Korak do finala

Uvodni polfinalni dvoboj evropske lige je pripadel Slovencem, ki so na vročem gostovanju v Grčiji zabeležili tesno zmago in ostajajo v igri za uvrstitev v svetovno ligo. Ženska reprezentanca je v Novem mestu dvakrat klonila proti Turkinjam.

Slovenska dekleta pred sobotnim zadnjim nastopom v evropski ligi Foto: Picasa
Slovenska dekleta pred sobotnim zadnjim nastopom v evropski ligi Foto: Picasa

SOLUN, NOVO MESTO > Prvo mesto v skupini A rednega dela evropske lige je slovenskim odbojkarjem prineslo polfinalna dvoboja proti neugodnim Grkom, ki so dvoboj na domačem terenu v Solunu začeli odločno in dobili prvi niz.

Grčija : Slovenija 2:3 (19, -26, -22, 23, -11). Solun, Športni center Evosmos, gledalcev 350, sodnika: Lazarević (Srbija), Stoica (Romunija). Grčija: Đurić 32, Filippov 1, Kokinakis 4, Protopsaltis 9, Efraimidis, Takouridis 3, Pelekoudas 10, Koumentakis, Dalakouras 3, Kanelos 4, Angeloupolos, Palentzas. Slovenija: Šket, Gasparini 22, Plot, Mijatović 2, Koncilja 17, Klobučar, Pokeršnik, Ropret 2, Urnaut 15, Čebulj 17, Jereb 1, Kozamernik.

V nadaljevanju so Slovenci zaigrali boljše in z močnimi servisi Mitje Gasparinija ter borbeno igro v polju prevzeli pobudo, vendar so nepopustljivi domačini v končnici četrtega niza uspeli izničiti slovensko vodstvo, tako da je o zmagovalcu odločal peti niz.

Gostujoča zasedba je po zaslugi kapetana Tineta Urnauta povedla s 3:0, nato so Turki s petimi zaporednimi točkami prišli do vodstva, tehtnico na stran slovenske reprezentance, ki ji je v končnici dvoboja dirigiral Matija Jereb, pa sta prevesila Danijel Koncilja s servisi ter odličen blok, ki je bil v odločilnih trenutkih previsok za prvega grškega zvezdnika Dmitra Đurića. Selektor Luka Slabe je pred sredinim povratnim dvobojem v Mariboru previden: “Fantom moram čestitati, sprejem je bil odličen, tudi večina drugih elementov. Pripombo imam le na napad, v katerem smo naredili preveč napak. Zavedamo se, da nas čaka še ena težka tekma.”

Slovenija : Turčija 1:3 (-24, 24, -23, -24). Novo mesto, Dvorana Leona Štuklja, gledalcev 250, sodnika: Chaladay (Francija), Visan (Romunija). Slovenija: Mori, Hutinski 17, Medved - libero, Kaučič 8, Mlakar 28, Valenčič 6, Najdič 4, Igličar, Cvetanovič 12, Kraker, Planinšec, Ščuka 1. Turčija: Dilik, Akman, Arisan 10, Dumanoglu, Uslupehlivan 10, Baša 16, Örge - libero, Cetin 9, Yilmaz 6, Ismailoglu 15, Akin 5, Yurtdagülen 7.

Poraza v zadnjih dvobojih proti Turkinjam sta na zadnje mesto v skupini pahnila slovenske odbojkarice, ki so evropsko sezono končale s polovičnim izkupičkom šestih zmag in porazov.

Petkov dvoboj v dolenjski prestolnici je bil izjemno dramatičen in bi se ob bolj zbrani igri domačink v končnicah nizov lahko končal tudi v njihovo korist, medtem ko so v soboto Turkinje dominirale in dokazale, da so zasluženo osvojile finalno vstopnico. Slovenski selektor Bruno Najdič upa, da so letošnji nastopi korak naprej na poti do srednjega razreda evropske odbojke: “Mlajši del reprezentance mora v klubih še naprej veliko delati na individualnem napredku, obenem pa si želim, da starejše igralke zadržijo svoj nivo igre. Upam, da se bomo v naslednjem reprezentančnem ciklusu zbrali v popolni zasedbi in se približali močnejšim reprezentancam.”

Slovenija : Turčija 0:3 (-21, -19, -24 ). Novo mesto, Dvorana Leona Štuklja, gledalcev 200, sodnika: Visan (Romunija), Chaladay (Francija). Slovenija: Mori, Hutinski 15, Medved - libero, Kaučič 4, Mlakar 5, Valenčič 10, Najdič 3, Igličar, Cvetanovič 9, Kraker, Planinšec, Ščuka 3. Turčija: Dilik, Akman 11, Arisan 2, Dumanoglu, Uslupehlivan 6, Baša 4, Örge - libero, Cetin 5, Yilmaz 5, Ismailoglu 13, Akin 1, Yurtdagülen 6.

Izkušena Koprčanka Katja Medved se že veseli novih reprezentančnih preizkušenj: “Močne tekme v evropski ligi so prinesle veliko pozitivnega in so edini pravi recept za nadaljnji napredek. Pred nami so kvalifikacije za evropsko prvenstvo in to bo nov velik izziv za našo reprezentanco, ki lahko ob kakovostnem delu še napreduje v igri.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano