Kontinuiran čudež

S sredino zmago proti Gorici so Mariborčani prišli do prve lovorike v novi sezoni in dodatne samozavesti pred odločilnima dvobojema za vstop v tako želeno ligo prvakov. Zmagovalni vijoličasti mozaik je sestavil Zlatko Zahović.

Zlatko Zahović Foto: STA
Zlatko Zahović Foto: STA

MARIBOR > Nekdanji član evropskih velikanov Porta, Olympiakosa, Valencie in Benfice ter rekordni strelec s 35 zadetki v državnem dresu, se kot riba v vodi počuti tudi v klubski pisarni štajerskega kluba. Zlatko Zahović kot športni direktor vleče ključne poteze pri prevladi Maribora v slovenskem prostoru. Najzvestejši privrženci moštva iz štajerske prestolnice se že mrzlično pripravljajo na dvoboja proti škotskemu Celticu v zadnjem predkrogu kvalifikacij za ligo prvakov, še pred tem pa je 43-letni Zahović skupaj s klubskim vodstvom in igralci proslavil superpokalno lovoriko.

“Tekma proti Goričanom nikakor ni bila lahka. Naši fantje imajo kljub temu, da smo šele sredi avgusta, v nogah že kar nekaj tekem. Zaradi tega je trener Ante Šimundža na nek način prisiljen v rotacije, a smo tudi tokrat potrdili, da imamo dolgo klop in prišli do prestižne zmage, ki nam je prinesla novo lovoriko. V takšnem ritmu je zelo pomembno, da tudi igralci, ki niso v prvem planu, dodajo svoj delež,” je predstavo svojega moštva ocenil Zahović.

> Je bila pot do nove lovorike lažja kot ste pričakovali?

“Vsaka ekipa, ki si prisluži mesto v superpokalni tekmi, je vredna vsakega spoštovanja. Slovenske lige nikakor ne gre podcenjevati. Gorica je moštvo, ki je v preteklosti osvajalo lovorike in ne glede, v kakšnem stanju je nasprotnik, se moraš za zmago na takšni tekmi kar precej potruditi. Vsakršno podcenjevanje se lahko hitro maščuje. Tudi termin superpokala za nas morda ni bil najbolj ugoden, vendar sam nisem pravi naslov za komentiranje takšnih zadev.”

> Vas je dodatno podžgal spomladanski poraz v pokalnem finalu?

“V tistem trenutku je Maribor odigral bistveno več tekem, kar se je pokazalo pri utrujenosti fantov. Gorica je to izkoristila in nas takrat v Kopru zasluženo premagala. Ni pa bil to razlog za dodatno motivacijo, saj so fantje profesionalci, ki morajo biti v vsakem trenutku maksimalno motivirani.”

> Pred vami je še ena evropska jesen. Se strinjate, da takšni rezultati mejijo že na manjši čudež?

“Glede na trenutno stanje v nogometu bi lahko Maribor ocenil kot kontinuiran čudež. Sestavljanje vrhunskega moštva nikakor ni lahka zadeva, sami pa smo si z igralci, za katere nismo plačevali odškodnin, priigrali kar nekaj uvrstitev v evropsko ligo, ponovno pa imamo priložnost za korak naprej v ligo prvakov. Poleg evropskih uspehov se lahko pohvalimo tudi s številnimi naslovi v domačem prostoru, kar nas lahko samo veseli.”

> Kako vam uspeva ekipo tako dobro pripraviti na domače tekme, ko pa vsi govorijo le o dvobojih s Celticom?

“Misli nam pred superpokalno tekmo niso smele begati proti zadnjemu predkrogu lige prvakov, saj v klubu velja pravilo, da smo osredotočeni le na vsako naslednjo tekmo. Šele po tekmi domačega prvenstva se osredotočamo na nov evropski izziv. Ne smemo si dovoliti padca koncentracije, saj je to lahko hitro usodno. Vsi vemo, kaj tekmi proti Celticu prinašata, strokovni štab pa bo zagotovo opravil vse potrebno za kakovostno pripravo na tekmeca.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano