Kruha, iger in piva

Volitve za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) bodo 16. decembra, prvega in edinega predsednika te organizacije doslej, Janeza Kocijančiča, pa bo skušal zamenjati eden od treh kandidatov: Zoran Janković, Andraž Vehovar ali Bogdan Gabrovec.

Nov predsednik OKS bo moral poskrbeti, da ne bo slovenski šport ostal bosih nog. Foto: Kai Pfaffenbach
Nov predsednik OKS bo moral poskrbeti, da ne bo slovenski šport ostal bosih nog. Foto: Kai Pfaffenbach

LJUBLJANA > Ob tej priložnosti so nekateri bivši vrhunski športniki za STA povedali, kje vidijo glavne probleme slovenskega športa in kakšnega predsednika OKS si želijo.

Nekdanja atletinja Brigita Bukovec meni, da mora biti predsednik OKS poslovnež, ki bo prinašal denar. Meni, da današnjemu športu manjka nekdanje sistemsko delovanje. “Danes se s športom ukvarjajo otroci tistih staršev, ki imajo denar,” opozarja. Rešitev niso le sponzorji, potrebne bi bile davčne olajšave za vlaganje v šport. O aktualni problematiki - prepovedi prodaje piva na športnih tekmovanjih - pa Bukovčeva pravi, da tega ne razume. Podpira tudi legalen prihod tujih stavnic, če omogočajo dodaten vir financiranja športa.

J. Košir: športi propadajo

Nekdanji alpski smučar Jure Košir poudarja, da mora predsednik OKS podrobno poznati šport na vseh ravneh. Boli ga, da v Sloveniji propadajo športi, ki so bili nekoč zelo uspešni. “To velja za alpsko smučanje, a enake težave ima klubski hokej in številni nekoč uveljavljeni klubi v drugih športih.”

Nekdanja rokometašica Tanja Polajnar navija za Zorana Jankovića, ki ima po njenem mnenju primerno karizmo za vodenje OKS. Med aktualnimi problemi slovenskega športa pa izpostavlja pomanjkanje sredstev. Šport pa bi bilo treba tudi razbremeniti birokracije. “Mala društva se ukvarjajo s preveč papirji. Na tekme je treba vrniti tudi pivo,” meni Polajnarjeva.

Legendarni košarkar Peter Vilfan si od novega predsednika OKS želi, da je ljubitelj športa, karizmatičen in avtoritativen, hkrati pa tudi dober menedžer. Glavni problem slovenskega športa je po njegovem mnenju denar oziroma kje najti sredstva za financiranje neverjetnega števila športnih panog, v katerih so Slovenci uspešni. “V 20 letih nismo postavili prioritet, katere so tiste panoge, ki bodo dobile več.”

Vilfan bi prav tako vrnil pivo na športne prireditve, o prihodu tujih stavnic pa meni: “Te so na naših tleh že realnost, treba je le poskrbeti, da bo šport kaj od tega tudi imel.”

Eni za, drugi proti prioritetnim športom

Jadralec Tomaž Čopi meni, da bi morali zaradi pomanjkanja denarja določiti nosilne poletne in zimske športe. “Zdajšnji sistem je napačen,” meni. Med težavami izpostavlja zaposlovanje športnikov, kjer morajo nekateri posamezniki za zaposlitev v državni upravi dosegati odmevne mednarodne uspehe, drugi pa se zaposlujejo z državnimi in perspektivnimi razredi. “Temu je treba narediti konec,” poziva.

Plavalka Sara Isaković meni, da mora novi predsednik OKS položaj zasesti zgolj in samo zaradi športnikov. Pri prodaji piva na športnih dogodkih pa je treba biti previden, meni. “Mislim, da na športnem dogodku, kot je plavanje, prodaja piva ne pride v poštev. Mogoče je drugače pri nogometu ipd.”

Iztok Čop, nekdaj izjemen veslač, bo kandidiral za podpredsednika OKS v predsedniški kandidaturi Bogdana Gabrovca. “Gabrovca poznam osem let. Ocenjujem, da je pošten, politično morda manj spreten, a bistvena sta njegovo strokovno znanje in preteklo delo na področju športa,” pravi Čop, ki pa močno nasprotuje določanju prioritetnih športov. “Kdor lahko sredstva dobi na trgu, naj jih iztrži tam. Osnovne programe dejavnosti pa moramo pokriti s sistemskimi sredstvi.”

Tudi za enega najboljših slovenskih hokejistov, Rudija Hitija, je najpomembneje, da bo naslednik Janeza Kocijančiča zagotovil denar. V aktualni problematiki športa izpostavlja dostopnost športa za mlade: “Nujno bi bilo, da bi bil šport za otroke brezplačen.”

Pivo na športnih prireditvah se mu zdi povsem normalna zadeva. O pomoči bivšim športnikom pa pravi: “Ljudje so del življenja posvetili športu, potem pa so kar pozabljeni. Poznam kar nekaj hokejistov, ki so imeli v življenju hude težave.”

TA


Najbolj brano