Nori sodnikov dodatek in Burgićev šok

Malce melanholičnega in turobnega jesenskega vzdušja na tribunah na tekmi med Koprom in Olimpijo so se navzeli tudi privrženci ljubljanskega kluba, ki tokrat niso pretirano verbalno napadali “ljubljenega” predsednikaIzeta Rastoderja.

Mitja Lotrič se veseli po zmagovitem zadetku, vratar Aleksander  Šeliga pa nemočno gleda veselje Koprčanov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mitja Lotrič se veseli po zmagovitem zadetku, vratar Aleksander Šeliga pa nemočno gleda veselje Koprčanov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na igrišču je bila drugačna pesem: gostje so začeli z ostrimi starti in sodnik, ki je bil zgodba zase, je hitro posegel po rumenih kartonih. Obe ekipi sta bili pričakovano oslabljeni, toda na Bonifiki že dolgo nismo videli tako slabe Olimpije, ki je ob golu imela morda še vsega dve priložnosti za zadetek.

Stadion Bonifika, gledalcev 700, sodnik Žnidaršič (Kranj) 5,5. Strelci - 0:1 Rodić (42), 1:1 Gregorič (74), 2:1 Lotrič (82). Luka Koper: Hasić 6, Gregorič 7, Srečković 7, Hadžić 6, Šme 6, Štulac 6,5, Guberac 6, Žibert 6 (od 68. Štromajer 6), Črnigoj 6,5, Pučko 6,5, Lotrič 7 (od 89. Krivičič-). Trener: Alen Šćulac. Olimpija: Šeliga 6, Jović 6, Jurčevič 5,5, Zarifović- (od 27. Škarabot 6, od 66. Corn 5,), Spahija, Kapun, Matić, Božič (od 85. Burgić), Omladič, Rodić, Šporar. Trener: Darko Karapetrović. Rumeni kartoni: Žibert, Gregorič, Guberac, Štromajer, Hasić, Šme; Spahija, Jović, Rodić, Božič; rdeč karton: Rodić (56, 2xR).

Koprčani so sicer v veliki želji naredili kar nekaj napak, ampak na igrišču so bili skoraj vso tekmo bolje postavljeni. Nenad Srečković se je pomaknil na bok v obrambi, na krilih pa sta Mitji Lotriču v napadu pomagala Domen Črnigoj in Matej Pučko. In prav bradati Prekmurec je imel v 9. minuti izjemno priložnost za vodstvo: ljubljanski branilec Hrvoje Spahija je slabo podal žogo, ki je prišla do Lotriča. A je ta v kazenskem prostoru porabil preveč časa z nameščanjem žoge, medtem pa je Spahija pritekel do golove črte in žogo zbil v kot. In po dveh, treh koprskih priložnostih se je zgodila edina, a draga napaka v koprski formaciji. Po lepi podaji Andraža Šporarja je nekdanji koprski zet Aleksandar Rodić žogo poslal v prazno mrežo.

Pred nogometaši pa je vendarle bil še ves drugi polčas. V 54. minuti je sodnik Andrej Žnidaršič izključil Olimpijinega strelca zaradi prekrška nad Leom Štulcem. “Tekmo je odločila izključitev. Zato nismo zadržali prednosti. Paradoksalno je, da nas je dosojena enajstmetrovka dotolkla”, je poznejši preobrat ostro komentiral trener gostov Darko Karapetrović. Vsekakor je šlo za dvomljivo izključitev. Koprčani so zatem še bolj pritisnili proti vratom Aleksandra Šelige, ki je končno kapituliral v 73. minuti. Po prostem strelu Štulca je namreč Miha Gregorič iz težkega položaja skozi množico nog žogo poslal v mrežo.

Slovenski sodniki so dobili svojega Grahama Polla (to je tisti sodnik, ki je na eni tekmi pokazal dva rumena kartona istemu igralcu, pozabil pa na rdečega). Andreju Žnidaršiču je uspelo nekaj podobnega. Ko je pokazal rdeči karton Aleksandru Rodiću, ga je pospravil v napačen žep. Naslednji na vrsti za rumenega je bil Miha Gregorič, ki je skoraj padel na tla, ko je videl, da mu Kranjčan kaže - rdeči karton. Po nekaj sekundah pa je ta v žepu vendarle našel pravega in pokazal rumeno barvo. A je očitno rdeči karton znova pospravil v isti žep z rumenim. V 95. minuti je ob dosojeni enajstmetrovki v gneči Denisu Šmeju pokazal kar oba hkrati(!?), nesrečni Šme je pa rumeno videl še dvakrat. Prvič potem, ko je Kranjčan uvidel svojo napako, drugič pa na pobudo napovedovalca na stadionu, ki je dejal, da nihče ni razumel, koliko kartonov je pokazal.

Srečković je soigralce še naprej zalagal z natančnimi podajami, a je bil Šeliga na mestu, da bi potem znova kapituliral pred Mitjo Lotričem. “Končno je tudi žoga po mojem strelu šla v gol. Bil sem kar malo na trnih, kajti že na začetku tekme mi je igralec žogo zbil s črte,” je bil vesel Lotrič in dodal: “Bila je težka in agresivna tekma, zmagali sta naša želja in volja. Bili smo boljši tekmec.”

Še pred tem je za Olimpijo sledil nov udarec: že v prvem delu se je poškodoval steber obrambe Aris Zarifović, potem pa v 65. minuti še njegova zamenjava Matija Škarabot. Zdelo se je, da je zmaga v žepu, toda zgodil se je kaotični podaljšek. Tekla je že 94., zadnja minuta podaljška. Ermin Hasić je skoraj do nezavesti zavlačeval s pošiljanjem žoge v polje in to bi lahko domači drago plačali. Žnidaršič je Haletu pokazal rumeni karton (peti, ki prinaša finančno kazen) in temu primerno še podaljšal tekmo.

Plus: Želja, volja, bojevitost in (končno) učinkovitost. Minus: majhen padec zbranosti je bil dovolj, da je Olimpija iz prvega poskusa povedla.

Minuto zatem je sledil šok: ob prerivanju v kazenskem prostoru je sod nik brez oklevanja pokazal na belo piko za dvomljiv prekršek. Kar dobro minuto je potreboval, da je umiril negodovanja domačih igralcev, da bi se potem tekma iztekla s neverjetnim strelom Mirana Burgića, ki je z enajstih metrov v 96. minuti žogo poslal mimo vrat! Res vredno kultne TV oddaje Mai dire gol!

“Mi smo prišli po zmago, zaradi raznih faktorjev pa nam ni uspelo. O teh bomo govorili med tednom,” je bil mrk trener gostov. Drugače je razmišljal domači trener Alen Šćulac, ki je prekinil urok zmag Olimpije na Bonifiki. “To je sladka zmaga, fantje so na igrišču vse naredili tako, kot smo se dogovorili. V vseh elementih igre smo bili boljši od Olimpije.ROK MAVER


Najbolj brano