Koprčanke jih ne bodo podcenjevale

Odbojkarsko državno prvenstvo se je prevesilo v zaključni del. Primorska nima predstavnika v finalu, boj za bron pa danes začenjajo Kanalci, Koprčanke in Novogoričanke.

Igralka tekme na zadnjem   primorskem ženskem derbiju je 
bila Koprčanka Sara Valenčič, ki je dala kar 21 točk.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Igralka tekme na zadnjem primorskem ženskem derbiju je bila Koprčanka Sara Valenčič, ki je dala kar 21 točk.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Osrednji dogodek za primorsko odbojko bo danes ob 18. uri v dvorani OŠ Koper, kjer bosta prvo izmed morda treh tekem (igra se na dve zmagi) za bron v državnem prvenstvu in s tem za vstopnico v evropski pokal challenge odigrali ženski vrsti Luke Koper in Go Volleya. Takšen razplet končnice je bil pričakovan, saj sta se že kmalu po začetku ligaškega dela prvenstva ekipi utrdili na tretjem (Koper) in četrtem (Go volley) mestu, z vstopom v mali finale pa sta presegli lansko četrtfinale.

Favoritinje so Koprčanke

Favorit je Luka Koper, ki je to sezono dobila tri medsebojne tekme, a je izgubila prav zadnjo, četrto, in to v Kopru. Zaradi tega domačinke Novogoričank gotovo ne bodo podcenjevale. Trener Marko Kalc je pred uvodnim dejanjem malega finala optimist: “V treh tednih premora smo obnovili moči in ohranili tekmovalni ritem s prijateljskimi dvoboji s tržaškimi nižjeligaši. Kakovost je na naši strani, kar pa bomo morali dokazati že na prvi tekmi. Menim, da smo sposobni tretje mesto osvojiti že po dveh tekmah. Imamo dobro domačo generacijo, ki je sposobna Slovenijo dostojno zastopati tudi v evropskih pokalih. Odločitev o sodelovanju je seveda stvar uprave, po športni plati pa smo pripravljeni.”

Tudi v Novi Gorici so premor izkoristili podobno kot v Kopru. Trenerka Go Volleya Majda Čičić ocenjuje, da je favorita mogoče presenetiti: “Vsa dekleta so zdrava. Tehniko in taktiko smo pilili na prijateljskih tekmah z italijanskim B ligašem Talmassons. Skrivnosti med ekipama ni. Naša ekipa je med prvenstvom rasla in slednjič premagala Koprčanke. Mislim, da smo konkurenčne, a bo šlo na tesno. Odločala bo dnevna forma.”

Sočasno se bo nadaljeval tudi boj za državni naslov. V ženski reprizi lanskega se merita mariborska NKBM in kamniški Calcit, stanje v zmagah je 1:2. V moškem finalu sta ACH Volley in Calcit. Favorit je branilec naslova ACH Volley s Kanalcem Matijo Jerebom. V ligaškem delu so Kamničani Ljubljančanom dvakrat vzeli po dva niza. Morda bo za naslov potrebnih celo pet tekem.

Kanalci ali Prekmurci?

Še bolj izenačen bo moški boj za tretje mesto. Salonit v Kanalu na prvi tekmi danes ob 19. uri gosti Panvito Pomgrad iz Murske Sobote. Ekipi sta tudi ligaški del prvenstva zaključili na tretjem (Salonit) in četrtem (Panvita) mestu - z enakim številom točk in zmag. Le razlika v nizih je bila za en sam niz v korist cementarjev! V prvem delu sezone so bili Prekmurci boljši. Salonit jih je prehitel šele v finišu, ko je edino medsebojno zmago dosegel doma.

Fantje bodo boj za odličje začeli precej bolj izžeti kot dekleta, saj so imeli le šest dni premora. Zato si Salonitov športni direktor Miloš Grilanc želi, da bi njegovi odbojkarji že prvo tekmo odigrali čim bolj zbrano in izkoristili domač parket: ”Mislim, da smo si kot finalisti pokala in tretja ekipa ligaškega dela prvenstva zaslužili, da na koncu osvojimo bron, vendar je jasno, da nam bo težje kot Panviti. Z le sedmimi konkurenčnimi odbojkarji smo v polfinalu odigrali dve maratonski tekmi s petimi nizi. Vsi nosilci se soočajo z manjšimi poškodbami, ki jih krpamo sproti. Treba bo stisniti zobe in obdržati visoko raven igre. Ne smemo pričakovati, da se bomo reševali v Murski Soboti, saj se ne spomnim, kdaj smo tam zadnjič zmagali. Če nam prvo dejanje uspe, nam še vedno ostane možnost, da prvenstvo uspešno zaključimo na tretji tekmi v Kanalu.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano