Kruder drugi v Münchnu

Jernej Kruder je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu osvojil drugo mesto. Triindvajsetletni Celjan je s prvo slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih v tej zvrsti športnega plezanja poskrbel za zgodovinski uspeh slovenskega plezanja. Pred tem je najboljši izid na SP v balvanih dosegla Mina Markovič s četrtim mestom leta 2009.

Jernej Kruder Foto: Luka Tambaca
Jernej Kruder Foto: Luka Tambaca

MÜNCHEN > Jernej Kruder je vrhunsko uvrstitev napovedal s petim mestom v kvalifikacijah, nato pa je v polfinalu dosegel šesti izid, pri čemer je osvojil dva izmed štirih vrhov balvanskih smeri. S tem se je kot prvi slovenski športni plezalec uvrstil v finale, a z zgodovinskim finalom se ni zadovoljil ter z najboljšo predstavo doslej prekinil niz četrtih mest na tekmah najvišje mednarodne ravni.

Na evropskem prvenstvu leta 2010 v Innsbrucku je bil četrti, četrti je bil tudi na tekmah svetovnega pokala leta 2010 v Vailu in 2011 na Dunaju. Kruder je v tokratnem finalu osvojil vrhove treh balvanskih smeri od štirih, za vrh in zmago mu je zmanjkalo le pri prvem finalnem balvanu. Pred Celjanom se je zvrstil le novi svetovni prvak Čeh Adam Ondra, ki je do vrha preplezal vse štiri vrhove balvanskih smeri. Kruder je bil boljši tudi od domačega aduta Jana Hojerja, vodilnega po polfinalu, ki je bitko za srebro s Slovencem izgubil na zadnjem balvanu ter se je moral zadovoljiti z bronom.

“Res je, da sem pričakoval nekaj takšnega, sicer zelo potihoma, me je pa vseeno presenetilo, da se bo tako izšlo v finalu. Na koncu se je nato, hvala bogu, izšlo. Ta kolajna mi pomeni zelo, zelo veliko. V svetovnem pokalu tekmujem že lep čas, bil sem že dostikrat blizu stopničk, letos sem v svetovnem pokalu imel zelo dober občutek, a sem nato imel veliko smole, tudi s poškodbo rame na uvodni tekmi, na zadnji veliki tekmi letošnje sezone se mi je pa vse obrnilo in vse poplačalo. Sem zelo, zelo vesel,” je bil izjemnega uspeha vesel Kruder.

Slovenski predstavnici 26-letna Mina Markovič in 16-letna Julija Kruder sta obstali v polfinalu. Markovičeva je za osem mest izboljšala svoj položaj iz kvalifikacij, vendar pa deveto mesto ni bilo dovolj za napredovanje. Jernejeva mlajša sestra Kruderjeva, ki je debitirala na svetovnem prvenstvu, je osvojila 17. mesto.

Naslov svetovne prvakinje je pred navdušenim občinstvom na prizorišču na prostem na območju olimpijskega stadiona osvojila Nemka Juliane Wurm, druga je bila Britanka Shauna Coxsey, tretja pa Japonka Akijo Noguči.

Že v kvalifikacijah sta obstala 20-letni debitant Domen Škofic na 37. mestu in 25-letni Jure Bečan na 39. mestu.

Septembra bo drugi vrhunec sezone, ko bo v španskem Gijonu SP v težavnostnem in hitrostnem plezanju.

STA


Najbolj brano