Kosovo je padlo brez boja

Slovenski košarkarji so kvalifikacije za prihodnje evropsko prvenstvo sinoči odprli z visoko zmago 113:68 proti debitantu v mednarodni košarkarski družini, Kosovu. Zmagovalec je bil znan že sredi prvega polčasa.

Selektor Igor Kokoškov je kvalifikacije začel z izdatno zmago. Foto: STA
Selektor Igor Kokoškov je kvalifikacije začel z izdatno zmago. Foto: STA

LJUBLJANA > Dvorana Stožice je prevelika, da bi jo lahko vsaj solidno napolnili za kvalifikacijske tekme slovenskih košarkarjev. Veliko lažje - to bi lahko povedali tisti, ki so pred več kot desetletjem še igrali v kvalifikacijah - je take tekme igrati v manjših dvoranah, kjer je glas občinstva še močnejši. Manjši Tivoli je bil pripravljen za tekme, vendar so na koncu pretehtala želje pokrovitelja. A vendar Slovenija pomoči s tribun niti ni potrebovala. Kosovo se je ob debiju izkazalo za vsaj razred slabšega tekmeca. Njihov sistem igre, ki temelji na metih z razdalje, je bil hitro razgaljen. Prve tri zaporedne napade jim žoga ni hotela v koš, na drugi strani pa je Slovenija ekspresno povedala s 6:0. Prvi koš je zabil center Gašper Vidmar, kar je bila tudi ena bolj redkih akcij Slovencev z zaključkom napada pod košem v prvem polčasu. Teh je bilo bistveno več v drugem polčasu.

Dvorana Stožice, gledalcev 3500, sodniki: Paternico (Italija), Romano (Izrael), Cmikiewicz (Poljska); četrtine - 33:19, 31:12, 20:18, 29:19. Slovenija: Rebec 3, G. Dragić 22 (2:1), Prepelič 9 (2:2), Murić 15, Blažič 9 (2:1), Z. Dragić 17 (4:3), Lapornik 3 (3:1), Vidmar 15 (1:1), Morina, Zagorac 3, Omić 15 (4:3), Klobučar 2 (2:2). Selektor: Igor Kokoškov. Kosovo: Azemi, Doellman 7 (2:1), Ahmetbašić, Kacaniku 5 (2:1), Veseli 6, G. Rugova 2, Beriša 21 (4:4), Hajrizi 7, Sinani, Sina 4, F. Rugova 14, Mekanj 2. Selektor: Arben Krasniqui. Prosti meti: Slovenija 17:13, Kosovo 10:6; os. napake: Slo. 14, Kos. 21; trojke: Slo. 26:10 (Blažič, Z. Dragić po 2, Rebec, G. Dragić, Prepelič, Murić, Lapornik, Zagorac), Kos. 27:4, skoki: Slo. 48, Kos. 30.

Slovencem se proti pričakovanjem ni bilo potrebno posebej naprezati. Kosovo je v Ljubljano resda pripotovalo kot relativna neznanka in z večinoma malo znanimi imeni. Slovenska prva postava Goran in Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Gašper Vidmar je hitro postavila temelje k zanesljivi zmagi. Praktično vsako napako gostov in izgubljen skok so znali kaznovati s košem. V prvem polčasu so imeli kar 67,6-odstoten izkoristek metov (na koncu 58,4), statistika pa razkriva prevlado tudi v drugih prvinah. Dardan Berisha, prvi strelec gostov, je svojo prvo trojko skozi obroč spravil šele v šesti minuti, vendar je ostal brez prave pomoči, saj tudi Barcelonin Justin Doellman ni prišel do izraza. Selektor Igor Kokoškov je kmalu ponudil priložnost tudi vsem ostalim igralcem. Tako je v 13. minuti že kazalo na katastrofo gostov - Alen Omić je podpisal vodstvo Slovenije za 23 točk, ko je v drugem poskusu ob ovacijah dvorane zadel prosti met, ki mu sicer ne ležijo. Sinoči so mu - metal jih je kar 4:3. Priložnost do dobili vsi igralci, tudi Primorec Matic Rebec, ki je na dirigentskem mestu zamenjal Gorana Dragića in zadel svojo edino trojko na tekmi. Ob kopici atraktivnih potez je za stotico na tekmi poskrbel Zoran Dragić. Brata sta v kosovski koš spravila skupno 39 točk. “Kosova dejansko nismo poznali, vendar nas je trenerski štab dobro pripravil na tekmo. V njo smo vstopili motivirani, kot da bi igrali proti Španiji. Steklo nam je v obrambi in v napadu,” je takoj po tekmi povedal Edo Murić, ki je skupaj z Vidmarjem in Omićem zbral po 15 točk. ROK MAVER


Najbolj brano