Koren v izbrani druščini

Nemec Tony Martin si je včeraj na dirki po Franciji prikolesaril dvojno nagrado: etapno zmago in rumeno majico vodilnega. Favoriti so v cilj prišli skupaj, z njimi pa je bil v prvi zasledovalni skupini tudi Kristijan Koren.

Chris Froome je včeraj (začasno) oddal rumeno majico 
najboljšega na dirki po Franciji.
Chris Froome je včeraj (začasno) oddal rumeno majico najboljšega na dirki po Franciji. 

LILLE > Lanski scenarij se ni ponovil. Težko pričakovana četrta etapa Toura s tlakovanimi odseki najbolj slovite klasike Pariz-Roubaix ni določila razmerij sil na dirki po Franciji oziroma razredčila vrst v najožjem krogu favoritov za zmago. Velika četverica se ni zapletla v kakšno nezgodo in je v cilj prišla skupaj. Britanec Chris Froome je po najdaljši, 223-kilometrski etapi letošnje dirke po Franciji sicer moral sleči rumeno majico vodilnega, a pri tem ni bilo niti najmanjšega razočaranja ali grenkega priokusa.

Dirka po Franciji, skupno po štirih etapah - 1. Martin (Nem, Quick Step), 2. Froome (VBr, Sky) + 0.12, 3. Van Garderen (ZDA, BMC) 0.25, ..., 8. Contador (Špa, Tinkoff) 0.48, 13. Nibali (Ita, Astana) 1.50, 17. Quintana (Kol, Movistar) 2.08, 26. Koren (Slo, Garmin Cannondale) 4.40...

Lani je kapetan ekipe Sky zaradi padcev moral izobesiti belo zastavo in odstopiti, letošnje okoliščine pa so bile drugačne. Predvsem včeraj ni bilo dežja, ki bi etapo dejansko spremenil v severni pekel, izostal pa je tudi lanski dejavnik presenečenja, s katerim si je Vincenzo Nibali tlakoval pot do skupne zmage. Italijan in njegovi moštveni kolegi iz Astane so bili sicer spet zelo močni, a protikandidati za rumeno majico so bili ravno tako pripravljeni in osredotočeni. Ne nazadnje je bila že uvodna popotnica letošnjega Toura s padci, vetrom in drugimi nezgodami, ki so razredčile karavano, dovolj pretresljiva. Nibali, Nairo Quintana in Alberto Contador so na Nizozemskem in v Belgiji izgubili dragocene sekunde oziroma poldrugo minuto v primerjavi s Froomom, ki je lahko po videnem najbolj zadovoljen z razvojem dogodkov na začetku Toura.

Izguba rumene majice je v tej fazi dirke celo blagodejna, Britanec se bo tako izognil vsem ceremonijam, ki na cilju vsake etape pripadajo vodilnemu v skupnem seštevku oziroma rumeni majici. Včeraj jo je oblekel Tony Martin, ki je kljub okvari kolesa dobro prestal tokrat ne tako selektivne tlakovane odseke. Pospešil je dobre tri kilometre pred ciljem in nato pokazal vse odlike specialista za vožnjo na čas. Za prvo zasledovalno skupino 34 kolesarjev, v kateri so bili tako sprinterji, kot kolesarji za klasike in pa tudi kandidati za visoko uvrstitev v skupnem seštevku, je bil neulovljiv. V cilju je imel tri sekunde naskoka pred rojakom Johnom Degenkolbom in Slovakom Petrom Saganom.

Na dirki po Avstriji se je spet izkazal Idrijčan Jan Tratnik. Po dveh petih mestih je kolesar Amplatza včeraj v sprintu glavnine osvojil tretje mesto. Izkazal se je tudi njegov moštveni kolega, Ajdovec Andi Bajc, ki je v tretji etapi v času zmagovalca osvojil osmo mesto. Tretji kolesar Amplatza, Idrijčan Dejan Bajt, je zaostal osem minut. V skupnem seštevku Tratnik zaseda 22. mesto. Tudi četrto etapo dirke po Italiji za dekleta je odločil sprint glavnine. Ajdovka Polona Batagelj (BTC City Ljubljana) je v cilj prišla v času zmagovalke na 31. mestu, skupno pa je 21.

V izbrani druščini je bil tudi Ajdovec Kristijan Koren, ki na uvodu dirke po Franciji potrjuje odlično pripravljenost, dobro počutje v etapah na severu in navsezadnje tudi, zakaj je tako cenjen kot pomočnik. Član ekipe Cannondale Garmin je vselej v žarišču dirke in kolesari ob boku moštvenim kolegom, ki merijo na vidno uvrstitev v skupnem seštevku. Od trojice papirnatih kandidatov je ostal le še Andrew Talansky. Američan je v cilj prišel v vodilni skupini s Korenom, ki je osvojil 33. mesto.

ASO


Najbolj brano