Koren bo postal rekorder

Kristijan Koren postaja že pravi specialist za Tour de France. Še petič zapored bo namreč zavrtel pedala na največji kolesarski dirki na svetu, ki se bo danes začela v Leedsu, končala pa 27. julija v Parizu.

Kristijan Koren (v ospredju) bo danes še petič zavrtel pedala na dirki po Franciji
Kristijan Koren (v ospredju) bo danes še petič zavrtel pedala na dirki po Franciji 

NOVA GORICA > V Veliki Britaniji bodo na sporedu uvodne tri etape 101. izvedbe dirke po Franciji.

”Tour jemljem skoraj že kot vsako drugo dirko. Pred začetkom sezone sem ga imel v koledarju, poznam svojo vlogo v moštvu in okvirno tudi vem, kaj me čaka. Tudi formo sem seveda tempiral za dirko po Franciji. Po nastopih v Kaliforniji sem opravil teden dni višinskih priprav na San Pellegrinu, tekmovalni koledar približevanja Touru pa je bil podoben, s kriterijem Dauphine, kjer sem se že počutil močnega,” je pojasnil 27-letni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini. Kristijan Koren, ki bo letos postal slovenski kolesar z največ nastopi na Touru.

Slovenske barve bo zastopal še Simon Špilak, ki sicer nima lepih spominov na dirko po Franciji, kjer so ga v dveh predhodnih nastopih (2009, 2010) zdelale visoke temperature. Kolesar Katjuše, ki mu je namenila vlogo sokapetana, si želi vidnih dosežkov. Bolj verjetno je, da jih bo lovil na posamičnih etapah.

Na dirki po Franciji se bo v Korenovi ekipi spet veliko stvari vrtelo okrog Petra Sagana. Slovak bo lovil zeleno majico najboljšega po točkah, a tudi rumeno vodilnega v skupnem seštevku, ki je še ni oblekel. Priložnost se mu letos ponuja v drugi etapi. ”V prvi bodo bržkone v ospredju klasični sprinterji tipa Cavendish, Kittel, Greipel. Druga je precej bolj razgibana in pisana na kožo Saganu. To je seveda papirnati načrt. Na ozkih angleških cestah bo treba biti posebej pozoren in se poskušati izogniti padcem. Tudi ko se bomo preselili na celino, nas čaka kar precej pasti in tekmovalne napetosti, pravi Koren, ki bo seveda pomagal Saganu, da na cilju 27. julija na Elizejskih poljanah spet obleče zeleno majico.

Papirnati favoriti za osvojitev rumene majice so trije: lanski zmagovalec, Britanec Chris Froome, Španec Alberto Contador in Italijan Vincenzo Nibali. Presenetiti bodo poskušali Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Purito Rodriguez, Teejay Van Garderen, Andrew Talansky, Bauke Mollema, Rui Costa... Od glavnih akterjev manjkata zmagovalec Toura leta 2012 Bradley Wiggins in Nairo Quintana, ki je letos dobil Giro, na lanskem Touru pa je bil drugi.

Cannondale še drugo leto zapored nima posamičnega aduta za vidno uvrstitev v skupnem seštevku. To pomeni, da bo imel Koren nekaj več manevrskega prostora tudi za kakšno samostojno akcijo. Izhodišča v zaostreni konkurenci pa bosta krojila razvoj dogodkov na tritedenskem maratonu in seveda počutje. To je za zdaj dobro, pravi Koren. “Pripravljen sem kot še nikoli pred Tourom. Upam, da me bodo dobri občutki spremljali in noge nesle tudi na dirki,” je strnil pričakovanja Koren.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano