Prvaki so bili za Salonit premočni

Edina domača primorska odbojkarska prvoligaška tekma je bila v Kanalu, kjer so fantje ACH Volleyja Salonitu pokazali, da jim bo tudi letos težko kdo odvzel naslov prvaka. Med žensko elito so Novogoričanke zmagale že osmič zapored. Uspešne so bile tudi Koprčanke. Jesenske prvakinje druge lige so Ankarančanke.

Najučinkovitejši pri Salonitu je bil Dejan Čabarkapa (desno).  Foto: Igor Mušič
Najučinkovitejši pri Salonitu je bil Dejan Čabarkapa (desno).  Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

13. krog - Triglav : Fužinar 3:1, Panvita Pomgrad : Krka 3:0, Maribor : SIP 3:1, Salonit Anhovo : ACH Volley 0:3 (-22, -20, -20), Žirovnica : Calcit 0:3.

Primorski par 14. kroga (22. decembra) - SIP : Salonit Anhovo.

Salonit ACH Volley 0:3

KANAL > Športna dvorana OŠ, gledalcev 150, sodnika Pevc (Škofja Loka) in Globačnik (Topolšica); po nizih: -22, -20, -20. premagali Salonit Anhovo.

Salonit Anhovo: Česnik 6, Karnel, An. Kovačič, Dos Santos 6, Čabarkapa 13, Okroglič 10, Krivec, Savičić 6. Trener: Leon Schilling.

V Kanalu so se imeli navijači Salonita priložnost prepričati, da so državni prvaki iz Ljubljane ta čas boljši tekmec. Ekipa, vajena vrhunskih odbojkarjev iz lige prvakov, je imela glavno prednost v kontinuiteti natančnih udarcev z vseh položajev, kjer je lahko računala tudi na dolgo klop. Primorci so se v prvem in drugem nizu dobro borili in bili do končnice enakovredni, ob tem pa so imeli še smolo, da si je že v prvem nizu ob nerodnem zadetku žoge oko poškodoval prvi organizator Luka Krivec. Dobro ga je zamenjal Irenej Karnel. ACH Volley ni ničesar podaril. Težo so nosili člani prve postave na čelu s kapetanom Andrejem Flajsom (11 točk), reprezentantom Janom Kozamernikom (podelil je sedem blokad) in tujcema, Ericom Mochalskim in Samuelom Walkerjem. Kanalski organizator Ljubljančanov Matija Jereb je obsedel na klopi, priložnost pa je dobil sprejemalec iz Števerjana pri Gorici, Jernej Terpin in jo izkoristil za dve točki.

Kanalci na pomoč s klopi niso mogli računati. Zelo obremenjen je bil kapetan Dejan Čabarkapa, ki je v prvem nizu držal korak s tekmecem do izenačenja na 22. točki. V drugem nizu so bili Kanalci, pri katerih sta se razigrala tudi Jure Okroglič in Israel Dos Santos, enakovredni do izida 16:17. V tretjem nizu je še šlo do izenačenja na 10. točki. Po tem so gostje fizično in tehnično ohranili visoko raven, Salonit, pri katerem rekonvalescent, napadalec Darijo Savičić, še ni v pravi formi, pa je v pomanjkanju moči in centimetrov padel.

“Na vsaki tekmi je mogoče narediti kaj več, kot pokaže rezultat. Žal se nam danes ni izšlo. Dva niza smo zdržali do zaključkov, potem pa ni šlo več. Nimamo velike izbire igralcev. Naša realnost je, da se zanesljivo uvrstimo v skupino za prvaka, po tem pa bomo videli, kaj bo še v dosegu,” je po tekmi povedal kanalski sprejemalec Jure Okroglič.

Trener Ljubljančanov Bogdan Kotnik je o vlogi Primorcev pri prvakih povedal: “Matija Jereb vedno kandidira za začetno postavo, potem pa se odločim glede na njegovo pripravljenost in potrebe ekipe. Na nekaj tekmah je dal moštvu dodatno energijo. Jernej Terpin je mlajši, manj izkušen, a perspektiven. Njegov čas šele prihaja, a s klopi prihaja v igro dokaj redno že sedaj in dobro izkorišča priložnosti. Je del gradnje te mlade ekipe, ki raste.”IM

Prva DOL ženske

13. krog - Zgornja Gorenjska : Luka Koper 1:3 (-17, -25, 24, -14), NKBM Branik : Aliansa 3:0 (za Alianso Lea Šantelj 14), Kema Puconci : Calcit Ljubljana 0:3, UOK Vital : Gen-I Volley 1:3 (-26, -24, 23, -9), Formis : Braslovče 3:1.

Primorska para 14. kroga, 22. decembra - Gen-I Volley : NKBM Branik; 23 decembra - Luka Koper : Formis.

UOK Vital: Gen-I Volley 1:3

LJUBLJANA > Dvorana Galjevica, gledalcev 50, sodnika Klinar in Sever; po nizih: -26, -24, 23, -9.

Gen-I Volley: Bavdaž, Zbičajnik 6, Aumann 12, Marušič 12, Djukić 8, Kolbl 7, Pahor, Valenčič 27. Trener : Luigi Schiavon.

