Koper po lanski poti?

Za Koprčane postaja tradicija, da si pot v Evropo in do nekaj stotisoč evrov dodatka v blagajno iščejo prek pokalnega tekmovanja. Pa tudi ta pot je postala zahtevnejša, odkar v Evropo napreduje zgolj zmagovalec pokala.

Če bi rumeno-modri Koprčani  zgodaj zadeli, bi bila  pot v 
polfinale blizu odločitve.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Če bi rumeno-modri Koprčani zgodaj zadeli, bi bila pot v polfinale blizu odločitve.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > To se je prvič zgodilo letos spomladi, še v minuli sezoni, ko je Koper premagal Celje in osvojil pokalno lovoriko, pozneje pa še superpokal proti Mariboru.

Izpad iz evropskega tekmovanja je prinesel že znane zaplete, rezultatsko krizo in prihod že tretjega trenerja to sezono. Ta je sicer prinesel minimalne premike v igri, točko v treh tekmah prve lige, a tudi poslabšal vzdušje v slačilnici. “Disciplina, dobro delo, pristop, rezultati bodo prišli,” v vsakem klubu, kjer je delal, ponavlja trener Slavko Matić. Njegov največji dosežek, hkrati pa dragocen za Luko Koper, bi bil pokalni, če se mu nocoj uspe prebiti v polfinale pokalnega tekmovanja. A to še nič ne pomeni, saj je potem treba preskočiti še dve oviri. Možnosti za preboj v polfinale so velike, saj zadetek Amarja Rahmanovića prav ob koncu tekme v Domžalah lahko šteje dvojno. Če bi Koprčani na Bonifiki povedli z 1:0, bi Domžalčani za napredovanje morali doseči vsaj dva zadetka in upati, da Koper ne bi več zadel. Glede na zadnje tekme obeh ekip bi se lahko zgodilo, da gledalci na Bonifiki ne bodo videli zadetka, kar pa je le malo verjetno. Če jih pokal res zanima, kot trdijo, bodo morali Domžalčani odkrito napadati.

Prepoved nastopa na tekmi ima le Gaber Dobrovoljc, branilec Domžal, ki je bil izključen na zadnji prvenstveni tekmi z Zavrčem, kjer se sodniki niso proslavili. Domžalčani so se po porazu javno odzvali in s tem skušali ustvariti pritisk na sodniško organizacijo, vendar posebnih simpatij take poteze niso deležne. V tej sezoni so namreč imeli v svoj prid kar precej ugodnih sodniških odločitev, a se takrat niso oglašali. Koper je bil dvakrat očitno oškodovan (to kažejo posnetki) - najprej v uvodu v prvenstvo v Kopru, pa potem pred časom v Domžalah, ko so ga prikrajšali za čisto enajstmetrovko. Morda bi bilo drugače, če bi klubi enotno nastopili do sodniške organizacije. Pod drobnogledom bo torej tudi delo sodnikov. Dva dni pred tekmo so spremenili delegiranje glavnega sodnika, vendar tudi nadomestni prihaja iz Kranja. Namesto Dragoslava Perića bo glavni sodnik Nejc Kajtazović, ki je bil sicer predviden za petega sodnika (za golom). Kranjčan je bil na tekme Kopra v zadnjih dveh letih in pol kot glavni sodnik delegiran zgolj dvakrat - na gostovanjih v Mariboru. Verjetno ima to kaj opraviti s spornim sojenjem proti Celju aprila 2013, ko so neznanci sodniško ekipo zasledovali do Vrhnike. Kajtazović se od takrat prvič vrača na Bonifiko.

ROK MAVER


Najbolj brano