Kras ostaja prvi na Tržaškem

Uro pred povratno tekmo italijanske nogometne D lige med Krasom in Triestino je bilo ob ozki cesti, ki vodi iz vasi Repen mimo stadiona proti Opčinam, zelo živahno. Redki prostori za parkiranje so bili že zgodaj zasedeni, veliko znanih in neznanih obrazov je na tržaški derbi prišlo tudi iz Slovenije. Kras : Triestina 1:1 (0:1).

Žoga še ni bila v Krasovi mreži, a strelec Luca Piscopo (z dvignjeno roko) se je že veselil vodstva Triestine. Foto: Damjan Balbi
Žoga še ni bila v Krasovi mreži, a strelec Luca Piscopo (z dvignjeno roko) se je že veselil vodstva Triestine. Foto: Damjan Balbi

REPEN > Navijači nekdaj uglednega tržaškega kluba, ki je zdaj bolj ali manj prepuščen samemu sebi ali pa sumljivim poslovnežem, ki jih prej ali slej doseže roka pravice, so med hojo proti stadionu, ki še zdaleč ni dokončan, v rokah skoraj sramežljivo skrivali italijanske trobojnice. Časi so se, kot je ugotavljal predsednik Krasa Goran Kocman, močno spremenili. Približno 500 navijačev Triestine je sicer na svojem sektorju izobesilo tudi zastave z napisi izgubljenih pokrajin, a to na nikogar ni naredilo vtisa. Pač, del klasične folklore navijačev, ki že tradicionalno pripadajo tržaški desnici.

Stadion v Repnu, gledalcev 1100, sodnik Meleleo (Casarano). Strelca: 0:1 Piscopo (15), 1:1 Rabbeni (89). Kras Repen: Mosetti, Bošković, Rondinelli, Del Nero, Slavec, R. Božič (od 46. Corvaglia), Gulič, Maio (od 71. Tawgui), Babičev (od 75. Fros), Rabbeni, Knežević. Trener: Anton Žlogar.

Na igrišču je imel Kras zvrhano mero sreče, da je izvlekel remi. Tržaški nogometni poznavalci so napovedovali, da se jim bo poznala odsotnost vsestranskega Sežanca Luke Spetiča, ki ima v nogah že deveto leto igranja v tovrstnih italijanskih prvenstvih. In niso zgrešili. Mister, kot pri sosedih rečejo trenerju, Tonči Žlogar, je ob tem imel pri sestavljanju ekipe zaradi kazni ali poškodb omejen manevrski prostor. “Spetič je bil ves januar v odlični formi na mestu branilca. Je visok, hiter, polovi številne žoge in zato lahko tudi obramba na igrišču stoji višje. Moral sem narediti korekture, ampak tokrat smo izgubili boj na sredini igrišča,” je menil Žlogar.

V prvem polčasu so Repenci nevarno viseli. Obramba je vse slabosti pokazala pri prvem kotu na tekmi v 16. minuti, ko je kapetan gostov Luca Piscopo po podaji neoviran poslal žogo v mrežo, kmalu zatem bi na enak način lahko bilo že 2:0. Domači vratar Filippo Casaretto Mosetti je reševal svoja vrata in preprečil, da bi Triestina naredila križ čez izid derbija že v prvem polčasu.

V drugem delu so Tržačani gostiteljem prepustili zelo jalovo pobudo in brez prevelikih težav branili vodstvo. Kras je bil zares nevaren le v 48. minuti, ko se je moral vratar Triestine Nicholas Di Piero potruditi pri strelu, ki ga je sprožil Andrea Maio. Ko so se na stadionu že skoraj vsi sprijaznili s porazom, je Kras izenačil. V 89. minuti si je žogo nekako priboril Saša Gulič, priletela je do enega od novih obrazov v ekipi Luciana Rabbenija, ki jo je poslal v tržaško mrežo. Šestminutni sodnikov dodatek je bil živčen, Kras se je branil, kot je vedel in znal, tik pred koncem je sodnik Alessandro Melelo, ki je ob koncu prvega polčasa spregledal najstrožjo kazen za goste (domači vratar je v isti akciji v zaporednih posredovanjih nokavtiral dva igralca, po enega na vsaki strani), oba trenerja poslal v slačilnice.

Trener Triestine Giuseppe Ferazzoli je skrušeno dejal, da si je njegova ekipa zaslužila več od remija, v domačem taboru pa so priznali, da so igrali slabo. “Derbiji so vedno zanimivi. Sodnik je dopustil moško tekmo, glede na dogajanje je neodločen rezultat za nas zelo dober. Pomembno je, da nismo izgubili,” je menil Žlogar, ki je imel v zadnjem obdobju v ekipi nekaj težav z boleznijo. “Poznalo se je, da je večji del ekipe preveč psihološko podlegel derbiju. Osebno sem zadovoljen s pristopom.”

Predsednik Kocman je bil po tekmi zadovoljen le z izidom. Istim kot lani jeseni v Trstu. “Zadnji trije tedni so mi pojedli deset let življenja. Igrali smo slabo, ampak bolj je pomembno, da smo dokazali, da lahko v Repnu tudi tako tekmo igramo brez težav. Zmagal je šport in to je najbolj pomembno. Od 39 točk na voljo jih moramo za neposreden obstanek zbrati vsaj 21.”

Mraz je naredil svoje in stadion je bil po zadnjem sodnikovem žvižgu kmalu prazen. Tržačani so pospravili navijaške rekvizite in poparjeni odhajali v mesto ob zvokih Golice, ki v Repnu označuje gol domače ekipe. Tokrat je donela tudi nekoliko pozneje. Kras je na lestvici še vedno prvi v mestu - ima 19, Triestina pa 17 točk.

ROK MAVER


Najbolj brano