Celjanom lovorika, Koprčanom simpatije

Izjemni uspeh mladega domačega moštva, ki se je uvrstilo med najboljše štiri v pokalnem tekmovanju, so v RD Koper 2013 kronali še z odlično organizacijo finalnega turnirja. V soboto in nedeljo so Areno Bonifika spet zapolnili številni prijatelji rokometa. Po pričakovanju so lovoriko osvojili Celjani, koprski rokometaši pa so s tretjim mestom napovedali vrnitev v slovenski rokometni vrh.

Mladi koprski igralci so prvič nastopili pred tako številnimi 
gledalci. V ospredju  sta Gašperšič (št. 11) in Frank (45). Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Mladi koprski igralci so prvič nastopili pred tako številnimi gledalci. V ospredju sta Gašperšič (št. 11) in Frank (45). Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Po slabih dveh letih je bil Koper spet prizorišče vrhunskega rokometa. Vzdušje na tribunah Arene Bonifika je bilo temu primerno. Približno 1500 ljudi si je ogledalo drugo sobotno polfinalno tekmo med starima rivaloma - Koprom in Velenjem, ki pa sta se tokrat srečala v novih okoliščinah. Medtem ko se je velenjska ekipa letos uvrstila v četrtfinale evropskega pokala EHF, se mlada koprska ekipa bori za ponovni preboj v prvo ligo.

Obratno sorazmerna s kvaliteto je bila motivacija obeh moštev. Koprski mladci so se odločili, da bodo 110-odstotno izkoristili priložnost, ki so jim jo z organizacijo turnirja ponudili v domačem klubu. Na parketu so si zadali le eno nalogo: dati vse od sebe. Velenjčani pa so sicer znani, da se zaradi slabe motivacije večkrat mučijo z nasprotniki, ki so na papirju precej slabši od njih.

Koprčani do konca v igri za zmago

Tekma je bila na začetku dokaj izenačena, v nadaljevanju prvega polčasa pa je Velenje večinoma vodilo z dvema ali tremi goli razlike. Koprčani so uspešno lovili rezultat in ob polčasu zaostajali le še za gol. V napadu so se največkrat zanesli na izkušenega Uroša Rapotca, očitno pa odgovornost vse bolj prevzemajo njegovi mlajši soigralci.

Koper 2013 : Gorenje Velenje 28:30 (17:18). Arena Bonifika, gledalcev 1500, sodnika: Backović (Ljubljana) in Smolko (Gornja Radgona). Koper 2013: Ponikvar, Podpečan, Sankovič, Grzentič, Dobrila 1, Vlah 6 (3), Krečič 3, Matijaševič, Gašperšič 2, Moljk 1, Gorela 4 (1), Zugan, Rapotec 8 (1), Sokolič 3 (1), Frank, Ravlija. Gorenje Velenje: B. Burić, Ferlin, Božović 4, Cehte 3, Medved, Szyba 3, Skube 6 (4), Golčar, Šoštarič 3, Kleč 4, Dobelšek, Gams 3, Zaponšek, Nosan, Dujmovič 4, Bećiri. Sedemmetrovke: Koper 7 (6), Gorenje 4 (4); izključitve: Koper 10, Gorenje 8 minut.

V drugem polčasu so Koprčani začeli še odločneje in hitro izenačili (19:19). To je do vrhunca prignalo tudi bučno vzdušje na tribunah, kjer so prednjačili domači navijači Dvanajsti Kopra in gostujoči Šaleški graščaki. Huda izguba je domače rokometaše zadela z odhodom z igrišča v prvem polčasu zelo opaznega zunanjega igralca Gregorja Krečiča, ki si je zlomil prst na roki. Po nekaj slabših minutah, ko so Velenjčani spet pobegnili za dva gola, pa je postalo jasno, da bodo Koprčani prav pred koncem tekme nasprotnikom najmočneje zadihali za ovratnik. Po presenečenju je najmočneje zadišalo slabih osem minut pred koncem, ko je Aleks Vlah izid izenačil - 27:27.

“Gotovo smo imeli možnosti za zmago,” je odločilne trenutke tekme opisal krožni igralec Rok Gašperšič. “Vedeli smo, da nam na koncu lahko celo uspe, če se bomo le čim dlje obdržali v igri.”

Tri minute pred koncem je bil rezultat še vedno neodločen (28:28), gledalci pa na nogah. A so do konca videli le še dva gola Velenjčanov, ki so jih v odločilnih trenutkih rešile dobre obrambe njihovega vratarja.

Trener Jovičić: “Kapo dol igralcem”

Kljub porazu so nasmeški na obrazih koprskih igralcev pričali, kaj jim je pomenil dober nastop pred tolikšnim avditorijem. “V boj smo šli sproščeno, z glavo na mestu in nepretiranim spoštovanjem do nasprotnika. V rotaciji nam je zmanjkalo nekaj igralcev. Izgubili smo Krečiča in Grzentiča, ki ga je že na ogrevanju zgrabilo v hrbtu. Kapo dol vsem igralcem, da so tudi v okrnjeni sestavi dosegli tak rezultat. Devet fantov v ekipi je starih med 17 in 19 let. Prvič v življenju se jim dogaja kaj takega, kar je zanje gotovo velika spodbuda,” je bil s svojo ekipo zadovoljen trener Zoran Jovičić.

Izidi, polfinale - Celje Pivovarna Laško : Dol TKI Hrastnik 39:21 (23:8), Gorenje Velenje : Koper 2013 30:28 (18:17); za tretje mesto - Koper 2013 : Dol TKI Hrastnik 28:19 (11:10); za prvo mesto - Celje PL : Gorenje 34:29 (17:17).

Kapetan Uroš Rapotec pa je miril strasti, češ da bo njihovo pravo vrednost pokazala šele tekma za tolažilno tretje mesto proti Dolu TKI Hrastnik, ki je v prvi polfinalni tekmi v soboto izgubil proti Celju Pivovarni Laško z 21:39 (8:23).

In res so Dolani v tekmi za tretje mesto v uvodni četrtini vodili, saj je Koprčanom sobotni obračun z Velenjem vzel veliko moči. Domača ekipa je prvič povedla v 25. minuti (9:8), nato pa prednost le še višala do končne zmage z 28:19 (11:10). Poleg Rapotca so po pet golov dali še Jan Gorela, Dani Zugan in Tilen Sokolič.

“Menili smo, da si naši igralci zaslužijo tak dogodek. Kot drugoligaši so se v pokalnem tekmovanju uvrstili med najboljše štiri ekipe v Sloveniji, kar je izjemen dosežek. Zato se nam je zdelo prav, da se tudi v klubu potrudimo z organizacijo finalnega turnirja. K temu so nas ves čas spodbujali tudi naši privrženci,” je predsednik RD Koper 2013 Aljoša Bertok pojasnil, zakaj so se odločili za organizacijo turnirja, ki je odlično uspel. Poleg dvorane so za obiskovalce postavili tudi šotor z živo glasbo, hrano in pijačo - dobrodošlo zavetje za navijače, ki so prišli tudi z Dola in iz Celja.

“Če bi nam bil žreb bolj naklonjen in bi nam v polfinalu dodelil ekipo Dola, bi bila Arena Bonifika v soboto še bolj polna,” je razmišljal Bertok.

Rokometaši Kopra so s tretjim mestom v pokalu napovedali vrnitev med najboljše slovenske ekipe. A do uvrstitve v prvo ligo je še daleč, opozarja Bertok.

Bertok: “Nismo še v prvi ligi”

“Pred nami je še šest napornih krogov drugoligaškega prvenstva, v katerih moramo vsaj štirikrat zmagati, če želimo napredovati. Osredotočeni smo samo na naslednjo tekmo in šele ko bo matematika povedala, da smo v prvi ligi, se bomo lahko veselili. Vsekakor se bomo trudili, da ekipo v celoti zadržimo tudi v prihodnji sezoni, ker verjamemo v njen napredek,” je ob robu finalnega pokalnega turnirja še obljubil predsednik koprskega rokometnega kluba.

Celjani do 18. pokalne lovorike

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na finalni tekmi pred 1500 gledalci premagali velenjsko Gorenje s 34:29 (17:17). Celjska zasedba je na letošnjem zaključnem turnirju v Areni Bonifika četrtič zaporedoma in skupno že osemnajstič osvojila pokal Slovenije in je daleč najbolj uspešna ekipa v tem prestižnem domačem tekmovanju. Cimos Koper je trikrat osvojil pokalno lovoriko, po enkrat pa so zmagali Prule 67, Gorenje Velenje in Gold Club. V finalu 24. pokalnega tekmovanja od slovenske osamosvojitve sta si nasproti stali daleč najboljši domači ekipi, rokometni posladek pa so bo bistveno boljšem drugem polčasu dobili Celjani. V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Miha Zarabec z devetimi goli, po pet so jih prispevali Blaž Jan, Ivan Slišković in Luka Žvižej. Staš Skube je za velenjsko zasedbo dosegel devet, Mario Šoštarič pa pet zadetkov.

ALJA TASI


Najbolj brano