Koprčanka Alenka Artnik med štirimi na svetu, ki so priplavale do stotice

Koprčanka Alenka Artnik je pred dnevi na mednarodnem tekmovanju v potapljanju na vdih dosegla nov mejnik v svoji športni karieri. Postala je četrta ženska na svetu, ki je med potopom na vdih z monoplavutjo dosegla sto metrov globine.

Alenka Artnik med vračanjem na površje s 100-metrskega 
potopa. Foto: Alex St. Jean
Alenka Artnik med vračanjem na površje s 100-metrskega potopa. Foto: Alex St. Jean

HONDURAS > “Če bi že v novi sezoni dosegla sto metrov, me ne bi presenetilo. Če bom prihodnje leto čutila, da sem za to pripravljena, bom definitivno šla na ta rezultat,” je v pogovoru za naš časnik novembra lani dejala 35-letna Koprčanka Alenka Artnik. In kot se je izkazalo, je občutek o lastni pripravljenosti na ta podvig ni varal.

Stotico je dosegla v ponedeljek, na tretji dan mednarodnega tekmovanja v prostem potapljanju Carribean Cup 2017 na Hondurasu. S tem se je uvrstila med štiri ženske na svetu, ki so uspele priplavati tako globoko. Prva je ta rezultat leta 2009 dosegla preminula ruska potapljačica Natalia Molchanova, letos pa je to uspelo tudi Japonki Hinako Hirose in Italijanki Alessii Zecchini.

S ponedeljkovim potopom je Alenka Artnik postavila nov slovenski državni rekord v tej potapljaški disciplini in tako že tretjič presegla samo sebe. Lani poleti je v znamenitem breznu Blue hole blizu Dahaba v Egiptu priplavala do 90 metrov globine. Junija letos je ta rekord presegla s 94 metri, ki jih je dosegla na otoku Panglao na Filipinih. Na tekmovanju na Hondurasu je v nedeljo priplavala do 97 metrov globine, nato pa v ponedeljek osvojila prelomno stotico.

“Počutila sem se močno, pripravljeno in dovolj zrelo za ta potop. Vse je šlo gladko od začetka do konca, prav tako, kot mi je všeč,” je na svojem facebook profilu zapisala o rekordnem potopu, ki je trajal nekaj čez tri minute. Dosežek je posvetila svojim staršem, “največjim učiteljem, ki sem jih imela v življenju”.

ILONA DOLENC

Preberite še:

Alenka Artnik, morska deklica iz Kopra

Nov potapljaški rekord Alenke Artnik: 94 metrov

“Gre za nor in neskončen občutek svobode”


Najbolj brano