Kup presenečenj po prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu

Z drevišnjo tekmo med Izraelom in Belgijo bo končana prva polovica kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Vozovnice za Francijo še ni potrdil nihče, je pa že padlo nekaj rezervacij.

Zlatan Ibrahimović v rumenem dresu švedske reprezentance 
še naprej navdušuje s svojimi potezami.
Zlatan Ibrahimović v rumenem dresu švedske reprezentance še naprej navdušuje s svojimi potezami.  

NOVA GORICA >Po napornem svetovnem prvenstvu (SP) ni nič neobičajnega, če nogometne velesile začnejo kvalifikacije v nižji prestavi. Ob večji odprtosti tekmovalnega formata, po katerem po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine neposredno napredujejo na zaključni turnir, tretjeuvrščene pa se za evropsko prvenstvo (EP) potegujejo v dodatnih kvalifikacijah, si nekoliko bolj zadržan pristop lahko tudi privoščijo.

Oveneli tulipani

Presenetljivo je, da se je zalomilo Nizozemcem. Tulipani so bili stroj, ki je navkljub menjavam na selektorski klopi praviloma mlel v kvalifikacijah. Na poti do SP v Braziliji 2014 so denimo na desetih tekmah ob devetih zmagah vknjižili le en remi. V kvalifikacijah za EP v Franciji pa so na uvodnih petih tekmah pod mejo 50-odstotne uspešnosti. Izkupiček bi bil še bolj zaskrbljujoč, če Klaas Jan Huntelaar ne bi v sodnikovem podaljšku tekme v Amsterdamu z zadetkom selekciji Guusa Hiddinka priigral remija proti Turkom (5 točk). V drugi polovici kvalifikacij bo Nizozemska (7) igrala doma proti vodilnima ekipama skupine A Češki (13) in Islandiji (12).

V negotovi skupini B je presenetljivo prvi Wales (11), ki zmaguje na pogon Garetha Bala. Na vrhu lestvice ga lahko po drevišnji zaostali tekmi prehiti Izrael (9) ali ulovi Belgija (8). V boj za napredovanje bi se lahko prej kot Ciper (6) vmešala Bosna in Hercegovina (5). V skupini C ima Slovaška (15) popoln izkupiček in je blizu uvrstitvi na EP. V drugem delu kvalifikacij bo namreč pričakala tretjeuvrščeno Ukrajino (9) in gostovala pri branilki naslova v Španiji (12). Težko je verjeti, da se bo še kdo vključil v igro za EP. V skupini D se na papirju obeta četveroboj. Svetovni prvaki Nemci (10) v uvodnem delu kvalifikacij še zdaleč niso blesteli, v drugem delu pa gre pričakovati, da si bodo v konkurenci Poljske (11), Škotske (10) in Republike Irske (8) priigrali neposredno uvrstitev na EP.

Močno kraljestvo

V skupini F sta korak pred tekmeci Romunija (13) in Severna Irska (12). Junijsko nadaljevanje kvalifikacij pa prinaša medsebojni obračun v Belfastu. Nasploh so vse štiri reprezentance iz Združenega kraljestva odlično odigrale prvo polovico kvalifikacij. V nadaljevanju se bo konkurenca morala močno potruditi, da bi ujela Romune in Severne Irce. Edini, ki bi jih lahko ogrozili, so Madžari (8). Finska (4) in zlasti Grčija (2), ki na petih kvalifikacijskih dvobojih sploh ni zmagala, pa upata, da bi lahko s pozitivnim nizom in spodrsljaji Madžarov morda še ujeli tretje mesto.

V skupini G se Avstrija (13) približuje zgodovinsko prvemu uspehu v kvalifikacijah za EP. Švedska s čarovnijami Zlatana Ibrahimovića (9) drži drugo mesto, Rusija (5) pa bo po prekinjeni tekmi v Podgorici bržkone vknjižila tri točke za zeleno mizo. Črnogorce (5) po incidentih svojih privržencev poleg denarne bržkone čaka še tekmovalna kazen. Morda tudi kakšen točkovni odbitek. Podobno, kot se je primerilo Srbiji (1), ki ji po porazu na Portugalskem (9) slabo kaže v edini petčlanski skupini I, kjer imata v boju za drugo mesto Danska (7) in Albanija (7) enako točkovno izhodišče.

V skupini H si je Hrvaška (13) na stežaj odprla vrata na EP. Kljub neprepričljivim predstavam je favorit za drugo mesto Italija (11), ki bo v drugem delu gostila tako Norveško (9) kot Bolgarijo (5).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano