Kakšno trpljenje z vikingi

Koprski nogometaši so v povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij resno tvegali izpad proti Vikingurju, ki je na Bonifiki kar dvakrat zadel domačo mrežo. Izkazalo se je, da je bil gol Mateja Pučka na Islandiji res zlata vreden. Koprčani so tako že ponovili lanski dosežek in bodo s Hajdukom igrali v drugem predkrogu. Luka Koper : Vikingur Reykjavik 2:2 (1:0).

 Nogometaši Kopra so na današnji povratni tekmi kvalifikacij 
prvega kroga evropske lige v Kopru igrali neodločeno z 
islandskim Vikingurjem 2:2 (1:0) in se uvrstili v naslednji krog 
s skupnim izidom 3:2.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Nogometaši Kopra so na današnji povratni tekmi kvalifikacij prvega kroga evropske lige v Kopru igrali neodločeno z islandskim Vikingurjem 2:2 (1:0) in se uvrstili v naslednji krog s skupnim izidom 3:2.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Bitka z Vikingurjem je bila vse kaj drugega kot lanski sprehod v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo proti Čeliku, ki je se je tekmovanja lotil brez realnih želja po uspehu v evropskem tekmovanju. Koprčani bi tekmo zelo verjetno začeli v povsem enaki postavi kot na 16 stopinj Celzija hladnejši Islandiji, če ne bi zjutraj izvedeli, da je angino staknil steber obrambe Denis Halilović, ki se je slabše počutil že v sredo. Tako je njegovo mesto zasedel Miha Blažič, prvotno predviden koprski koncept igre s temi branilci pa se je spremenil v nekoliko previdnejšo različico, ko se je bolj nazaj na desnem boku pomaknil Matej Palčič.

Stadion Bonifika, gledalcev 1500, sodnik Kovacs (Romunija) 6. Strelci - 1:0 Pučko (18), 1:1 Kristinsson, 2:1 Palčič (61), 2:2 Kristinsson (76). S skupnim izidom 3:2 napreduje Luka Koper. Luka Koper: Simčič 7,5, Šme 6, Blažič 5,5, Hadžić 5,5, Palčič 6,5, Tomić 6,5, Guberac 6, Črnigoj 6,5, Pučko 6, Galešić 6,5 (od 92. Krivičić-), Ivančić 6 (od 58. Štromajer 6). Trener: Rodolfo Vanoli. Vikingur Reykjavik: Nielesen 6, Jonsson 6, Tasković 6, Gudmindsson 6, Baldvinsson 6,5, Snorrason 6,5, Kristinsson 7, Bjarnason 6 (od 73. Steingrimsson-), Živković 6, Olafsson 6 (od 78. Sigurdsson -), Atlason 6 (od 58. Toft 6,5). Trenerja: Miloš Milojević in Olafur Thordarson. Rumeni kartoni: Ivančić; Snorrason, Tasković, Gudmundsson, Toft.

Po zaspanih uvodnih minutah se je igra nato le nekoliko razživela. Prvi so strel proti vratom sprožili gostje prek izpostavljenega napadalca Bjarnassona, potem pa jim je s prodorom v kazenski prostor hitro odgovoril Goran Galešić in vratarja Nielsna prisili, da mu je žogo izbil v kot. Koprčani so bili boljši tekmec, kar so tudi zgodaj kronali z zadetkom. Skoraj neverjetno, a resnično: koprski gol je padel podobno kot na Islandiji. Galešić je izvajal kot, žoga se je od obrambe gostov odbila v polje do Mateja Pučka, ki je z močnim strelom zatresel mrežo za domače vodstvo. Sodnik Istvan Kovacs je hitro dal vedeti, da ne bo dopuščal grobe igre in je ekspresno podelil štiri kartone.

Toda potem so se kanarčki vse preveč poigravali s srečo in Islandci so znali izkoristiti vse pogostejša nihanja v defenzivi. Srečo so Koprčani tokrat zares imeli na svoji strani, saj so Islandci, enako kot doma, zadeli vratnico (Baldvinsson), tik pred tem je vratar Vasja Simčič žogo z noge odbil Kristinssonu. Kmalu zatem je bil še dvakrat na resni preizkušnji. Do konca polčasa je nato nekaj na koprski strani poskušal še Josip Ivančić, vendar njegov strel ni zadel cilja.

Koprska obramba je tudi v drugem polčasu plesala na nevarnem robu, obenem pa so gostitelji s težavo zadrževali žogo. In plod tega je bil ob popolni tišini na koprskem stadionu izenačujoči zadetek Vikingurja. Podajo Snorassona z desne strani je izkoristil centralni zvezni igralec Kristinsson in z glavo matiral Simčiča. Trenerja gostov sta se nato odločila za svojega asa iz rokava: Rolfa Tofta, enega najboljših nogometašev Vikingurja, ki je presenetljivo tekmo začel na klopi. Zanj so Islandci že v Reykjaviku povedali, da po lastni želji ne igra več kot 55 minut tekme. Vanoli je Ivančića nadomestil z Jako Štromajerjem, ki zna zadržati žogo v posesti.

Tekmec Luke Koper v drugem krogu evropske lige bo splitski Hajduk, ki je v Dugopolju visoko povozil Silamaee Kalev s kar 6:2. V 41. minuti so Splitčani celo izgubljali z 1:2, ob polčasu bilo 2:2.

Žal se je tudi Kranjčan vklopil v koprsko sivino igre. Kanarčki so na to vendarle zadeli še drugič. Gol je spet padel po podaji iz kota. Galešićeva žoga je v kazenskem prostoru našla Mateja Palčiča, ki je brez razmišljanja udaril in dvignil Bonifiko na noge. “Moramo priznati, da nismo bili pravi tako na Islandiji, še bolj pa doma. Ne vem zakaj, ampak po obeh zadetkih smo se ustavili, kot da je tekme že konec,” je povedal Palčič. V 76. minuti je bilo 2:2. Spet v popolni tišini - strelec prvega zadetka se je znova pretihotapil pred Simčiča in Toftovo podajo odbil v mrežo.

Zdaj je voda začela Koprčanom resno teči v grlo, saj bi se Islandci z naslednji zadetkom zaradi večjega števila golov v gosteh prvič v svoji zgodovini izstrelili v drugi evropski predkrog, Vikingi so sicer proti koncu tekme delovali vse bolj utrujeno, Koprčani, ki bi to morali znati izkoristiti, pa so bili nezbrani in nezanesljivi, tudi s pomočjo sreče pa so le zdržali do konca tekme.

ROK MAVER


Najbolj brano