Koper kljub vsemu s prednostjo

Očitno je letos usojeno, da so pokalne tekme na Bonifiki kontroverzne in vroče. Koprčani v Domžale potujejo z zadetkom prednosti. Gostje so imeli na pladnju marsikaj - naklonjene sodniške odločitve in od 30. minute le deseterico igralcev na domači strani, ki pa so disciplinirano ubranili rezultat. Luka Koper : Domžale 1:0 (1:0).

Jaka Štromajer (v prodoru) je prispeval podajo za zmagoviti 
zadetek. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Jaka Štromajer (v prodoru) je prispeval podajo za zmagoviti zadetek. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Že na prvi pogled je bilo očitno, da je koprska prva postava izjemno motivirano vstopila v tekmo. Rodolfo Vanoli, ki ga je pričakal aplavz, je prisegel na preizkušene moči, med drugimi je v konico napada vrnil Jako Štromajerja, kar se je - vsaj na začetku - izkazalo za dobitno kombinacijo.

Stadion Bonifika, gledalcev 500, sodnik Žnidaršič (Kranj) 5. Strelec - 1:0 Guberac (5). Luka Koper: Simčič 7, Hadžić 7, Šme 6,5, Halilović 6,5, Guberac 6,5 Tomić 6 (od 41. Štulac 6,5), Črnigoj 6,5, Palčič 6,5, Pučko 6, Rahmanović 6 (od 83. Peševski-), Štromajer 6,5 (od 64. Galešić 6). Trener: Rodolfo Vanoli. Domžale: Vidmar 6, Horić 5,5, Trajkovski 6, Dobrovoljc 5,5 (od 62. Kous 5,5), Korun 5,5, Horvat 5,5 (od 46. Požeg Vancaš 5,5), Črnic 6, Juninho 5,5 (od 77. Ožbolt-), Morel 5,5, Majer 5, Eterović 5,5. Trener: Luka Elsner. Rumeni kartoni: Guberac, Štromajer, Peševski; Horvat, Vidmar, Korun; rdeč karton: Guberac (30, 2xR).

V praktično drugem napadu je namreč poskrbel za podajo za edini zadetek za koprsko zmago, ki ga je dosegel kapetan Ivica Guberac. Žogo je v napad podal Amar Rahmanović, Štromajer je nepotrebno preigraval v kazenskem prostoru, potem pa zadnji trenutek le podal na levo stran, kjer je z bližine koprska sedmica žogo poslala v mrežo. V prvem delu polčasa je bil domači kapetan glavni igralec v dobrem in slabem. Ekspresno je namreč dobil dva rumena kartona (prvi je bil nepotreben, drugi pa zelo dvomljiv). Dejansko so bile odločitve Kranjčana Andreja Žnidaršiča takšne, da se je marsikdo vprašal o (ne)namernosti njegovega početja. Da je bila smola za domače še večja, se je pri blokadi strela v kazenskem prostoru poškodoval še zadnji zvezni igralec Ante Tomić, ki ga je več kot dobro nadomestil Leo Štulac.

Trener Elsner se je z igralcem več v začetku drugega polčasa vendarle odločil za nekoliko napadalnejšo postavitev in menjave. V 55. minuti je vratar Nejc Vidmar na desnem boku izven kazenskega prostora s prekrškom ustavil Mateja Pučka. Sodnik je ocenil, da ni šlo za priložnost za zadetek, čeprav bi - če bi šel mimo Vidmarja - Prlek pred sabo imel prazno mrežo. Sledila je nova “izjemna” odločitev kranjskega sodniškega tria Fantastikus. Kenan Horić je z zamudo posredoval in ob njem je padel Štromajer. Žnidaršič se je (pametno) sicer že odločil, da ne bo dosodil ničesar, a mu je sodnik za golom Dragoslav Perić namignil drugače. Pokazal je prekršek izven kazenskega prostora in gostujočemu branilcu rumeni karton, moral pa bi rdečega, saj je bil koprski napadalec sam in v čisti situaciji za zadetek.

Disciplinski sodnik NZS je koprskemu vratarju Davidu Adamu odmeril kar tri tekme prepovedi igranja za grob prekršek na sobotni tekmi 27. kroga državnega prvenstva z Mariborom. Takrat je namreč z nevarnim udarcem ustavil prodor Luke Zahovića proti golu.

“Manjka nam odločnosti, samozavesti in drznosti. Tako kot smo igrali, smo jo še dobro odnesli,” je po svoje moštvo okrcal trener Domžal Luka Elsner. Gostje so - kljub igralski premoči - natanko tako tudi igrali, z nekaj prebliski Matica Črnica in obrambami Vasje Simčiča, ki je na Bonifiki v dresu Gorice že igral v letošnjem pokalnem tekmovanju, ko je bil poražen v napeti četrtfinalni tekmi. Domžalčani so na koncu aktivirali tudi mlade napadalne moči. Ugasnjenega Juninha je zamenjal Alen Ožbolt, ki si je v kazenskem prostoru priboril lepo priložnost za izenačenje. Odzval se je tudi Vanoli. Upehanega Štromajerja je nadomestil Goran Galešić, od katerega trenutno pač ni moč pričakovati čudežev. Nekaj protinapadov si je priboril, toda zmanjkala je zadnja podaja ali poteza. Kanarčki so zdržali vse nalete in na kocu prejeli aplavz domačih navijačev. “Po nesrečni izključitvi z igralcem manj se je taktika spremenila, zelo pomembno je bilo, da ne dobimo zadetka pred povratno tekmo. Trenerja in njegovo miselnost večina pozna in zato nam je bilo lažje,” je tekmo ocenil Štromajer. ROK MAVER


Najbolj brano