Kristjan Kumar v dopinškem suspenzu

Alberto Contador je po letih 2008 in 2012 še tretjič dobil domačo dirko po Španiji, ki ostaja v središču kolesarskega dogajanja. V nedeljo se v Ponferradi začenja svetovno prvenstvo s številčnim primorskim zastopstvom.

 Kristjan Kumar najbrž ne bo vrtel pedal na bližnjem SP  Foto: Aleš Sorta
Kristjan Kumar najbrž ne bo vrtel pedal na bližnjem SP  Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > V reprezentanci pa, kot vse kaže, ne bo mladinca Kristjana Kumarja. Mednarodna kolesarska zveza je pred dnevi kolesarju novogoriškega kluba izrekla začasen suspenz zavoljo uživanja prepovedane učinkovine eritropoetin, zloglasnega EPA. Kumar je padel na dopinški kontroli 22. junija, na dirki Trofeo Karslberg v Nemčiji, ki jo je tudi dobil. Če bo pozitiven tudi vzorec B, grozi 18-letnemu Kumarju, ki naj bi bil eden glavnih adutov slovenske reprezentance tudi na svetovnem prvenstvu (SP), dveletna prepoved nastopanja.

Letošnjemu zmagovalcu dirke po Španiji Albertu Contadorju so zaradi prisotnosti neznatnega vzorca prepovedanega klenbuterola odvzeli zmagi na Touru leta 2010 in Giru leto pozneje ter mu izrekli dveletno prepoved nastopanja. Tudi Contadorja ne bo na SP, saj proga ne ustreza njegovemu kolesarskemu profilu hribolazca. Španec je sicer velemojster etapnih dirk. Pohvali se lahko še z zmago na Giru (2008) in dvema rumenima majicama najboljšega na Touru (2007, 2009). Tudi letos so bili osrednji tekmovalni cilji povezani z dirko po Franciji, kjer pa ga je še pred alpskimi in pirenejskimi vzponi iz igre za skupno zmago - tako kot Chrisa Frooma - izločil padec.

Težko pričakovani dvoboj se je tako zgodil šele na Vuelti, kjer sta Froome in Contador reševala sezono. Za glavnega favorita je pred startom veljal Nairo Quintana, ki pa je padel in odstopil. Froome je počasi stopnjeval formo, a prepozno. Britanec je s pomočjo svoje ekipe narekoval selektiven ritem, ki pa ga je 31-letni Španec zdržal in v svojem poskočnem slogu v zaključku dobil dve najtežji etapi s ciljnim vzponom ter osvojil rdečo majico najboljšega v skupnem seštevku.

ASO


Najbolj brano