Košir: Nisem bil pravi, potrebujem odmor

Slovenski deskar Žan Košir nadaljuje zbiranje vrhunskih uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. V nemškem Sudelfeldu se je še petič v peti tekmi sezone uvrstil na zmagovalni oder, tokrat je v paralelnem veleslalomu, ki je prvič letos potekal po starem načinu, z dvema vožnjama na vsaki stopnji, tako kot na Rogli prejšnji teden zasedel tretje mesto.

 Slovenski deskar Žan Košir nadaljuje zbiranje vrhunskih uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Foto: Tinkara Zupan
Slovenski deskar Žan Košir nadaljuje zbiranje vrhunskih uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Foto: Tinkara Zupan

GARMISCH-PARTENKIRCHEN > Rahlo poškodovani Košir (na Rogli si je poškodoval koleno) je v polfinalu po hudi napaki izgubil proti letos velikemu tekmecu Rusu Andreju Soboljevu, sicer svetovnemu prvaku in poznejšemu zmagovalcu, nato pa v malem finalu premagal Francoza Sylvaina Dufourja.

"Danes nisem bil pravi. Pol voženj je bilo dobrih, pol pa slabših. A sem zelo zadovoljen s tretjim mestom, saj nadaljujem niz odličnih uvrstitev. Tega pa danes nisem pričakoval, saj v zadnjem tednu zaradi poškodbe nisem mogel normalno trenirati. Sem sem šel le obstat med najboljšimi, saj nisem vedel, kakšen bom v fizičnem smislu. Pa še koleno ni bilo v redu. Imam tri šive, že na dotik boli, težko počepnem, kaj šele če zadanem ob kol. Tudi noge niso delale, kot bi si želel, toda tudi tak sem bil tretji, kar je dokaz, da sem še vedno dober. Sem pa tudi pričakoval, da se cela sezona ne bo odvijala po mojih željah," je dejal Košir, ki je najbolj zadovoljen, da se je po porazu v polfinalu zbral in prav v malem finalu pokazal najboljši vožnji.

"Proti Soboljevu v polfinalu sem storil veliko napako, ki je bila posledica spremembe vidljivosti. Tu je bila nekaj dni megla, slaba vidljivost, nato pa je kar naenkrat posijalo sonce. Ko sem dobil prednost, sem začel voziti bolj elegantno, bolj previdno, spustil sem se v linijo okoli vratc. A pozabil sem delati odklon, tako da robnik ni prijel. Moja napaka, sem pa vesel, da sem to spoznal in v vožnji za tretje mesto spremenil taktiko," je zadnje vožnje opisal Košir.

Tržičan še vedno zanesljivo vodi v svetovnem pokalu, ima 3800 točk. Očitno mu bo največji tekmec za kristalni globus dvakratni olimpijski prvak Rus Vic Wild, ki se je prebil na drugo mesto, drugi je bil tudi na tokratni tekmi, za Slovencem pa zaostaja za več kot 1000 točk.

"Jaz se na to ne zanašam, do konca so še štiri tekme, skoraj polovica. Že prej sem vedel, da bo Wild najnevarnejši tekmec, on je v zadnjem času dobil zagon. Sem kar vesel, da ni zmagal, želim pa se čim prej srečati z njim v medsebojnem dvoboju. Ga bo pa tale poraz proti Soboljevu zelo bolel. Dobro ga poznam, vem, da je to zanj hud udarec. Bo pa vsekakor še nevaren, moja prednost zanj ni nedosegljiva. Da pridem do kristalnega globusa, bom moral biti najbrž na vseh tekmah med pet. Svetovni pokal ni odločen, moja naloga pa je, da se v odmoru do naslednjih tekem spočijem in si povrnem fizično moč. To namreč zdaj nujno potrebujem za napad na veleslalomsko zmago, ki mi še manjka," meni dobitnik dveh olimpijskih kolajn.

Drugi slovenski predstavnik v izločilnih bojih Rok Marguč je izpadel v osmini finala - premagal ga je Nemec Alexander Bergmann, preostali Slovenci pa so bili neuspešni že v kvalifikacijah.

Pri ženskah je zmagala Čehinja Ester Ledecka pred Švicarko Julie Zogg in Avstrijko Marion Kreiner.

Naslednje tekme svetovnega pokala bodo v japonski Asahikawi, in sicer 28. februarja, ko bo na sporedu paralelni veleslalom, naslednji dan pa še paralelni slalom.


Najbolj brano