Kot prva Slovenka preplezala smer 9a

Športna plezalka Mina Markovič je v Španiji kot prva Slovenka preplezala smer težavnosti 9a. 28-letna Ptujčanka, ki nastopa za klub Plus iz Sežane, je šele deveta ženska na svetu, ki ji je uspel tak podvig.

Mina Markovič Foto: Luka Fonda
Mina Markovič Foto: Luka Fonda

SANTA LINYA > Pred Mino Markovič je mejnik v slovenskem plezanju nazadnje leta 2008 v Mišji Peči postavila Natalija Gros s smerjo Histerija 8c+.

Evropska prvakinja Markovičeva, lani tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala in zadnje tekme za svetovni pokal v Kranju, je tekmovalni premor po zaključku sezone izkoristila za plezanje v naravnih plezališčih v Španiji. Spet je dokazala, da sodi v sam svetovni vrh. Plezališče v Santa Linyji v Kataloniji je znano kot najzahtevnejše na svetu, Markovičeva pa je tam preplezala smer La fabela pa la enomienda, dolgo 45 metrov.

Smer z oceno 9a je doslej preplezalo le devet žensk na svetu. Za tako težke smeri je tudi značilno, da plezalec za priprave lahko porabi po več mesecev ali celo let, pripadnici sežanskega kluba in športne enote Slovenske vojske pa je to uspelo po vsega nekaj poskusih.

“To specifično smer sem preplezala kot prva ženska; prej je v njej podvig uspel 17 moškim. Od leta 2008, ko je bila prvič preplezana, ima smer tako zdaj 18 ponovitev oziroma uspešnih vzponov. Za razliko od tekmovanj, kjer ima posameznik na voljo le en poskus, je v skali drugače, saj lahko naštudiraš smer, kolikor želiš, za uspešnega pa šteje le poskus, ko brez padca preplezaš do vrha,” je o podvigu dejala Markovičeva. Pojasnila je še, da je bila v skali varovana enako kot v umetni plezalni steni, z vrvjo in plezalnimi sistemi.

AGT


Najbolj brano