možnosti pri prepričevanju zainteresiranih kupcev.

Prvi dražbi bo povsem verjetno sledila druga, ki je razpisana za 12. maja. Zadnja, morebitna peta bo 28. maja. Najkasneje tedaj bo tudi znana usoda domnevnih terjatev ND Gorice do kluba iz Emilije. Na vsaki dražbi bo cena padla za 25 odstotkov, tako da bi na zadnji dosegla 6,3 milijona evrov. Pričakovati je zelo špekulativno obnašanje potencialnih kupcev. Ob že predvidenem dogovoru o zmanjšanju športnih dolgov, ki jih bo moral novi kupec takoj pokriti, lahko ugotovimo, da morajo interesenti za nakup kluba pod palcem imeti približno 25 milijonov evrov. Nove kupce bi lahko prepričal tudi zadnji podatek, da bo Parma, če seveda obstane v takšni obliki, zaradi izpada v serie B prejela deset milijonov evrov iz naslova izgube dohodka iz TV pravic. Tako bi morebitni kupec kluba za šest milijonov na zadnji dražbi v bistvu zaslužil štiri milijone evrov.

32. krog v serie A - Udinese ; Milan 2:1 (0:0), Inter : Roma 2:1 (1:0), Atalanta : Empoli 2:2 (1:1), Fiorentina : Cagliari 1:3 (0:1), Napoli : Sampdoria 4:2 (2:1), Genoa : Cesena 3:1 (2:0), Lazio : Chievo 1:1 (1:0), Torino : Juventus 2:1 (1:1), Parma : Palermo 1:0 (1:0), Verona : Sassuolo 3:2 (1:1). Vrstni red - Juventus 73, Lazio 59, Roma 58, Napoli 56, Sampdoria 50, Fiorentina 49, Genoa 47, Torino 47, Inter 45, Milan 43 ... Atalanta 31, Cagliari 24, Cesena 23, Parma 16.

Precejšnjo težavo za nove lastnike predstavljajo številne večletne pogodbe z igralci. Veljavni dogovor s klubom naj bi trenutno imelo kar 130 nogometašev. Samo za plačilo tistih, ki ne spadajo v prvo ekipo, naj bi potrebovali 30 milijonov evrov na sezono, kar je trenutno zelo velika težava. Kupci kluba bodo morali z vsakim posebej najti skupni jezik, sicer bo plačevanje igralcev, ki jih ekipa praktično ne potrebuje, veliko breme. Novi lastniki si lahko nekaj zaslužka obetajo tudi od prodaj najboljših. Nedeljsko tekmo s Palermom, ki jo je Parma dobila z 1:0, si je ogledal tudi športni direktor kanadskega Toronta, kjer si po Sebastianu Giovincu želijo nove igralce iz serie A.

Pozitivna novica prihaja z marketinškega področja. Agencija G-Sport, ki je skrbela za oglaševanje Parme, je dobila novega lastnika, saj jo je prevzela neka kitajska agencija. Ta je v preteklosti že vplivala na uspešna reševanja finančnih težav pri Bariju in Brescii. Medtem je sodišče razglasilo stečaj tudi nad družbo Eventi Sportivi, ki je 90 odstotni lastnik Parme. Ob 12 milijonih premoženja je namreč izkazovala kar 63 milijonov evrov obveznosti. Njen lastnik je razvpiti poslovnež Giampietro Manenti, ki je posloval prek družbe Mapi Grup iz Nove Gorice.

NR


Najbolj brano