Košir na Japonskem z zmago osvojil veleslalomski globus

Slovenski deskar Žan Košir je v Asahikavi na Japonskem na zadnjem paralelnem veleslalomu sezone svetovnega pokala z zmago osvojil veleslalomski globus. V finalu je premagal Nemca Patricka Busslerja. Rok Marguč je bil na tekmi osmi, Jure Hafner 21., Rok Flander 22., Jernej Demšar pa 35. V ženski konkurenci je bila Gloria Kotnik 24.

Slovenski deskar Žan Košir je v Asahikavi na Japonskem na zadnjem paralelnem veleslalomu sezone svetovnega pokala z zmago osvojil veleslalomski globus. Foto: Tinkara Zupan
Slovenski deskar Žan Košir je v Asahikavi na Japonskem na zadnjem paralelnem veleslalomu sezone svetovnega pokala z zmago osvojil veleslalomski globus. Foto: Tinkara Zupan

TOKIO > V nedeljo bo še paralel slalom, na katerem si lahko Košir že zagotovi tudi skupno zmago v pokalu, saj ima pred Vicom Wildom, olimpijskim zmagovalcem iz Rusije, že več kot 2000 točk prednosti.

Svetovni podprvak Košir je pred današnjo tekmo za vodilnim v seštevku paralelnega veleslaloma Wildolm zaostajal 120 točk. Ker je uvrstitev v izločilne boje Wildu spodletela, je že brez finalom pomenilo, da ga je Košir v veleslalomskem seštevku prehitel. Svetovni prvak Rus Andrej Soboljev in Francoz Sylvain Dufour, ki sta bila pred tekmo z majhnimi možnostmi za mali globus skupno na 3. oziroma 4. mesto, pa sta prav tako ostala brez osmine finala.

Dvakratni dobitnik olimpijskega odličja Košir je že v kvalifikacijah dosegel najboljši čas. Košir in Marguč sta se nato v izločilnih bojih najprej spopadla z Avstrijcem Sebastianom Kislingerjem in Italijanom Ronaldom Fischnallerjem ter iz dvobojev izšla kot zmagovalca. Marguč je moral nato v četrtfinalu priznati premoč Nemcu Patricku Busslerju, ki ga je ugnal le za 12 stotink sekunde.

Košir je v četrtfinalu brez težav premagal Nemca Alexandra Bergmanna, v polfinalu Rusa Stanislava Detkova, v velikem finalu pa je opravil še z Busslerjem. S tem je osvojil novih 1000 točk svetovnega pokala oziroma in si je s tretjo zmago v karieri zanesljivo priboril mali kristalni globus.

Do konca sezone so na sporedu še trije paralelni slalomi, prvi že v nedeljo v Asahikavi. Košir ima 4800 točk, najbližja zasledovalca Wild in Fischnaller pa jih imata 2789 oziroma 2768. Z zmago bi bil Košir ne glede na preostali razplet že končni zmagovalec.

STA


Najbolj brano