Derbi tokratnega prvoligaškega ženskega kroga je z izjemo zadnjega niza upravičil pričakovanja. Videti je bilo skoraj dve uri izenačene odbojke, v končnicah in odločilnih trenutkih pa je Novogoričanke reševala igralka tekme Sara Valenčič, ki v začetku jeseni, ko so Ljubljančanke v Novi Gorici zmagale, še ni bila uigrana z Gen-I Volleyjem. Toda položaj se je od tedaj povsem spremenil in skoraj vsi njeni napadi so bili za Ljubljančanke neubranljivi. Primorska kolonija pri Vitalu tokrat ni pokazala presežkov. Nina Vogrič je dosegla šest točk, Natali Pavič pa tri. Lahko bi se zasukalo tudi drugače. Ljubljančanke so bile namreč na poti k preobratu. Potem ko so dva niza izgubile v končnici, so v tretjem zaigrale izredno natančno in znižale skupni zaostanek na 1:2. V četrtem nizu so Novogoričanke odlično servirale, Vital pa je slabo sprejemal in imel težave v napadu. Razlika je hitro narasla in Gen-I Volley je nato mirno vknjižil tri točke.

Zg. Gorenjska : Luka Koper 1:3

ŽIROVNICA >Dvorana Pod Stolom, gledalcev 100, sodnika Dugar (Kanal) in Melavc (Šempeter v S. dolini); po nizih: -17, -25, 24, -14.

Luka Koper: Barič 9, Pethö 15, Kušar, Ferlinc 14, Lucas 12, Jurić 6, Kaker 16. Trener: Marko Kalc.

Koprčanke so dokazale, da so ta čas boljša ekipa od Gorenjk, ki pa so obdržale svojo visoko raven borbenosti na domačih tekmah in poskrbele, da so se morale Primorke poštene spotiti. Prvi niz zaradi številnih napak še ni kazal prave napetosti, a je bila igra v drugem in tretjem povsem enakovredna. Le malo je manjkalo, da bi novinke v ligi izsilile peti niz in točko. Gorenjke so namreč v končnici drugega niza, ki bi ga ob normalni zbranosti morale dobiti, zapravile štiri točke prednosti. V tretjem so vodstvo znale zadržati in so Koprčanke prisilile v igranje četrtega niza. V odločilnih trenutkih je bil nato primorski servis oster in zanesljiv, težave gorenjskih sprejemalk pa so koprske igralke večinoma kaznovale že v bloku.

“Dosegli smo tisto, po kar smo na Gorenjsko prišli. Gostiteljice so se dobro upirale. Pot do uspeha ni bila lahka, toda veselimo se nove zmage, ki nas ohranja pri vrhu lestvice,” je razplet dvoboja komentiral trener Luke Koper Marko Kalc.STA, IM

Nižje lige

> Druga DOL moški, 9. (zadnji jesenski) krog - Pro Volley : Šoštanj Topolšica 3:1, Calcit II : Črna 3:0, Brezovica : Go Volley 0:3 (-18, -18, -21), Mokronog : Hoče 1:3, Fram : Logatec 2:3, Črnuče : Žužemberk 3:1; vrstni red - Hoče 25, Črnuče 22, 3. Fram 20, 4. Go Volley, Žužemberk po 17, Pro Volley 13, Calcit II 11, Logatec, Brezovica, Šoštanj Topolšica po 10, Črna 6, Mokronog 1.

> Druga DOL zahod ženske, 9. (zadnji jesenski) krog - Calcit II : Galeb grup Robotina 3:0 (22, 14, 23), Ljubljana : Triglav 1:3, Žirovnica : Ankaran Hrvatini 0:3 (-19, -15, -18), Novo mesto : Grosuplje 0:3, Vital II : Krim 2:3; vrstni red - Ankaran Hrvatini 25, Triglav 20, Ljubljana 18, 4. Krim 18, Calcit II 15, Vital II 14, Grosuplje 13, Galeb grup Robotina 6, Novo mesto, Žirovnica po 3.

> Tretja DOL zahod moški 9. (zadnji jesenski) krog, primorska izida - VC Portorož : Kostanjevica na Krki 3:0 (19, 21, 20), Žirovnica : Salonit Anhovo II 2:3 (18, -20, -14, 19, -11); vrstni red - 1. Kostanjevica na Krki 22, 2. VC Portorož, 3. Salonit Anhovo II po 20 (10 ekip).

> Tretja DOL zahod ženske, 9. (zadnji jesenski) krog - primorski izidi - Piran : Logatec 2:3 (14, 16, -21, -22, -12), Bled Jesenice : Gen-I Volley II 2:3 (23, -16, -18, 21, -14), Neptun Kanal : Šk. Loka 1:3 (-21, -17, 26, -20); vrstni red - 1. Šk. Loka 21, 2. Neptun Kanal 18..., 4. Gen-I Volley II 16, 5. Luka Koper mlade 12, 9. (zadnji) Piran 5.IM


Najbolj brano