Kosovelj in Krkočeva v boj za vrh

Slovenska reprezentanca v gorskem teku bo danes kar na dveh tekmovanjih. Specialisti za klasične razdalje bodo na Portugalskem tekmovali na EP, maratonci pa v Švici na SP.

Glavna aduta med slovenskimi gorskimi tekači sta Primorca 
Mitja Kosovelj in Lucija Krkoč. Foto: Igor Mušič
Glavna aduta med slovenskimi gorskimi tekači sta Primorca Mitja Kosovelj in Lucija Krkoč. Foto: Igor Mušič

PORTO MONIZ, ZERMATT > To so imena krajev na Portugalskem in v Švici, kjer se bodo danes med najboljšimi v Evropi in na svetu borili naši gorski tekači. Največje pozornosti bo deležno svetovno prvenstvo v gorskem maratonu v mondenem švicarskem Zermattu, kjer je bilo SP tudi pred 24 leti, ko je prav tja na veliko tekmovanje takoj po slovenski osamosvojitveni vojni odšla prva naša reprezentanca. V gorskem maratonu ima slovenska reprezentanca odličnega prvega moža, dvakratnega svetovnega prvaka (nazadnje leta 2013), 30-letnega Novogoričana Mitjo Kosovelja (KGT Papež Kamnik), ki je zaradi prilagajanja na višino (do 2600 metrov) na prizorišče dopotoval že v ponedeljek. Pred tekmo je dobro razpoložen: “Za uspeh sem naredil vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče. Dva tedna sem se posebej, tudi ob pomoči višinske sobe, pripravljal v Planici. Veliko bo odvisno od tega, kako se bo telo odzvalo na ekstremne napore na veliki nadmorski višini. Osnovni cilj je, da se prebijem v deseterico.”

Tekmovalci bodo 42-kilometrski tek začeli 1100 metrov visoko. Na 25. kilometru bodo presegli 2000 metrov višine in se po planinskih poteh vzpenjali še naprej vse do 2600 metrov visokega cilja. V dolini bodo imeli opraviti z vročino (30 stopinj C), v zaključku pa zelo verjetno z nevihtami. Morebiti razgibano vreme bi utegnilo biti v prid izkušenemu Primorcu. V ženski konkurenci bo na maratonu Primorsko zastopala članica ŠD Nanos iz Podnanosa Mihaela Tušar. Njen domet je uvrstitev med prvo polovico uvrščenih.

Druga skupina državne reprezentance bo tekmovala na EP v klasičnem gorskem teku v Porto Monizu na otoku Madeira. Tudi tam je pričakovati, da bo v ospredju primorsko zastopstvo - predvsem tekačica ŠD Nanos, državna prvakinja Lucija Krkoč, ki je doslej na prvenstvih stare celine segla do brona. Tekla bosta še atletinji iz Dobravelj pri Ajdovščini, članica Jana Bratina (podprvakinja), in mladinska državna prvakinja Ana Čufer (KGT Papež) - lani peta na EP. Tekmovalci na otoku z blagim podnebjem ne bodo imeli težav z vročino. Glavni napori in tehnične težave prežijo na uvodnih treh kilometrih s kar 800 metri višinske razlike. Ta odsek je zahtevnejši od najtežjega slovenskega gorskega teka na Grintovec.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano