Kralj, Vampir, Apač ...

Barcelona in ...? Pred povratnima tekmama nogometne lige prvakov je glavno vprašanje, kdo se bo soočil s Katalonci 6. junija na finalnem obračunu v Berlinu.

Od obeh nogometnih velikanov se po učinko v odločilnem 
delu sezone Messiju lahko veliko bolj smeji. Foto: Reuters
Od obeh nogometnih velikanov se po učinko v odločilnem delu sezone Messiju lahko veliko bolj smeji. Foto: Reuters

NOVA GORICA > Drevišnji dvoboj v Münchnu bo sodeč po izhodiščih v senci jutrišnje tekme v Madridu. Barcelona bo gostovala na Allianz Areni pri Bayernu z udobno prednostjo. Za še lepšo popotnico na Bavarsko pa je poskrbel razplet ligaškega vikenda v španskem prvenstvu.

Katalonci so naredili velik korak proti naslovu. Naskok pred madridskim Realom so povečali na štiri točke, prvo mesto pa se jim lahko v zadnjih dveh krogih izmuzne le ob čudežnem razpletu, torej ob dveh spodrsljajih na gostovanjih pri Atleticu in domači tekmi z Deportivom ter seveda hkratnih zmagah kraljevega kluba. Real, ki bo jutri lovil gol zaostanka proti Juventusu, pa lahko v primeru neuspeha v ligi prvakov ostane celo brez lovorike v koledarskem letu 2015.

Španski nogometni trener Josep Guardiola je na novinarski konferenci pred torkovo povratno polfinalno tekmo evropske lige prvakov med nemškim Bayernom in špansko Barcelono odločno zavrnil govorice, da bo po koncu sezone zapustil bavarsko prestolnico in prevzel angleški Manchester City. “Že neštetokrat sem dejal, da imam veljavno pogodbo z Bayernom do konca sezone 2015/16 ter jo mislim oddelati do konca. To je to. Nisem tukaj, da bi bil najboljši trener na svetu, to je navadno sranje. Pri Bayernu sem zadovoljen, a jaz le pomagam, ključno vlogo imajo igralci,” je pred drevišnjo tekmo z Barcelono v Münchnu nekoliko jezno in odločno dejal Guardiola. Nekateri mediji so namreč že zapisali, da je bogati otoški klub 44-letnemu katalonskemu strokovnjaku ponudil kar 22 milijonov evrov vredno letno pogodbo.

> Bayern : Barcelona (prva tekma 0:3): Zasuk oziroma napredovanje Bayerna bi sodila v kategorijo največjih nogometnih senzacij oziroma misij nemogoče. Pepa Guardiolo, ki mu ob spodrsljajih očitajo, da je imel pri Barceloni srečo z eno najboljših generacij, pa bi podvig uvrstil med nesporne trenerske veličine. Lahko Bayern, ki ima v zadnjem obdobju tudi zaradi kroničnih težav s poškodbami ključnih napadalnih mož in posledične neučinkovitosti, zabije enega, dva ali tri zadetke? Bolj verjeten je scenarij, po katerem bi Barcelona še odebelila svoj končni izkupiček še s kakšnim golom, dvema ali tremi. Podobno kot je na povratni tekmi lanskega polfinala uspelo Realu, ki se je odpravil na Bavarsko z minimalno prednostjo, potem pa je Bayernu nasul še štiri gole.

Vesoljni Lionel Messi je svoje na prvi tekmi z nekaj potezami za nogometnega “oskarja” že opravil, pri čemer skoraj ni potreboval pomoči Neymarja in Luisa Suareza. Bog ne daj za gostitelje, da bi imela svoj strelski večer še urugvajski vampir in brazilski kraljevi naslednik.

V četrtek bosta na sporedu tudi povratni polfinalni tekmi evropske lige. Italijanskima predstavnikoma slabo kaže. Fiorentina, za katero je Josip Iličić v prvenstvu vnovič dosegel dva gola in prispeval asistenco (3:2 pri Empoliju), je pred silno zahtevno nalogo, potem ko je izgubila prvi dvoboj proti branilki naslova v Sevilli z 0:3. Tudi Napoli bo moral po domačem remiju 1:1 z Dnjiprom v Ukrajini doseči vsaj gol za napredovanje.

Real : Juventus (1:2): Realu v prvih petih mesecih koledarskega leta zvezde na nebu niso ravno naklonjene. Kraljevi klub bržkone goji trenutno najbolj napadalen nogomet med klubsko elito, ki pa ni vselej nagrajen. Proti Valencii, kjer je z remijem bržkone zamudil priložnost, da bi se vnovič vključil v boj za španskega prvaka, je kar trikrat zatresel okvir vrat, preden je prvič zadel. Centimetri (vratnice ali prečniki) so ga v letošnji sezoni od gola ločili kar 30-krat. Za povrh je Cristiano Ronaldo v soboto zastreljal tudi enajstmetrovko.

Realu zadostuje za napredovanje že zmaga z 1:0, a pozor! Na zadnjih treh tekmah so izbranci Carla Ancelottija vselej prejeli dva gola. Jutri pa bodo morali proti Juventusu nujno loviti zmago. To pa odpira stari dami možnosti za protinapade. Na odprtem prostoru je Carlos Tevez še vedno pravi strup za tekmece. Pobegi, agresivnost in vročekrvnost Apača, ki ima nešteto izkušenj iz tovrstnih dvobojev, so lahko jeziček na tehtnici. Če se mu bo v najboljši izvedbi pridružil tudi Čilenec Arturo Vidal, ki ima podobne odlike, potem se lahko zgodi marsikaj. In ne pozabimo: vrste Juventusa bo okrepil Paul Pogba. Kakšen pa bi lahko bil prispevek njegovega rojaka v dresu Reala in še enega pogrešanega asa s prve tekme Karima Benzemaja?

ALEŠ SORTA


Najbolj brano