Košir petič drugi

Deskarji na snegu so se v avstrijskem Montafonu merili na drugi tekmi svetovnega pokala in prvi v paralelnem slalomu. Tako kot na prvi tekmi v Carezzi je bil tudi tokrat najboljši Slovenec Žan Košir, ki se je še drugič uvrstil na drugo mesto, tako kot na paralelnem veleslalomu je moral tudi tokrat priznati premoč Italijanu Rolandu Fischnallerju.

Žan Košir Foto: Tinkara Zupan
Žan Košir Foto: Tinkara Zupan

INNSBRUCK > V finalni vožnji je za Žanom Koširjem zaostal šest stotink sekunde. Za Tržičana so to devete stopničke v svetovnem pokalu, že petič je bil drugi.

Dobitnik dveh olimpijskih kolajn je lahko na začetku povsem miren, saj je v obeh disciplinah obdržal mesto v svetovnem vrhu. O tem ni bil prepričan niti pred tekmo v Montafonu, ki jo je FIS naknadno uvrstila v spored, potem ko je odpadla tekma v krosu, saj se slalomu z izjemo zadnjega tedna ni posvečal, predvsem so mu manjkala testiranja desk. Toda bojazen je bila povsem odveč, oprema se je pokazala v dobri luči, tako da je lahko pokazal svoje znanje.

“Zmagi sem zmeraj bližje, tokrat mi je zmanjkalo šest stotink. Jezi me to ne, zadovoljen sem, da vožnje niso slabe. Zdaj vem, da delo ni bilo zaman, zmaga bo že še prišla. Na obeh tekmah se nisem počutil idealno, glede na počutje sem dosegel več, kot se pričakoval. Manjka mi nekaj svežine, tudi zdravstveno stanje ni idealno. Noge imam vnete, tako da že komaj zapnem čevlja. Pogoji niso bili idealni, moral sem se prilagodit, zagotovo nisem šel na vse ali nič. Predvsem zaradi tega, da se ne bi ponovila Carezza, ko sem v finalu odstopil. Žal je bila na koncu ena luknja, ki me je ustavila, da se nisem mogel spustit v cilj, kot bi si želel,” je po uspehu dejal Košir in dodal: “Fischnaller zagotovo ni bil najhitrejši danes, pokazal pa je najbolj zrele vožnje. To mu privoščim, čeprav mi je v svetovnem pokalu, ki je eden od mojih letošnjih ciljev, že kar lepo ušel.”

V kvalifikacijah je zasedel peto mesto, nato pa v eni vožnji po vrsti premagal Američana Justina Reiterja, Avstrijca Lukasa Mathiesa in Italijana Mirka Felicettija, ki se je prvič v karieri uvrstil v polfinale. V finalu je Tržičan bil enakovreden boj od prvega do zadnjega metra, do druge zmage v svetovnemu pokalu pa mu je zmanjkalo šest stotink sekunde.

Košir je bil edini Slovenec v izločilnih bojih, blizu uvrstitve med najboljših 16 je bil mladi Tim Mastnak, zasedel je 17. mesto, za 16. mestom je zaostal le stotinko sekunde. Jernej Demšar je bil 34., Rok Flander 35., Jure Hafner 42., Rok Marguču pa se je prva kvalifikacijska vožnja povsem ponesrečila, tako da je zasedel le 46. mesto.

Edina slovenska ženska predstavnica Gloria Kotnik je tekmovanje končala na 35. mestu, zmagala je Avstrijka Sabine Schöffmann, v finalu je bila boljša od Nemke Amelie Kober. Za Avstrijko so to prve stopničke v karieri.

V petek bo v Montafonu ekipna tekma (slovenijo bosta zastopala Košir in Kotnikova), naslednja posamična tekma pa bo 9. januarja v Bad Gasteinu.

STA


Najbolj brano