Mitja Lotrič spet koprski junak

Mitja Lotrič je bil spet koprski junak v primorskem derbiju. Prekmurec v vrstah Luke Koper je z zadetkom odločil zadnji obračun Novogoričanov in Koprčanov v pretekli sezoni. Danes pa je z golom za gostujočo zmago z 1:0 v športnem parku spet razveselil privržence rumeno modrih, ki imajo ob tekmi manj poln izkupiček v prvenstvu. Še tretji poraz pa so v tretjem krogu doživeli nogometaši Gorice.

Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija 

NOVA GORICA > Če je bila začetna postavitev gostiteljev pričakovana, pa sta bili v koprski vrsti dve spremembi v sicer standardizirani enajsterici. Miha Gregorič je zaigral od prve minute, niti na igrišču niti na klopi pa ni bilo drugega nekdanjega Goričana Gorana Galešića, ki je zaradi poškodbe preskočil že zadnji primorski derbi v pretekli sezoni. Tako kot spomladi je priložnost dobil Mitja Lotrič, ki je spet pustil pečat. Ob zadnjem gostovanju Koprčanov v športnem parku v pretekli sezoni je z lepim zadetkom odločil derbi, sinoči pa je dosegel še lepšega. Pravi evrogol za koprsko vodstvo 1:0 po prvem polčasu.

V športnem parku se je sicer zbralo solidno število gledalcev. Popoldanska nevihta je ohladila ozračje in pregnala nedeljsko soparo, tako da so bile razmere, vključno z igralno površino, skoraj idealne. Novogoričani so začeli pričakovano, s pritiskom v uvodnih minutah, ki pa ni obrodil sadov. Koprčani so bili zbrani in pozorni. Sandi Arčon je sprožil prvi omembe vreden strel na tekmi v 10. minuti, a iz težkega položaja ni uspel presenetiti Božidarja Radoševića, ki je dobro spremljal razvoj dogodkov na zelenici. Koprčani so pretili iz protinapadov. Domen Črnigoj je še enkrat izkazal svoj strelski potencial, a je bil za las nenatančen.

Taktična bitka obeh trenerjev niti tokrat ni izostala. Prenesla se je tudi na igrišče, kjer so imeli pobudo zdaj eni zdaj drugi, pravega učinka pa ni bilo. Ustvarjalni premor so prekinili redki prebliski. V 18. minuti je sprožil Arčon, ki je bil med najaktivnejšimi v domači vrsti, a je bil pri strelu z razdalje nenatančen. Tako kot tudi Jaka Štromajer, ki pa se mu je le minuto zatem ponudila precej lepša priložnost. Njegov zaključek z glavo pa je ostal nedorečen. Od nevarnega koprskega napadalca bi vendarle pričakovali udarnejši zaključek. Sčasoma je tekma izgubljala naboj in ritem.

Čakalo se je na napako oziroma mojstrsko potezo posameznika, ki se je zgodila v 40. minuti. Zanjo je spet poskrbel prekmurski up Mitja Lotrič, ki je povlekel asa iz rokava. Nenadoma se je odločil za strel iz več kot 25 metrov. Žoga je zletela pod stičišče vratnice in prečke nemočnega Vasje Simčiča. Lepšega zaključka prvega polčasa si Koprčani ne bi mogli želeti, povsem nasprotna ugotovitev pa je seveda obveljala za gostitelje.

Drugi polčas sprva ni prinesel sprememb v obeh enajstericah, zato pa je ponudil že prvo priložnost Novogoričanom. Ne najvišji Luka Majcen bi z glavo kmalu presenetil Radoševića, a je na srečo gostov žoga zletela prek gola. Novogoričanom bi izenačenje prišlo kot naročeno. Ker ga ni bilo, je napočil čas za ukrepanje z domače klopi. Luigi Apolloni sicer nima veliko manevrskega prostora za menjave. V ogenj je poslal novinca Stephena Makinwa. Nigerijski napadalec s slovito nogometno preteklostjo se je že po 30 sekundah vpisal v statistiko, a na žalost domačih navijačev ne z zadetkom, pač pa z rumenim kartonom. Podelil ga je sodnik Davor Drečnik, ki je z nekaterimi odločitvami dvignil pritisk domačim privržencem. Tudi italijanski kolega na koprski klopi Rodolfo Vanoli je opravil menjavo v konici napada. Vlogo ne preveč razpoloženega Štromajerja je prevzel še en novinec na slovenskih prvoligaških igriščih, Ante Mitrović. Slika na igrišču pa se ni bistveno spremenila. Novogoriška postavitev je bila še napadalnejša ne pa tudi udarnejša. Marshala Johnsona je medtem zamenjal Tine Kavčič. Sicer neobičajno umirjeni Apolloni pa je dal tudi nekaj glasnih napotkov, ki pa niso bistveno pomagali. Tudi sicer je naboj medsebojnih obračunov iz pretekle sezone nekoliko splahnel. Vanoli je v 68. minuti zamenjal tudi strelca Lotriča s hitronogim Matejjem Pučkom. Koprčani so si priigrali nekaj obetavnih akcij, ni pa bilo pravega zaključka. Zato se je obetala zanimiva in napeta končnica, do katere je tudi prišlo.

Makinwi sicer manjka še nekaj tekmovalnega ritma, je pa zato v maniri klasičnega napadalca lahko nevaren pri postavljanju, še posebej iz prekinitev in odbitkov. V 77. minuti je z glavo ogrel dlani Radoševića. Iz sledečega kota pa je še nevarneje zapretil Marco Modolo, a je njegov strel z glavo zgrešil cilj. Novogoriški pritisk se je stopnjeval. Do priložnosti se je v 81. minuti dokopal Alen Jogan a ni uspel ogroziti vrat Radoševića. Je pa to uspelo Makinwi, ki je iz neposredne bližine tri minute pred koncem zamudil priložnost tekme za izenačenje. Z refleksno obrambo se je izkazal drugi junak v koprskih vrstah Radošević, ki je bil pozoren tudi v gneči v izdihljajih sodnikovega podaljška.

Gostje bi lahko na drugi strani povečali vodstvo, a se je izkazal Simčič. Zamujene priložnosti pa niso obžalovali. točke so vseeno odšle v Koper.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano