“Koprčan” z olimpijskim zlatom

Giovanni Cernogoraz je 33-letni hrvaški reprezentant v strelski disciplini trap, ki se ponaša z zlato medaljo z olimpijskih iger v Londonu leta 2012, posamičnim in ekipnim naslovom evropskega prvaka istega leta ter nedavno skupno zmago v točkovanju za svetovni pokal.

Tako strelja olimpijski šampion Giovanni Cernogoraz Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tako strelja olimpijski šampion Giovanni Cernogoraz Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ŠMARJE > Uspehe je tudi dobro unovčil, saj je v sodelovanju s priznanim italijanskim strelskim podjetjem Beretta doma v Novigradu odprl sodoben strelski center.

“Zadnja sezona je bila dolga in naporna. Sedaj si bom najprej vzel dve tedna odmora, potem pa že začenjam s telesnimi pripravami na naslednje tekmovalno leto, ko me čakajo olimpijske igre v Riu. Streljati bom ponovno začel že decembra, nastopal pa bom od februarja. Pred odhodom v Brazilijo me čaka še šest pomembnih tekem - tri za svetovni pokal, evropsko prvenstvo in dve grand prix tekmi. Poleg tega bo aprila v Riu preodlimpijska preizkušnja, na kateri se bom skušal čim bolj privaditi na strelišče. Ne skrbi me toliko temperatura, bolj svetloba in vremenske razmere. Slednje so namreč pri streljanju zelo pomembne, v Riu pa bodo najbrž še bolj, saj je med časom olimpijskih iger v Braziliji zima, oziroma deževni del leta,” napoveduje sicer v Sloveniji (v Kopru) rojeni Cernogoraz. Po narodnosti Italijan, ki s hrvaškim potnim listom pooseblja Istro v malem.

“Na olimpijskih igrah bo moj prvi cilj uvrstitev v polfinale, potem pa se lahko zgodi marsikaj. Sicer me do tedaj čaka še velimo treningov in potovanj. Treniram večinoma doma v Novigradu, a tudi veliko potujem. Letno prevozim do 50.000 kilometrov in porabim med 15.000 in 20.000 nabojev, vse to pa stane. Na srečo imam tudi pokrovitelje, brez njih vrhunskega streljanja ne bi zmogel,” je pogovor sklenil edini “Koprčan” z zlato olimpijsko medaljo.

SJ


Najbolj brano