Koren iz Pariza v Opatijo

Kristijan Koren je na dirki po Franciji pokazal vse tiste kolesarske prvine in značajske lastnosti, ki ga odlikujejo in jih je razvil skozi kariero. Pariz, kjer je v nedeljo končal svoj šesti Tour, je zapustil upravičeno zadovoljen.

Kristijan Koren (v ospredju) je imel na dirki po Franciji vidno 
vlogo.
Kristijan Koren (v ospredju) je imel na dirki po Franciji vidno vlogo.  

PARIZ > Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini sicer ne bo imel veliko časa za oddih in osvežitev. Po včerajšnji vrnitvi v domovino si bo privoščil dva dni sprostitve v Opatiji, konec tedna pa ga že čakajo novi tekmovalni izzivi. V soboto bo Kristijan Koren vrtel pedala na baskovski klasiki San Sebastian, ki je dokaj redna postaja za dobršen del kolesarske karavane na Touru. “Šele nato si bom privoščil krajše adrenalinske počitnice na Neretvi, a kolo bo tudi takrat poleg. 10. avgusta me namreč čaka krajša etapna dirka Eneco Tour, nato enodnevni klasični preizkušnji, kot sta Plouay in Hamburg, pa etapna dirka po Angliji. Zaključek sezone bo septembra na svetovnem prvenstvu v Ameriki,” ima že razdelan načrt za preostanek sezone član Cannondale Garmina.

Slovenija še nima etapne zmage na Touru. Letos so bili najuspešnejši nemški kolesarji, ki so osvojili šest prvih mest. Poleg Greipla sta po enkrat zmagala še Tony Martin in Simon Geschke. Sledijo Španija (Rodriguez dvakrat, Plaza Molina), Velika Britanija (Froome, Cavendish, Cummings) in Francija (Voulliermoz, Bardet, Pinot) s po tremi zmagami. Po enkrat je šla zmaga v Italijo (Nibali), Belgijo (Van Avermaet), Češko (Štybar), Avstralijo (Dennis) in Poljsko (Majka). Španec Alejandro Valverde (Movistar) ostaja vodilni kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Na drugo mesto se je po zmagi na francoskem Touru prebil Britanec Christopher Froome, tretji pa je Španec Alberto Contador. Simon Špilak je deveti.

Tritedenski maraton bo seveda še nekaj časa ostal v Korenovih nogah in glavi tako kot tudi svojevrstno zadoščenje nad opravljenim. ”Vesel sem, da sem pripeljal v cilj šestega Toura, a nisem vozil za statistiko. Bil sem aktiven in tekmovalen, kar se je le dalo, pri čemer so bili moštveni interesi vselej na prvem mestu,” je povedal Koren, s katerim so bili gotovo zadovoljni tudi delodajalci. Veliko priložnosti za posamično dokazovanje ni imel, v nasprotnem bi mu lahko zlasti v prvem tednu Toura pripadla vidnejša vloga.

“Morda bi bil nekaj časa v vodilni petnajsterici skupnega seštevka, a to ne bi spremenilo bistva. Kar nekajkrat smo bili v igri za etapno zmago, o čemer priča tudi število uvrstitev med najboljšo trojico. To pa je dober kazalec,” je pojasnil Koren. Ne nazadnje je tudi njegov bivši moštveni kolega, Slovak Peter Sagan, nadaljeval z nizom osvajanja drugih mest na posameznih etapah, kar dokazuje, kako težko (in hkrati dragoceno) je slaviti na Touru, če nimaš v svojih vrstah sijajnega sprinterja v izvrstni formi, kot je bil letos Andre Greipel. Nemec je bil s štirimi etapnimi zmagami daleč spredaj, Sagan pa se je moral zadovoljiti z zeleno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah, za katero je Koren garal v preteklih letih.

Drugi slovenski kolesar v World Touru Borut Božič bo po krajšem tekmovalnem premoru in višinskih pripravah v Dolomitih spet na sceni konec tedna. V nedeljo bo Idrijčan zavrtel pedala na enotedenski dirki po Poljski, nato pa sledi nastop na prav tako krajši etapni dirki Eneco Tour. “Na Poljskem bom vsaj v prvih etapah še lovil tekmovalni ritem, že na Eneco Touru pa pričakujem vidnejše uvrstitve. Do konca tedna bom bržkone izvedel, ali bom nastopil na Vuelti. Verjetnejši je scenarij, da me bo ekipa določila za enodnevne preizkušnje, kot sta Hamburg in Plouay, na dirki po Španiji pa bo Astana vse moči usmerila v skupni seštevek, bržkone tudi z Nibalijem,” je povedal Božič.

“Letos ni bilo tega bremena, ki mi je že v prvih etapah sicer pobral veliko energije in sprožil utrujenost. Zaradi spremenjenega tekmovalnega koledarja pa sem na letošnji Tour prišel bolj svež kot običajno. Dobro počutje sem ohranil polna dva tedna. Krizo sem začutil na začetku tretjega, a sem jo premostil, tako da sem v Alpah spet dobro vrtel pedala. Morda bi se lahko vključil v kakšen pobeg za televizijo, a bi bil brez možnosti za uspeh v gorskih etapah,” je pojasnil Koren, ki je bil na alpskih prelazih deležen spodbude množice kolesarskih navijačev. Navijaški utrip je občutil tudi sam. “Seveda smo se navadili, da se na znamenitih alpskih prelazih zbere veliko ljudi, je pa vedno lepo videti slovenske zastave in navijače in z njimi izmenjati pozdrav ali kakšno besedo,” je svojo letošnjo zgodbo s Toura opisal Koren.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano